FAMILIEN: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn med Maud Angelica på armen var til stede under julegudstjenesten i Asker kirke 1. juledag i fjor. Foto: SCANPIX

Märtha en belastning for kongehuset

Prinsesse Märtha Louise er i ferd med å bli en belastning for kongehuset når hun aktivt deltar i protestene mot et hytteprosjekt på Hankø, mener hoffreporter Kjell Arne Totland i Se og Hør.

 • NTB

Artikkelen er over 15 år gammel

Det var VG som tirsdag brakte nyheten om at prinsesse Märtha Louise og ektemannen Ari Behn sammen med 300 andre har signert en underskriftskampanje mot et hytteprosjekt på Hankø utenfor Fredrikstad.

- Nekter andre

Totland sa han synes prinsessen har forvaltet sitt pund svært uklokt, og at hun er i ferd med å bli en belastning for kongehuset.

Et fulltallig pressekorps og noen titalls nysgjerrige trosset vinterkulda og møtte fram på Slottsplassen da

Han viste til at prinsessen blant annet overtok eiendommen Bloksbjerg på Hankø uten å betale arveskatt. Hun er dessuten den eneste på Hankø som har fått dispensasjon og dermed lov til å anlegge flytebrygge.

Og hun er den eneste som har fått dispensasjon til å bygge et større terrasseanlegg og svømmebasseng i strandsonen på Hankø, påpekte Totland.

- Det er tillatelser prinsessen Märtha Louise har fått på grunn av sin rolle og posisjon. Når hun selv nyter godt av så store privilegier på grunn av sin posisjon, så burde hun være svært forsiktig med å protestere mot hva andre forsøker å få til, sa Totland, som også viste til at Märtha Louise har fått dispensasjon til å bygge ut sin bolig innenfor markagrensen i Lommedalen i Bærum.

- Et kunstgrep

Totland la til at kongefamilien foretok et kunstgrep da det ble besluttet at prinsessen skulle kvitte seg med Hennes Kongelige Høyhet-tittel, men beholde prinsessetittelen.

-.Begrunnelsen var at hun skulle fjerne seg noe fra sin konstitusjonelle rolle. Men hun er det medlem av kongefamilien som er flinkest til å bytte hatter; hun er prinsesse når hun vil og vanlig borger når hun vil, sa Totland.

Gjennom TV 2-debatten nikket professor Nordby anerkjennende til Totlands argumenter og Totland sluttet seg til Nordbys argumenter med ett unntak.

Unntaket kom da statsviterprofessor og republikaner Trond Nordby sa at prinsessen og Ari Behn for hans del «gjerne måtte dra dit pepper'n gror, eller sette seg på et kosteskaft og forlate Bloksbjerg».

Les også

 1. Her er sjøhyttene Märtha vil ha stoppet

  (VG Nett) Her er tegningene av Hankø-hyttene som prinsesse Märtha og Ari Behn protesterer mot.
 2. Märtha og Ari i protestaksjon

  Prinsesse Märtha Louise deltar aktivt i protestene mot et hytteprosjekt på Hankø.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Prinsesse Märtha Louise

Flere artikler

 1. Märtha og Ari i protestaksjon

 2. Märtha og Ari skilles

 3. Prinsesse Märtha: – Vil savne denne utsikten

 4. Kongebiografi hyller Slottets åpenhet om bruddet

 5. Kjendis-fyllt protestliste: Også «Først & Sist»-Marit protesterer mot sjø-hytter

Fra andre aviser

 1. Protest fra Märtha og Ari

  Aftenposten
 2. Prinsesse Märtha skilles

  Bergens Tidende
 3. Prinsesse Märtha i hytteprotest på Hankø

  Fædrelandsvennen
 4. Stolt av Märtha

  Aftenposten
 5. Her er Leah Isadora

  Aftenposten
 6. Stopper fylling i fjæra

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder