ÅPEN OM SPLITTELSEN: Olaug Bollestad fikk applaus av både tidligere partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad på vei ned fra talerstolen på landskonferansen på Gardermoen. Foto: Trond Solberg, VG

KrF-Bollestad: Har vært gjennom en krevende tid

GARDERMOEN (VG) Fungerende partileder Olaug Bollestad sier de ikke må skyve under teppet at partiet var delt på midten forrige torsdag. KrF-ere tror det blir vanskelig å samle partiet igjen.

 • Frank Ertesvåg
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

- Vi har vært gjennom en krevende tid for partiet. Det endte med et delt landsmøte. KrF gikk inn i dagens regjering. Forrige torsdag var landsstyret delt på midten. Det må vi ikke skyve under teppet. Det må være rom for uenighet og usikkerhet. Vi må være rause med hverandre og gi hverandre tid, sier Olaug Bollestad til de 400 KrF-delegatene på den store landskonferansen på Gardermoen.

Hun fortsetter:

– Jeg har en oppfordring: Det er nå vi må finne sammen – og det som forener oss. Vi må ikke tillegge hverandre motiver, men huske hvorfor vi er med i KrF. Hva står vi for som et kristendemokratisk parti? Vi må holde sammen om det som forener oss, sier Bollestad.

Partiets stolthet

Hun minnet om at partiets stolthet ligger i hva KrF står for.

– Ikke i hvem vi samarbeider med. Debatten om hvem KrF skal samarbeide med er ikke KrF sin sjel, fortsetter Bollestad.

2. nestleder Kjell Ingolf Ropstad viet i sin tale litt oppmerksomhet til at partiet har mistet rundt 700 medlemmer de siste ukene.

– Det er trist og se at gode folk forlater partiet og begrunner det med regjeringsdeltakelsen. Men jeg er samtidig stolt av dere som sier at dere blir med videre og har respekt for en annen retning, sier Ropstad.

SATT SAMMEN: Avtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide sjekker mobilen et øyeblikk mens mulig påtroppende partileder Kjell Ingolf Ropstad hører på utviklingsminister Dag Inge Ulsteins tale. Foto: Trond Solberg, VG

KrFs nye utviklingsminister Dag Inge Ulstein fulgte opp i sin innledning til landskonferansen.

– Det har vært spesielle dager. Vi har mistet mange gode folk. Folk som har vært brennende engasjert i viktige KrF-saker. Det er ikke bra, sier Ulstein.

Han mener «det ikke bare er å knipse og gire oss opp og si at nå skal vi ha god stemning. Vi må spørre oss om vi har tro på dette prosjektet».

– Det er lov å være skuffet og tvile. Men det er også lov å være begeistret. Det må handle om at vi er ekte og ærlige, sier Ulstein og beklager at han høres litt mye ut som en parterapeut.

TØFF JOBB: Beate Bondevik Lie er fylkesleder i Sogn og Fjordane, og har vært på rød side i KrF-valget av regjeringsalternativ. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Det er et fortsatt dypt splittet parti på landskonferansen på Gardermoen. Flere sliter med egen entusiasme for en regjering der også Frp er med.

– Jeg må nok jobbe litt med å finne entusiasmen for KrF som regjeringsparti. Det blir ikke lett å samle partiet igjen. Jeg er glad det ikke er min jobb, sier fylkesleder Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane KrF til VG på landskonferansen på Gardermoen.

Der er hun samlet på den største KrF-samlingen i år sammen med 400 delegater fra hele landet. Bondevik Lie mener Knut Arild Hareide bør bli leder for stortingsgruppen på Stortinget. Hun er mer usikker på hvem som bør bli partileder.

– Den diskusjonen må vi ta i fylkeslaget før jeg sier noe om det, sier Bondevik Lie.

Hun mener den nye partiledelsen må ta samlingen av partiet på stort alvor.

– Jeg tror faktisk det er mulig, men det blir en tøff jobb, legger Bondevik Lie til.

Noe av det som gjør henne optimistisk, tross alt, er at partiet har fått landbruksministeren og gode gjennomslag i regjeringsplattformen for en aktiv landbruks- og distriktspolitikk.

FUNGERENDE KRF-LEDER: Olaug Bollestad fortalte om KrFs gjennomslag i Granavolden-plattformen som første taler på Kristelig Folkepartis store landskonferanse lørdag formiddag. Foto: TROND SOLBERG, VG

Uansett er det fungerende partileder Olaug Bollestad som forsøker å skape entusiasme som første taler på landskonferansen. Hun forteller om alle KrF-s gjennomslag i regjeringsplattformen - som økt barnetrygd, økt engangsstøtte og fritidskort som skal gi flere barn og unge gratis deltakelse i fritidsaktiviteter.

les også

Topp-økonom slakter regjeringens oljepengeforslag: Klart i strid med budsjettreglene

Hun forteller også om nei til tvillingabort.

– Nei til tvillingabort er et viktig gjennomslag fordi tvillinger hører sammen. Derfor er dette et viktig punkt, sier Bollestad.

Hun beskriver også partiets vektlegging av det som kalles en barnereform i regjering.

les også

Høie: Forslag til endring av abortloven blir sendt på høring

– Dette som vi nå har fått til med ungene først – og en trygg barndom er en barnereform vi virkelig kan juble for. I front med bankende hjerte er det en som setter ungene først. Norge har fått den beste barne- og familieministreren vi kunne få, vår egen Kjell Ingolf Ropstad, sier Bollestad.

Ingelin snudde

SNUDDE: Ingelin Noresjø er fylkesleder i Nordland. Foto: FRANK ERTESVÅG, VG

I salen sitter fylkesleder Ingelin Noresjø i Nordland. Hun var på rød side før skjebne-landsstyremøtet i KrF på Gardermoen forrige torsdag. Da snudde hun og stemte for regjeringsplattformen -og vippet flertallet for regjeringsdeltagelse sammen med Tore Storehaug fra Sogn og Fjordane.

Noresjø tror også det blir en utfordring å samle partiet igjen, men ikke en umulig oppgave.

les også

Ropstad støttes av flere fylkeslag – men enkelte peker på Bollestad

– Vi må la det gå litt tid og sette oss som et regjeringsparti. Det ytre presset som vi kjenner på nå – mot Kjell Ingolf Ropstad – er kanskje med på å samle oss. Alle ser nok det etter hvert at nå må vi samle oss, sier Noresjø til VG.

Hun har fått en rekke tilbakemeldinger fra KrF-ere etter at hun snudde fra rød side til å si ja til regjeringsplattformen og deltagelse i regjering med Frp.

les også

KrF-Ropstad nekter å gå i homoparaden

– Jeg har fått mange av våre egne mot meg. De mener jeg har snudd kappen etter vinden. Det er mange som har mistet respekt for meg. Samtidig er det noen som mener jeg har utvist lederskap etter å ha fulgt landsmøtets vilje og sagt ja til en regjeringsplattform jeg kan stille meg bak, sier Noresjø.

Hun mener det er viktig å være åpen om at partiet har brutt et valgløfte ved å gå i regjering med Frp.

– Jeg har vært ærlig på at vi har brutt et valgløfte. Men nå må vi overbevise Norges befolkning at KrF likevel trengs i norsk politikk. Vi er i skvis, men folk må tro på at KrF har noe å tilby dem der de bor.

Leder Oluf Maurud i Hedmark KrF var i likhet med Bondevik Lie og Noresjø på rød side. Han tror også det blir tøft å samle partiet etter splittelsen.

– Vi ønsker ikke å dyrke splittelsen. For en uke siden var vi veldig delt. Men jeg tror det går an å leve videre sammen. Det bør ikke være så vanskelig å samle partiet når vi nå står foran en lokalvalgkamp med mange lokale saker, sier Maurud.

– Hva med å drive valgkamp for en regjering der Frp er med?

– Det hadde jeg ikke sett for meg. Men vi må respektere de vedtakene som landsmøtet og landsstyret har gjort, svarer Maurud.

Mer om

 1. Politikk
 2. Kristelig Folkeparti (KrF)
 3. Olaug Bollestad
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Hareide stilte ultimatum for å bli statsråd

 2. Hareide nærmere å bli leder for KrFs stortingsgruppe

 3. Kjell Ingolf Ropstads KrF: Vil legge debatten om selvbestemt abort død og kjempe mot aktiv dødshjelp

 4. Pride-parade uten KrF-ledelse og KrF-statsråder

 5. Flere KrF-fylker vil ha Hareide inn i regjering

Fra andre aviser

 1. Nordlending utfordrer bibelbeltets dominans i KrF-ledelsen

  Aftenposten
 2. KrF-topper: Ropstad er dessverre ikke samlende nok

  Aftenposten
 3. Enstemmig KrF sier ja til regjeringsforhandlinger

  Aftenposten
 4. KrFs kabaler legges på nytt

  Fædrelandsvennen
 5. Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen

  Aftenposten
 6. KrF-innstilling: Ropstad får med seg Bollestad og Noresjø i partiledelsen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no