OVERGREPSSIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard skal på jobb imorgen, før første gang siden overgrepssaken ble kjent. Her med utsikt over Vågå i 2007. Foto: Bjørn Thunæs

Vågå-ordfører tilbake på jobb som konsulent

Den overgrepssiktede ordføreren Rune Øygard (Ap) er tilbake på jobb i Vågå i morgen, som næringskonsulent en dag i uken.

Artikkelen er over åtte år gammel

I de resterende 80 prosent av stillingen vil han være sykmeldt.

Han skal ikke fungere som ordfører så lenge han ikke er 100 prosent friskmeldt, ifølge rådmann Tor Arne Gangsø. Han vil være Øygards overordnede i hans nye funksjon i kommunen.

Øygard skal i samråd med rådmannen utføre næringsrettet arbeid og andre oppgaver for Vågå kommune.

BAKGRUNN: Ap-ordfører siktet i overgrepssak

Frykter å treffe ham

- Hva er dette? Jeg lurer på om sykmelding bare er noe man kan bestille, sier den 15-år gamle jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdahl til VG.

Hun mener ordføreren tar lite hensyn til både hennes klient og Vågå-samfunnet når han nå velger å komme tilbake på jobb.

Den 15 år gamle jenta frykter å treffe på ordføreren når han nå begynner i jobb igjen, ifølge Hjortdahl.

- Det beste for alle parter hadde vært at ordføreren gikk ut i permisjon fra dag én i denne saken. Det ville vært den ryddigste måten å håndtere dette på, sier hun.

Ikke ordfører

Hun understreker at ordføreren ikke hadde signalisert at han erkjente noe som helst ved å gå ut i permisjon.

- Det naturlige ville vært at han av hensyn til etterforskningen og omgivelsene valgte å ta permisjon. Den situasjonen som nå oppstår er en ekstra belastning for min klient, sier Braathen Hjortdahl.

Gangsø understreker at Øygard ikke skal fungere som ordfører.

- Jeg fått beskjed muntlig om at Øygard fortsatt vil være 80 prosent sykmeldt. Arbeidsoppgavene er ikke helt definert. Jeg vil ha en oppfølgingssamtale med ham, men håper at vi kan bruke hans restarbeidsevne til at han kan jobbe næringsrettet, sier Gangsø.

LES OGSÅ: - Hun føler hele Vågå er i mot henne

Samtidig går etterforskningen videre, og det er foretatt hele 70 avhør i saken. Øygards forsvarer mener der er nødvendig med ytterligere syv vitner.

- De kan kaste ytterligere lys over hva som er skjedd, sier Mette Yvonne Larsen.

Dette skjer få dager etter at bistandsadvokat Nina Braathen Hjordahl klaget på det store antallet vitner innmeldt av forsvarer.

- Meningsløst

Siden Øygard ble siktet for seksuelle overgrep mot en mindreårig jente i september, har politiet jobbet på spreng med å avhøre vitner.

LES OGSÅ: Hevde 15-åring og Vågå-ordfører hadde flere samleier

Noen er foreslått av jentas bistandsadvokat - mens de fleste stammer fra vitnelisten til forsvarer Mette Yvonne Larsen.

- Det er meningsløst med alle vitnene som er innkalt, de fleste kan ikke bidra noe til etterforskningen. Når ordføreren nå skal tilbake i kommunen i 80 prosent sykmelding, ligner dette mer og mer på en teaterforestilling, sier Nina Braathen Hjortdahl.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder