TRYGG: Nattrypene Veronika Jensrud (18), Lise Nikita Stefferud (18), Caroline Holt (17) og Ida Viig (18) vil forebygge flere voldtekter i Oslo ved å følge jenter hjem. FOTO: LINN THERESE SKULSTAD

«Nattrypene» vil gjøre Oslo tryggere

(VG Nett) Skrekkbølgen av overfallsvoldtekter har fått unge til å ta grep. Jentene bak organisasjonen Nattrypene vil følge jenter hjem.

Linn Therese Skulstad
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

De fire jentene i tredje klasse på Bjørnholt skole, Caroline Holt (17), Ida Viig (18), Lise Nikita Stefferud (18) og Veronika Jensrud (18) synes det er forkastelig og skremmende at jenter ikke lenger kan gå trygge i Oslo.

- Formålet til Nattrypene er at vi skal forebygge flere voldtekter ved å følge jenter hjem fra byen eller i utsatte nærområder. Vi ønsker å være en søsterorganisasjon til Natteravnene med fokus på jenter, forteller Caroline Holt.

Ideen kom jentene frem til gjennom et skoleprosjekt, Bjørnholt-camp, som gikk ut på å finne måter å gjøre byen varmere på. Etter idémyldring om hvem som er utsatt i samfunnet kom de inn på teamet jenter og voldtekt.

- Voldtektsbølgen har gått inn på alle jenter. Vi stilte oss spørsmålet om hvorfor ingen gjør noe og hvordan vi kan stoppe det, sier Holt.

LES OGSÅ: Altfor dårlig belysning i Oslo-parker

VGTV: Så mørkt er det i parkene på kveldstid

Jentetaxi

Ved en enkel telefon til Nattrypene kan jenter bli fulgt hjem, eller bli møtt på bussholdeplassen i nærområder utenfor sentrum. Nattrypene vil alltid bestå av en mann og en kvinne som går sammen, og vil være tilgjengelige fredag og lørdag natt.

- Hvorfor trenger vi Nattrypene?

- Natteravnene fokuserer på alt, Nattrypene vil kun fokusere på forebygging av voldtekter ved at vi tar vare på jenter og er synlige, sier Lise Nikita Stefferud.

- Er det ikke mye ansvar å ta på seg i så ung alder?

- 18 år er ungt, men det er heller viktig å engasjere seg, sier Stefferud.

Stefferud synes det er trist at det er blitt slik at jenter må lære seg hvordan de ikke skal bli voldtatt.

- Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre for å endre tankegangen til en voldtektsmann, men jeg vet hva jeg kan gjøre for å forhindre det, sier hun.

I november 2008 gikk Lindex og Bilia sammen om å tilby gratis taxi til jenter hjem fra byen. Taxiene stod plassert utenfor Onkel Donald i Universitetsgaten og var tilgjengelig for jenter hver helg.

Nattrypene mener voldtektsbølgen har gått for langt og etterlyser nå lignende tilbud som jentetaxi. Nå oppfordrer de alle om å stå sammen.

- Én voldtekt er én for mange. Klarer vi å avverge en voldtekt, så er målet vårt nådd. Det er enklere å klare dette når man står sammen om det som gruppe, sier Stefferud.

LOGO: I forbindelse med Bjørnholt-camp lagde jentene en logo til organisasjonen Nattrypene. FOTO: LINN THERESE SKULSTAD

Gjennomførbart

Gründer av Glød Innovasjon, Gunn Kristin Vambheim, var en av dommerne i jurypanelet til Bjørnholt-camp og var imponert over produktet som ble presentert.

- Det var mange gode kandidater, men det som utmerket seg med Nattrypene var flere ting. Det var et aktuelt tema de presenterte og jentene viste et ekte engasjement. Konseptet og produktet var relativt ferdig utviklet og kan raskt settes ut i livet sammenlignet med de andre kandidatene, sier Vambheim til VG Nett.

- Har produktet holdbarhet og er det gjennomførbart?

- Absolutt. Nattrypene har fanget opp et behov i markedet og fanget det opp lenge før det ble snakk om ekstrabehovet og strakstiltakene byen trenger nå. Jeg ser veldig positivt på ideen da det ikke er kapitaltungt, det vil si at ideen ikke krever investering i produksjonsmidler eller logistikk for å gjennomføre den, sier hun.

VGTV: Voldtektsoffer står frem i VG: - Som om noen har drept sjelen din

LES OGSÅ: Her er voldtektsoffer Louizas (21) tiltak mot voldtekt

Forslag foran gründere

Jentene vant Bjørnholt-campen foran en jury bestående av interne og eksterne jurymedlemmer forrige fredag. Om to uker skal forslaget legges frem for flere gründere på Forskningsinstituttet.

Nå håper de prosjektet blir gjennomførbart, at de kan få til samarbeid med utestedene i Oslo, og at folk melder seg som frivillige.

- Dette rammer hele samfunnet, så vi håper at folk ønsker å melde seg, avslutter Stefferud.

- Høres ålreit ut

Leder for en enkeltstående natteravngruppe i Oslo, Lars Norbom sier til VG Nett at han ikke kjenner til Nattrypene.

- Natteravnene kjenner ikke til denne organisasjonen. Det høres ålreit ut, og vi ønsker dem velkommen. Jo flere som engasjerer seg, jo bedre.

Natteravnene har fått over 500 henvendelser den siste tiden, og Norbom sier de ikke har kapasitet til å sette seg inn i alle de forskjellige initiativene. Også på landsbasis har det vært stor økning i antall henvendelser.

- Det har vært en betraktelig økning over hele landet. Nå håper vi at engasjementet vil fortsette selv når media ikke skriver om det mer, sier Tom Anders Stenbro, rådgiver for samfunnsansvar i Tryg.

- Kjenner dere til Nattrypene?

- Det er mange initiativer, men de har vi ikke hørt om.

- Hva synes du om initiativet?

- Det er et flott engasjement for å skape en tryggere by, sier han.

Tryg samarbeider med Natteravnene.

LES OGSÅ: Oslokvinner mindre trygge etter voldtektene

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder