DØDE PÅ HYTTA: Moren er tiltalt for grov mishandling av datteren Angelica (13), som døde av avmagring på familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015.

DØDE PÅ HYTTA: Moren er tiltalt for grov mishandling av datteren Angelica (13), som døde av avmagring på familiens hytte på Beitostølen nyttårsaften 2015. Foto: Harald Henden

Aktor ber om tre års fengsel for moren i Valdres-saken

Aktor i Valdres-saken ber om at den tiltalte moren til Angelica (13) dømmes til fengsel i tre år. Moren er tiltalt for grov mishandling.

NTB

Mandag holdt aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sin prosedyre.

– Hun har unndratt barnet fra helsehjelp gjennom en periode. Etter hvert som hun så at barnet ville få alvorlige skader og til slutt kunne dø, har hun fortsatt ikke tatt barnet til sykehus eller lege, sier aktoren til NTB etter prosedyren.

I tingretten munnet det ut i en påstand om fire års fengsel, hvorav ett år var betinget. Tingretten landet på en straff på tre års fengsel.

– I realiteten er dette tilnærmet det samme, sier aktor Dymbe om påstanden.

– Barns rettssikkerhet

Ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett på Hamar er i sin tredje uke. Den avsluttes med forsvarernes prosedyrer tirsdag.

– Det er viktig for barns rettssikkerhet at også foreldre tar sitt ansvar selv om det er en vanskelig situasjon. Her skulle hun ha gjort dette ganske tidlig, og da ville dette barnet ha vært reddet, fortsetter aktor.

Angelica (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

– Er denne saken unik? Ja, på mange måter er den det, sa Dymbe i starten av prosedyren.

les også

Tiltalt mor i tekstmelding til Angelica (13): «Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus i flere år»

Aktor gikk gjennom helsevesenets oppfølging av den tiltalte kvinnens datter Angelica fra datteren fikk diagnosen spiseforstyrrelser i 2012.

Blant annet viste førstestatsadvokaten til brev som er funnet på den tiltalte morens PC.

MOREN: Den tiltalte moren (i midten) sammen med forsvarerne Ann-Turid Bugge og Aasmund O. Sandland på første dag av lagmannsrettens behandling av ankesaken. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

«Jeg har gjort alt for at du skal ha det bra, til og med overtatt behandlingen selv», skriver moren, som viser til de «sprø legene» ved Drammen sykehus, der datteren en periode fikk behandling.

– Hun tar altså, slik hun skriver, ansvar for behandlingen selv, påpekte aktor Dymbe.

les også

Valdres-moren forklarte seg for første gang: – Jeg ville alltid det beste for Angelica

– I grell kontrast

Den nå 47-årige moren har hele tiden forklart at datteren hadde god allmenntilstand og oppførte seg normalt helt til hun ble funnet død nyttårsaften 2015.

I RETTEN: Statsadvokat Arne Ingvald Dymbe i samtale med morens forsvarer Aasmund Sandland. Her fra rettssaken i 2017. Foto: Geir Olsen

– Dette ser retten selv at står i grell kontrast til SMS-korrespondansen. Dette kan ikke stemme, sa aktor.

Han leste videre opp tekstmeldinger som moren har sendt datteren. Der heter det blant annet følgende: «Jeg ser du er for svak», «Du dør hvis du ikke spiser nå» og «Om du ikke er død i morgen, havner du på sykehus i flere år».

les også

Valdres-moren forklarer seg i retten: Så på hytte-oppholdet som redning for datteren

Moren ikke i rettssalen

Moren var i rettsbygningen under prosedyren, men ikke i salen der saken går. Hun har muligheten til å følge det som skjer, fra et tilstøtende rom.

I Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – ba aktor om at moren måtte dømmes til fire års fengsel – hvorav ett år betinget. Retten dømte henne til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld.

Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder