Homofile får barne-JA

6 av 10 positive, viser ny undersøkelse

INNENRIKS

Et flertall av befolkningen, 61 prosent, sier nå ja til at homofile skal få gifte seg og adoptere barn.

Publisert: Oppdatert: 14.05.07 07:35

Det kommer frem i en fersk undersøkelse utført av MMI på oppdrag fra Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH).

- Jeg hoppet i stolen da jeg så disse tallene. De viser at det har skjedd en dramatisk endring i nordmenns holdninger i mer liberal retning. Endringen har skjedd veldig raskt, sier Bera Ulstein Moseng til VG.

Hun er forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), og har sammenlignet tallene med tidligere undersøkelser.

Tallene viser blant annet: 61 prosent sier ja til at homofile skal ha samme rett til å gifte seg og adoptere barn som heterofile. I 1992 sa åtte prosent i befolkningen ja til at homofile kunne adoptere, og i 1998 sa 25 prosent ja. 36 prosent mener at et barn vil ta skade av å vokse opp hos to homofile menn. I 1998 mente 53 prosent det samme. 42 prosent at de har en homofil eller lesbisk nær venn. Kun 12 prosent oppga det samme i 1998.

Som Aftenposten skrev nylig, går regjeringen inn for at lesbiske og homofile skal kunne adoptere barn og gifte seg.

- Kirken må avgjøre

Etter det VG erfarer, blir det imidlertid opp til Kirken selv om homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i Kirken. SV har ønsket å pålegge Kirken dette, når de ikke har fått gjennomslag for å skille mellom den religiøse og juridiske delen av ekteskapsinngåelsen.

Men Ap og Sp har fått gjennomslag for at det må være opp til Kirken selv å avgjøre.

I morgen vil regjeringspartienes stortingsgrupper behandle høringsforslaget fra regjeringen.

Leder i LLH Jon Reidar Øyan er svært fornøyd med at folk blir mer positive til rettigheter for homofile.

- Men selv om tallene er bra, er det en del ting som gjør at jeg blir personlig lei meg. At 47 prosent menn mener at barn vil ta skade av å vokse opp med meg som pappa, gjør vondt, sier Øyan.

Han viser til at menn er langt mer negative enn kvinner når det gjelder synet på homofile.

*40 prosent menn sier nei til homoekteskap og homoadopsjon, mens 23 prosent kvinner sier det samme.
*47 prosent av kvinnene har nære venner som er homofile eller lesbiske, mens kun 36 prosent menn har det samme.
*47 prosent menn mener barn vil ta skade av å vokse opp sammen med to homofile menn, mens 25 prosent av kvinnene mener det samme.

Statssekretær Kjell Erik Øie (Ap) i Barne- og likestillingsdepartementet er svært fornøyd med tallene.

- Dette viser en svært gledelig og positiv utvikling. Det viser at regjeringen har flertallet med seg når vi skal legge frem felles ekteskapslov, sier Øie til VG.

Frp-formann Siv Jensen er imot å innføre adopsjonsrett for homofile.

- Det overrasker meg ikke veldig at folk blir mer liberale i synet på homofile. Men vi mener at det går et skille i forhold til adopsjon. Enten man liker det eller ikke, trengs det en mann og en dame for å lage barn, sier Jensen til VG.

Her kan du lese mer om