Polakker bygger operaen til 62 kroner timen

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Tjue polske snekkere som arbeider med å bygge den nye Operaen i Bjørvika ble truet til å godta 62 kroner timen og to dusjer på deling. Falske papirer har dekket over forholdene.

LO-koordinator Knut Farholm har avdekket en rekke alvorlige brudd på lover og avtaler under byggingen av det nasjonale prestisjeprosjektet Operaen, skriver Dagsavisen.

I tillegg til en slavelønn på 62 kroner i timen har arbeiderne, som jobber for det polske firmaet Iside, ikke avtale om ferie eller feriepenger. De har ikke fått sykepenger som de skal. I tillegg er de blitt innkvartert både to og fire sammen på rommet på et hospits.

Ifølge tariffavtalen for bygningsarbeidere har de krav på minst 126 kroner timen, og innkvartering av «alminnelig god standard». Fellesforbundet mener de tjue snekkerne har krav på å få etterbetalt opp mot tre millioner kroner i lønn og godtgjørelser siden november.

Forholdene er forsøkt skjult bak falske papirer i stort omfang, ifølge Farholm.

- Inside har dokumentert det de er blitt bedt om å dokumentere av sine oppdragsgivere. Men det har vært forfalskninger og løgn hele veien.
Arbeiderne er blitt truet til å signere falske lønnsslipper og arbeidskontrakter. De er blitt truet med sparken, og at de ikke får komme tilbake til Norge etter påske. De er også blitt truet med ubehageligheter hjemme i Polen, sier Farholm til Dagsavisen.