KLARGJØR: Letemannskaper fra Hæren og Røde Kors gjør klar til å lete etter det savnede turfølget. Foto: Stein Wilhelmsen

Fire personer savnet i fjellområde i Troms – spor observert inn i snøskred

Et turfølge på tre finske menn og en svensk kvinne er savnet i Blåbærfjellet i Troms. Det har gått et større snøskred i området, og politiet frykter at følget kan være tatt.

Det er foreløpig uvisst om turfølget er tatt av skred, men politiet frykter at det er i området det har gått skred som følget har tatt veien.

– Det er funnet spor som går inn i raset, sier politiets innsatsleder John-Kåre Granheim til Folkebladet like før klokken 22.

Turfølget ble sist observert rundt klokken 14.00. Etter noen timer ble den femte personen i turfølget bekymret, og skal ifølge innsatsleder ha fulgt skisporene til de andre.

– Skisporene ble borte i skredet, og det var da han meldte de savnet, sier Granheim til VG.

Ifølge politiet er det uklart hvorfor den femte personen i følget ikke gikk med de andre fire mot toppen.

– Vi håper at de ikke er tatt av skred, men vi frykter det, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt til VG.

– Frykter det verste

Et Sea King-helikopter ble satt inn i søket onsdag kveld, men har måttet returnere på grunn av værforholdene. Helikopteret har søkt etter skredpeilerne det ble oppgitt at turfølget hadde med seg, men søket var resultatløst, forteller Augensen.

Det er også vurdert at snøskredfaren er så stor at det ikke er blitt sendt inn bakkemannskaper.

– Søket er nå avblåst for kvelden, og vi må ta en ny vurdering i morgen tidlig. Vi er i gang med å varsle pårørende. Vi kan ikke bekrefte at noen er tatt, men vi frykter det verste, forteller Augensen.

LETEAKSJON: Politi, forsvaret og frivillige redningsgrupper bistår i søket. Foto: Stein Wilhelmsen

Større skred i området

Det har gått flere skred i området onsdag.

– Det som er interessant for oss er et litt større skred som har gått på toppen av fjellet. Ifølge melder er det sannsynlig at turfølget kan ha gått inn i dette området. Vi frykter det, og vil sjekke det ut så fort som mulig, sier Augensen.

Det savnede turfølget består av fire personer, som har vært på topptur i området. Det ble først meldt at det var snakk om fire svensker, men politiet opplyser til VG at det er snakk om tre finske menn og en svensk kvinne.

– Vi foretar søk etter om de kan ha kommet ned, men det virker ikke som om det har skjedd, og vi har dessverre en mistanke om at de er i fjellet og tatt av skred, sier Augensen.

Snøskredfare hindrer søk

To ambulansehelikopter har bistått i søket, i tillegg til Sea King. Mannskaper fra både Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske redningshunder har også stått parat, men har ikke fått tillatelse til å gå inn i skredområdet på grunn av det høye snøskredfaren.

Innsatsleder Granheim forteller til VG sent onsdag kveld at mannskapet er dimittert, men oppholder seg i nærområdet, og vil bli kalt ut når det er trygt å ferdes i fjellet.

– Det er meldt en del nedbør i natt og i morgen, og det gjør ikke letearbeidet noe lettere. Slik det var i dag var det en alvorlig risiko å sende noen inn for å lete. Om været blir slikt det er meldt blir det ikke noe lettere i morgen, sier Granheim.

Bratt terreng

Blåbærfjellet, med sine 1442 meter over havet, ligger i Tamokdalen i Indre Troms, hvor det er betydelig snøskredfare onsdag, ifølge skredvarslingen til Varsom.no.

– Det er særdeles bratt terreng. Det går en del skred der, til dels store skred også, forteller Tor Indrevold, distriktsoperativ for Troms Røde Kors, til VG.

Politiet forteller til avisen Nordlys at skredet som skal ha gått i toppen av fjellet anslås å være 300 meter bredt, og 500–600 meter langt.

Ifølge politiet er det ingen hytter i området hvor de savnede kan ha søkt tilflukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder