LOT SEG AVBILDE: Peder Jensen valgte å stille opp på intervju i VG for å stoppe jakten på identiteten til «Fjordman». Nå går han under jorden av hensyn til egen sikkerhet. Foto: MAGNAR KIRKNES / VG

«Fjordman» ville gi ut bok

...men massemorderen ødela lyst til å skrive

(VG Nett) Peder Jensen (36) var i ferd med å fullføre sitt første bokmanus da en av hans beundrere drepte 77 mennesker i Oslo og på Utøya.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Massakren kan innebære at boka aldri kommer ut.

Jensen, som frem til dagens utgave av VG bare var kjent som «Fjordman», var terroristen Anders Behring Breiviks favorittskribent. Han har blitt profilert i et lite, men svært islamkritisk miljø som har funnet hverandre på internett.

Da Breivik utropte Jensen til sitt store idol i manifestet, hadde bloggeren på det nærmeste fullført sitt første bokmanus.

- Jeg var nesten ferdig med et bokmanuskript når dette skjedde. Det skulle være ferdig i august. Arbeidstittelen var «Den nysgjerrige sivilisasjonen». Boka handler om myter om europeisk kultur. Jeg vet ikke lenger om den vil bli publisert, sier Jensen til VG.

Angrer på «Fjordman»

- MISTET LYSTEN: Peder Jensen synes ikke det er gøy å skrive etter å ha blitt hyllet av massemorderen Anders Behring Brevik (bildet), Foto: KYRRE LIEN, VG

Boka var på omkring 450 sider, og Jensen hadde avtale med en agent. Han mener imidlertid at navnet «Fjordman» ikke er seriøst nok til å stå som forfatter på en bokutgivelse.

- Jeg vurderte uansett å skifte navn. Dersom jeg publiserer noe, blir det aldri under «Fjordman». Det navnet er ferdig.

- Jeg har aldri møtt Breivik, men jeg må innrømme at han har ødelagt lysten min til å skrive. Samme hvor uforskyldt jeg mener det er, så er det veldig ubehagelig å bli sitert av en sånn person, sier Peder Jensen.

Ifølge Ålesund-mannen var det tilfeldig at han begynte å kalle seg «Fjordman».

-Jeg ville begynne på en engelskspråklig blogg som nordmann, og ville ha et pseudonym som var distinkt norsk. Siden jeg er fra Vestlandet falt det meg naturlig. Jeg ville ikke valgt sammen navn om igjen, men det fungerte da, sier Peder Jensen til VG.

Gjennomsøkte boligen

Samtidig som Jensen ble avhørt torsdag, ransket etterforskerne boligen hans på Ekeberg i Oslo på jakt etter bevis mot massedrapsmannen Anders Behring Breivik.

- Han har status som vitne, men vi jobber videre med å undersøke en beslaglagt PC. Så langt ser det ut til at han bare er en blogger som har holdt på i sin egen verden, men vi utelukker ikke nye avhør av ham, sier Hatlo.

I et intervju med VG har Peder Jensen fortalt at han ikke ønsker å blogge mer som «Fjordman». Allerede dagen etter at hans virkelige identitet ble kjent, kom det imidlertid et nytt innlegg fra «Fjordman» på bloggen Gates of Vienna.

- Jeg er sjokkert over den fiendtlige behandlingen jeg fikk av politiet, skriver han.

Etter det VG får opplyst stilte politiet flere kritiske spørsmål til Jensen om islamhat-artiklene som gjorde ham til massedrapsmannens store helt.

Kalte Stoltenberg «ynkelig kryper»

Massedrapsmannen Anders Behring Breivik legger ikke skjul på at tekstene til «Fjordman» var inspirerende og mener han vil bli husket «som en helt i den konservative revolusjonsbevegelsen».

Da noen angrep Norge klokken 15.26 fredag 22. juli, beskrev den norske bloggeren «Fjordman» landets folkevalgte regjering som «den mest suicidale og feigeste» av Europas regjeringer, på nettstedet «Gates of Vienna», skriver VGs Anders Giæver i sin kommentar.

Han ba sine faste lesere om å huske på at Jens Stoltenberg var en så ynkelig kryper for islam som det er «menneskelig mulig å være». Da skytingen på Utøya ble kjent noen timer senere, beskrev han AUF-erne som en «gjeng med antiisraelske, propalestinske ungsosialister», påpeker Giæver videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder