Innrømmer straffskyld etter Aker Brygge-ranet

INNENRIKS

OSLO TINGHUS (VG Nett) Med et utbytte på 2.687.820,50 ble de tatt på fersken etter å ha ranet DnB på Aker Brygge i august. To av de tiltalte erkjenner straffskyld.

Publisert: Oppdatert: 14.02.05 12:20

De ble tatt på fersken bevæpnet med en stengun og en startpistol da politiet slo til mot ranerne.

De to er tiltalt sammen med Petter Tharaldsen for å ha tilegnet seg rundt fem millioner kroner da de 30. august i fjor truet to vektere til å gi fra seg penger de hadde med seg og også åpne en minibank og en nattsafe. Nå er summen revidert noe ned.

Brutalt ran

Ifølge aktor Kim Eilertsen ble utbyttet 2.687.820,50 (to millioner sekshundreogåttesyv tusen åttehundreogtyve kroner og femti øre).

-Det var et særdeles grovt ran. Den ene vekteren ble stripset med teip og tvunget i kne. Og han fikk en ladd stengun rettet mot hodet, mens ranerne tømte minibanksafen, sa politiadvokat Geir Evanger til VG Nett dagen etter ranet.

De to vekterne oppholdt seg i DnBs lokaler da ranerne slo til. Politiet tror de fikk tak i hele ransbeløpet da ranerne ble pågrepet. To personer var allerede inne i lokalet da ranerne slo til, mens en tredje vekter så tilfeldigvis hendelsen. Kort tid etter var politiet varslet og en patruljebil fra sentrum politistasjon var på stedet.

I retten var det kun Petter Tharaldsen, sjåføren av bilen, som ville forklare seg om hendelsene på ransnatten. - Dagen ranet skulle skje, møtes vi på Klemetsrud kirke. Vi kjørte bilen til Daniel, Lars kom på motorsykkel. Vi kjørte til Kolbotn og hentet Chrysleren som 22:30, forklarte Tharaldsen. Jeg kjørte ned i parkeringshuset og satte av de to andre. Planen var at jeg skulle parkere den ved bommen til parkeringshuset og vente, forklarte han. Da politiet ankom stedet befant fluktbilen seg på et annet sted.

- Så planene ble endret, spurte aktor.

- Jeg skulle ringe når pengetransporten kom og de skulle avvise samtalen. Så ble det kaotisk og jeg ringte opp som avtalt dersom det skjedde noe prekært, forklarte Tharaldsen som tidligere i rettsaken ikke erkjente straffeskyld i selve ranstiltalen.

Tharaldsen forklarte at han ringte til de som befant seg i banken og hørte kun hvisking i telefonen. Så forsøker han å ringe en tredje gang. - Mens jeg venter på at samtalen skal slå gjennom så ser jeg at politiet kommer. Så begynner politiet å skyte og jeg hopper i vannet. Etter en stund blir det kaldt og jeg svømmer til gjestebrygga, forklarte Tharaldsen.

God oppførsel
Petter Tharaldsen (33) som slapp fengselsstraff 27. august, tre dager før ranet, fordi han angivelig hadde begynt et bedre liv, nekter dermed straffskyld for å ha medvirket til ranet på Aker Brygge. Men han innrømmer å ha stjålet bil, bilskilter og ha kjøpt våpen ulovlig.

Da Harnes og De Linde ble lagt i bakken av bevæpnet politi ved 01.30-tiden natt til mandag 30. august, hoppet Tharaldsen i kanalen ved Aker Brygge og gjemte seg i vannet en stund før han ble funnet.

Også det tungt kriminelle MC-medlemmet Lars Harnes fikk god behandling av justismyndighetene. Han var ute på sin 15. permisjon da han var med på det brutale ranet av verditransporten på Aker Brygge.

Dette til tross for at han hadde avgitt urinprøve som avslørte at han hadde brukt narkotiske stoffer bare noen måneder tidligere.

Han fikk tre permisjoner i forbindelse med bestefarens død, fem for kontroll på sykehus og syv for å besøke barna, opplyste fengselsledelsen til VG kort tid etter ranet. Nå har påtalemyndigheten sagt at de vil argumentere for forvaring i Harnes' tilfelle.

Til retten ga Harnes uttrykk for at han forstår dersom han ikke får permisjon igjen. - Det kan bli lenge til, sa han til dommer Høegh Petterson.

Her kan du lese mer om