FORFATTER: Kristin Oudmayer, forfatter og blogger, er også med i VGs ekspertpanel om mobbing. Foto: Jan Petter Lynau

Disse personene blir mobbet

(VG Nett) De var kanskje litt tykkere, tynnere, høyere eller tidligere utviklet enn A4-barnet. De fikk høre at de var stygge. De ble mobbet.

Artikkelen er over ni år gammel

Kristin Oudmayer (37) har samlet historiene deres mellom to permer. Hun gikk ut i sosiale medier og ba folk fortelle om mobbing. De mange historiene i boken «Fordi jeg fortjener det?» er vidt forskjellige, det finnes tydeligvis ingen fasit på hvem som blir mobbet og hvem som slipper unna.

- Men det er ikke tvil om at annerledeshet fysisk - enten du er overvektig eller tynn, eller det er noe med håret eller at du ikke er god i sport, går igjen i mange av historiene, sier Oudmayer.

LES OGSÅ: 1 av 2 nordmenn opplevde mobbing i barndommen

Samtidig er det ikke alle som mobbingen biter på.

-Noen er mer sårbare og mottakelige, på andre preller det bare av, sier forfatteren. Etter alle tilbakemeldingene sitter hun også igjen med inntrykk av at både skoleflinke og de som sliter faglig, kan bli utsatt for mobbing.

- Men mobberne plager ofte ikke dem som de ikke får respons fra. De er flinke til å finne såre punkter hos andre. Noen er det gøy å mobbe fordi de blir så innmari sinte, andre blir «tatt» fordi de er flinke, sier Oudmayer.

HER KAN DU STILLE SPØRSMÅL TIL VGS MOBBEEKSPERTER

Erling Roland, professor i pedagogisk psykologi ved Senter for atferdsforskning i Stavanger, mener derimot at avvikende utseende vanligvis ikke er grunn til mobbing. Han mener mobbeofferet ofte bruker dette som knagg for å finne en forklaring på hvorfor han eller hun ender opp som hakkekylling.

- Den største risikofaktoren for å bli mobbet er å gi plageren det han eller hun vil ha når de provoserer, nemlig redsel, avmakt og unnvikelse. Mobberen kjenner makt ved å se at den andre blir redd, sier Roland.

- Å være ensom og alene eller skolesvak, er også risikofaktorer. Men du kan også være for populær, slik at det oppleves som truende.

BRY DEG - Vis at du tar avstand til mobbing!Delta i VGs egen Facebookgruppe. Her får du tips og råd, diskusjoner og sterke historier om mobbing.

Opplevd selv

Oudmayer forteller at både hun og en av døtrene hennes har opplevd mobbing. 37-åringen mener hun selv fikk gjennomgå fordi hun hadde stort, krusete hår, var skoleflink, skilsmissebarn og utstyrt med en stor porsjon selvtillit.

LES OGSÅ: Tine-Mari Lyngbø (24) ble mobbet
VGTV: Hør Tine lese brevet til de som mobbet henne her

Det som kan gjøre mobbing ekstra sårt, mener Oudmayer, er at foreldre ikke bare måler barnets vellykkethet i om de er flinke på skolen, men også om de har mange venner. Det kan være grunnen til at en del barn ikke forteller mor og far at de blir mobbet, de vil skåne foreldrene.

- Men barna må oppleve at de har en egenverdi, sier Oudmayer, som mener det er for lite rom for «annerledeshet» i norsk skole.

HAR DU INNSPILL, TANKER ELLER TIPS OM MOBBING? Send en epost til brydeg@vg.no

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder