Finansdepartementet: Møtet med SSB-direktøren var ikke et oppsigelsesmøte

Christine Meyer understreket at SSB er et faglig uavhengig organ, der finansdepartementet ikke kan gi instrukser om statistikk og forskning.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det har stormet rundt administrerende direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå (SSB). Torsdag hadde flere kilder sagt at hun trolig ville være ferdig som SSB-direktør etter møtet som skulle finne sted fredag.

Forrige oppvaskmøte: Siv Jensen vil ikke si om hun har tillit til SSB-sjefen.

Etter at Meyer hadde vært inne på Finansdepartementet i en time, ble det klart at hennes stilling som SSB-direktør ikke hadde blitt diskutert i det hele tatt.

– I dag fikk jeg invitasjon om et nytt møte. Samtidig har jeg lest i mediene i dag at jeg skulle trekke meg. Jeg har ikke levert noen oppsigelse og jeg har ikke mottatt noe varsel om oppsigelse. Så jeg følte i dag behov for å ha med meg en rådgiver i møtet. Det ønsket ikke finansministeren, derfor ble det ikke noe møte.

Meyers advokat, Dag Steinfeld møtte pressen utenfor Finansdepartementet, men han fikk altså ikke lov til å være med inn på møte.
Han forklarte at dersom man blir invitert til et møte der en oppsigelse skal diskuteres, skal man få varsel om at man vurderes oppsagt. Der har man rett til å ha med seg advokat.

– Vi har en lov i Norge som også gjelder for politikere, og også Siv Jensen, sa Steinfeld.

– Hvis det var et slikt møte hun var invitert til i dag hadde hun en rett til å ha med seg advokat, og i den grad var det et lovbrudd.

Finansdepartementet: Var ikke et oppsigelsesmøte

Finansdepartementet bekrefter i en pressemelding at Meyers advokat ikke fikk være med inn.

– Det er ikke vanlig å ha med advokat i møte mellom finansministeren og etatsledere, og det ble derfor avholdt møte med Finansdepartementets embetsverk, skriver de.

– Der ble det klart at Meyer ikke ønsket å møte finansministeren uten advokat. Følgelig ble det ikke avholdt noe møte mellom finansministeren og Meyer fredag morgen. Tilbakemeldingene finansministeren hadde planlagt å gi i møtet, vil bli meddelt Meyer skriftlig.

På spørsmål fra VG om det var et lovbrudd å nekte Steinfeld å være med på møtet hvis det var slik at departementet ønsker å avslutte arbeidsforholdet, svarer Kristina Storeng, seniorrådgiver i finansdepartementet, dette:

– Påstanden om at dette var et oppsigelsesmøte, er gal. Meyer står fritt til å ha med seg rådgivere fra SSB inn i et møte med finansministeren. Meyer ønsket derimot å ha med seg en ekstern advokat. Temaet for møtet gjorde at dette ikke var naturlig.

Fått med deg? Her er de ukjente styrereferatene som ødela tilliten til Meyer.

PÅ VEI TIL Å MØTE SIV: Det har vært mye oppstyr rundt administrerende direktør i SSB Christine Meyer de siste ukene. Her er hun på vei inn i det tredje planlagte møtet med finansministeren. Foto: Line Møller VG

Derfor er det oppstyr rundt SSB-direktøren

Bakgrunnen for SSB-striden er at Meyer satte i gang en svært kontroversiell omorganisering av SSBs forskningsavdeling uten å skaffe seg tilstrekkelig ryggdekning i sitt eget styre eller hos sine eiere i Finansdepartementet.

En av grunnene til at omorganiseringen av SSB har vakt så mye oppsikt, er at mannen bak innvandringsregnskapene, Erling Holmøy, ikke lenger vil få forske for byrået.

Det var nettopp SSB-forskerne Erling Holmøy og Birger Strøm som sto bak den kontroversielle rapporten med beregninger av prislappen for innvandring til Norge, der han mente godkjenningen av rapporten ble trenert av hans egen ledelse. Den ble til slutt frigitt torsdag. Her kan du lese hva rapporten inneholdt.

Mer om denne saken: Trenerte kontroversiell innvandringsrapport

Dette mener Holmøy selv stormen rundt SSB de siste ukene:

Den planlagte rokeringen i SSB innebærer en flytting av flere fagmiljøer mellom Oslo og Kongsvinger, et kutt i forskningstaben og omorganisering i andre deler av byrået.

Bakgrunnen for SSB-striden: Meyer avviser politiske føringer for forskning

Referater som VG har fått tilgang til, viser at styret i SSB advarte Christine Meyer mot å gå for fort frem med omorganiseringen. Men Meyer sto på sitt.

Les også: Reagerer på SSB-sjefens forskning på ledelse.

Flere har reagert på den planlagte omleggingen, som for tiden er satt på vent. Tidligere finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har uttrykt stor skepsis mot Meyers planlagte prioritering av internasjonal forskning, fordi SSB skal være grunnlag for blant annet politiske beslutninger i Norge.

Den tidligere lederen av SSBs forskningsavdeling har kalt saken et «politisk kupp», og stortingspolitikere sier de har mistet troen på byråets objektivitet.

VG-leder: Oppstyret i SSB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder