HER ANKOMMER HAN: Al Gore ankom Frogner kino i kveld for å promotere filmen «En ubehagelig sannhet». Foto: Scanpix

Gore: - USA vil endre klimapolitikk

USA vil endre sin klimapolitikk, og det kan skje allerede før neste presidentvalg i 2008, sier Al Gore.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

USAs tidligere visepresident Al Gore er i Norge for å promotere filmen «En ubehagelig sannhet» - om trusselen fra globale klimaendringer.

Kanskje han også har noen ubehagelige sannheter å framføre når han onsdag skal møte statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) til samtaler på statsministerens kontor.

Al Gore manglet drøyt 500 Florida-stemmer på å bli USAs neste president i 2000. George W. Bush flyttet inn i Det hvite hus, og trakk USAs underskrift fra Kyotoavtalen, mens Al Gore la ut på turné med sitt foredrag om trusselen fra globale klimaendringer.

Det er dette multimediale foredraget som er hovedlinjen i Davis Guggenheims dokumentarfilm «En ubehagelig sannhet», som tirsdag kveld ble forhåndsvist i Oslo.

Solgt for 20 millioner dollar

Et filmet foredrag med en mann som ble hengt ut som «Al Bore» («Kjedelige Al») har mot alle odds blitt en av USAs mest populære dokumentarer noensinne. Billettsalget har allerede passert 20 millioner dollar, nesten 130 millioner kroner.
Bush under press

- Jeg tror det er over 50 prosent sjanse for at Bush vil endre sin klimapolitikk i løpet av de neste to år, sier Al Gore.
Han begrunner sin optimisme med at religiøse ledere, som er viktige støttespillere for Bush, har oppfordret presidenten til å føre en mer aktiv klimapolitikk. Det samme har næringslivsledere og en rekke republikanske politikere gjort.

- Om vi ikke får en slik endring, er det overveldende sannsynlig at USAs neste president vil ha en ny og mer aktiv klimapolitikk. Næringslivet foretar allerede disposisjoner og investeringer ut fra at det vil skje. Dermed har vi å gjøre med et selvoppfyllende profeti, sa Gore etter forhåndsvisningen tirsdag kveld.

Skremmende

I foredraget, og filmen, presenterer Al Gore et skremmende bilde av klimautviklingen de neste tiårene. Han kombinerer tørr statistikk og dramatiske bilder for å formidle et krystallklart budskap: Dersom vi ikke får utslippene av klimagasser under kontroll i løpet av ganske få år, risikerer vi å nå et terskelpunkt der klimaendringene blir selvforsterkende, og utviklingen løper løpsk.

Framstående klimaforskere går god for det vitenskapelige innholdet, som formidles med engasjement og sans for virkningsfulle effekter.

«Ozonmannen»

Al Gores miljøengasjement er ikke av ny dato. Allerede under valgkampen i 1992 ble han tildelt økenavnet «ozonmannen» og beskyldt for å være dommedagsprofet.

Gore, som da var Clintons visepresident, spilte også en viktig rolle i forhandlingene om Kyotoavtalen, og var selv i Kyoto i Japan under innspurten av klimaforhandlingene i 1997.

Med sin foredragsturné, med filmen og med boka med samme navn har Al Gore bidratt til at klimadebatten har kommet høyere på dagsordenen også i USA, som har fått sin dose og vel så det av ekstremvær de siste årene.

Al Gore blir nevnt som en mulig presidentkandidat for demokratene ved valget i 2008, og er nesten like populær som Hillary Rodham Clinton i meningsmålingene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder