- TA DIN STRAFF: I steinkjer i 2001 sa Carl I. Hagen at Vidar Kleppe skulle «ta sin straff og komme tilbake». Men Kleppe kom aldri tilbake til partiet. Foto: Scanpix

- Jeg har vært kravstor og maktsyk

Slik kvittet Carl I Hagen seg med «syverbanden» i Frp

(VG Nett) Carl I Hagen innrømmer at han var både kravstor og maktsyk da han i kulissene organiserte og kjempet for å bli kvitt Vidar Kleppe, Jan Simonsen og resten av «syverbanden» i Frp.

Anne Vinding
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I detalj beskriver Hagen i sin nye bok «Ærlig talt» hvordan han spilte på ulike strenger for å bli kvitt dem han mente skadet partiet.

Fra tid til annen har jeg vært kravstor og maktsyk, men som regel synes jeg selv at jeg har vært inkluderende, lyttende og forståelsesfull, uttaler Hagen i boken.

BILDESPESIAL FRA HAGENS LIV

Høsten 2000 og vinteren 2001 kvittet han seg med syv sentrale Frp-politikere: Vidar Kleppe, Jan Simonsen, Dag Danielsen og, Fridtjof Frank Gundersen var alle blant de som ble tvunget til å forlate partiet.

LIVE: Følg Carl I. Hagens pressekonferanse på VG Nett

- Utviklet ego

Den viktigste for Hagen å bli kvitt var Vidar Kleppe. Hagen skriver at Kleppe «utviklet etter hvert et enormt ego og ville ikke lenger være en lagspiller som aksepterte flertallsbeslutninger (...) Vidar lot som han var et eget parti som kunne fremføre sine personlige synspunkter på alle de politiske sakene».

BLE KASTET UT AV FRP: Demokratenes Vidar Kleppe. Foto: Scanpix

For å få viljen sin gikk den tidligere Frp-formannen først til Vest-Agder og ba dem om å ikke renominere Kleppe. Men lokallaget lyttet ikke. Da Hagen kort tid etter fikk nyss om at Kleppe «ønsket å overta makten i partiet ved å kaste den nåværende ledelsen», fikk Hagen nok.

Han var en klar fører for syverbanden, og opptrådte som en urokråke i stortingsgruppen. Etter hans aktive deltagelse i saken rundt Søviknes, fremsto han som en urokråke i partiet, og da valgte jeg å gå til motangrep (...) Den eneste muligheten var å suspendere Vidar.

Den 8. mars vedtok sentralstyret - etter Hagens ønske - å suspendere Kleppe i tolv måneder fordi de mente han var til skade for partiet. Noen få dager senere valgte Kleppe å melde seg ut av Frp.

LES:Hagens store stollek

- Fjernet på ufyselig måte

Også i eksklusjonen av Jan Simonsen spilte Hagen en viktig rolle på bakrommet. Etter gjentatte hint fra andre partier om at Simonsen måtte ut for at Frp kunne vurderes som regjeringsdeltager, ville Hagen kvitte seg med politikeren fra Rogaland.

BLE SPARKET: Jan Simonsen ble sparket ut av partiet etter et program i TV2s «Rikets Røst». Foto: Scanpix

Men de første samtalene med fylkespartiet førte ikke frem. Derfor benyttet Hagen anledningen etter TV2-programmet «Rikets Tilstand» innslag om den såkalte Enka-saken. I programmet ble Simonsens vist på strippeklubb, homseklubb, og det ble hevdet at han var en aktiv bivåner til sex med unge gutter.

Jeg syntes det var vondt og trist at han nå ble fjernet på en ufyselig måte. Men dessverre var det ingen vei utenom, og omstendighetene krevde at jeg måtte være tøff utad, skriver Hagen.

Rogaland Frp fulgte deretter Hagens oppfordring - og samme dag som den nye Bondevikregjeringen tiltrådte - ble Simonsens ekskludert fra partiet.

Carl I Hagen:- Var totalt nedkjørt

Delta i debatten:- Simpelt å bruke Tønne-saken

- Dag gikk i fellen

Om Dag Danielsens avgang i partiet skriver Carl I. Hagen at han hadde lagt en felle for den tidligere Frp-politikeren. Hagen la først en plan hvor landsstyret skulle vedta en resolusjon som medførte at Danielsen måtte gi sin andreplass på Oslolisten til Siv Jensen. Hagen visste at Danielsen ville protestere.

STARTET EGET PARTI: I 2001 presenterte Dag Danielsen Det Liberale Folkepartiet, etter at han hadde blitt ekskludert fra Frp. Foto: Scanpix

Da landsstyret gjorde som sjefen ville, sørget Hagen for å uttale seg så utfordrende som mulig om Oslo Frp og Dag Danielsen til pressen.

Det gikk som beregnet. Dag gikk i fellen. Etter møtet uttalte han at han ville tenke gjennom situasjonen og drøfte det hele med styret i Oslo Frp. (...) Illojaliteten ble demonstrert for all verden, og forberedelsene til suspensjon kunne begynne, forteller Hagen.

Les også:Innrømmer smuglertur med privatflyBlogger:- Så flott at Hagen smugler

Den 3. desember vedtok sentralstyret å ekskludere to medlemmer fra partiet og suspendere syv andre fra Oslo Frp. Danielsen ble suspendert i 30 måneder - og kunne dermed ikke nomineres til Stortingsvalget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder