I STREIK: Morten Jensen (til venstre) og Kristoffer Hansen i Veidekke var streikevakter i Teatergata tirsdag. Foto: Scanpix

Flere tusen kan bli permittert ved langvarig streik

En langvarig streik i byggebransjen kan føre til omfattende permitteringer fordi underleverandørene ikke får utført sin del av arbeidet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- I løpet av en ukes tid kan 8.000 til 10.000 personer bli berørt av permitteringer i en eller annen form, antar direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens Landsforening til NTB.

Om lag 20.000 arbeidere organisert i Fellesforbundet gikk ut i streik tirsdag morgen. Til onsdag formiddag var det ikke kommet inn mange meldinger

om permitteringer. Mange bedrifter har imidlertid sendt ut betinget permitteringsvarsel til sine ansatte slik at de kan permitteres på kort varsel.

- I noen tilfeller ruller og går prosjektene videre selv om det er streik, mens andre prosjekter stopper helt opp. I de siste tilfellene blir det behov for permitteringer, sier Lågøyr.

EL & IT Forbundet er et LO-forbund som blant annet organiserer elektrikere som står i fare for å bli permittert selv om streiken ikke har direkte betydning for forbundets overenskomster.

- Normalt bør ikke streiken, i hvert fall på kort sikt, føre til at medlemmene blir permittert, mener forbundet.

- Elektrikerne skal inntil videre gå på jobb som vanlig. Det er veldig viktig at alle respekterer den situasjonen vi nå er i. Derfor oppfordrer vi alle våre medlemmer til å forholde seg til streikevaktene og streikekomiteene på byggeplassene, sier forbundssekretær Jan Aasarmoen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder