NY NESTLEDER?: Ingrid Fiskaa (29) kan bli ny kronprinsesse i SV. Foto: Scanpix

SV splittet om ny nestleder

SVs valgkomité klarte ikke å bli enig om hvem som skal bli ny nestleder i partiet. Et flertall vil ha Ingrid Fiskaa (29) fra partiets venstrefløy.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
SV | Sosialistisk Venstreparti

Valgkomiteens mindretall på to av syv medlemmer ønsker Bård Vegard Solhjell til nestledervervet - 35-åringen som regnes som partileder Kristin Halvorsens favoritt til vervet.
Valgkomiteen har arbeidet hardt for å nå fram til en enstemmig innstilling, men klarte ikke å hindre at fløystriden i SV kommer fram i dagen.

Fløyoppgjør

Dermed kan det bli et oppgjør mellom høyre- og venstresiden i partiet på landsmøtet 22.-25. mars.
- Vi prøvde å finne en samlende tredjekandidat. Når det ikke gikk, valgte vi å levere en innstilling som avspeiler diskusjonen i partiet. Ingrid og Bård Vegard er begge omtrent like populære, sier Aksel Hagen, leder av valgkomiteen til NTB.

Kritiker

Fiskaa har markert seg som en kraftig kritiker av partileder Kristin Halvorsens linje i Afghanistan-saken og hele tiden sagt nei til å sende soldater til landet. Hun har flere ganger vært med på å demonstrere mot regjeringen.
Bård Vegar Solhjell fra Sogn og Fjordane er tidligere partisekretær, nå statssekretær ved Statsministerens kontor, og ønskes som ny nestleder av flere sentrale medlemmer av partiledelsen og stortingsgruppa.

Korrektiv

Valgkomiteens leder Aksel Hagen håper Fiskaa velges som ny nestleder.

- Det som er et viktig poeng er om vi skal ha nestleder som sitter innenfor eller utenfor regjeringsapparatet. Det er en interessant diskusjon uavhengig av person, mener Hagen.
Fiskaa er fra Rogaland og kan erstatte Henriette Westhrin, som har frasagt seg gjenvalg.

Bjørklund

Mindretallet i valgkomiteen mener Fiskaa i stedet bør fortsette som vanlig medlem av partiets sentralstyre. Flertallet innstiller i stedet Kjetil Bjørklund fra Oppland som nytt sentralstyremedlem.
Valgkomiteen er delt om enda ett sentralstyremedlem: flertallet på fem ønsker Gülay Kutal fra Oslo, mindretallet på to vil ha Akhtar Chaudhry, Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder