TRYGG: Datter Jorun (69) måtte ut for å hente faren Johan da politiet varslet om at huset hans var et av dem som måtte evakueres i Jordalsveien. Foto: Jacob Henriksen

Johan (100) evakuerte da demningen brast i Bergen

Johan (100) ble født i Jordalsveien og har bodd der hele sitt liv. – Han er litt lei seg og spent, sier datteren etter at hun måtte hente ham i trygghet.

  • Edda Drægni

Artikkelen er over ett år gammel

Evakueringen av boliger i Eidsvåg startet med 12–15 hus, da store nedbørsmengder gjorde at Bergen kommune ble bekymret for at en midlertidig demning skulle briste.

les også

Demning i Bergen brast: E39 stengt og 133 personer evakuert

I 20.30-tiden opplyste innsatsleder Ivar Kvant i politiet at demningen var i ferd med å gjøre nettopp det. Like etter fosset vannet ned mot Eidsvåg, skriver Bergens Tidende.

Antallet evakuerte ble oppjustert til et 30-talls boliger og 133 personer i løpet av kvelden.

Jorunn Mjøs forteller at faren på 100 år er en av de evakuerte. Han har bodd i huset i Jordalsveien i Eidsvåg i Åsane bydel i hele sitt liv, siden han ble født der i 1918.

– Han er litt lei seg og spent, og sier at han aldri hadde trodd dette, og at det aldri har skjedd før, sier datteren på telefon til VG.

Jorun bor selv i Spondalen, og hentet faren etter at politiet ringte og informerte om evakueringen i 19-tiden onsdag.

– Nå blir han her og overnatter til i morgen. Nå skal vi sitte og følge med på hva som skjer.

EVAKUERT: Randi Marie Mason Våge og familien har befunnet seg på Scandic Hotel Kokstad etter de ble evakuert i seks-syvtiden. Fra høyre svigermor Signe (77), Randi (41), Adrian (16) og Helene Marie (19) Foto: Privat

– Fikk beskjed om å komme oss ut så fort vi klarte

Randi Marie Mason Våge og familien har befunnet seg på Scandic Hotel Kokstad etter de ble evakuert i seks-syv tiden.

– Da fikk vi beskjed om at vi måtte pakke og komme oss ut så fort vi klarte.

– Jeg tenker at det er skremmende, men det er ikke så mye vi kan gjøre med det. Det er selvfølgelig ekkelt.

MIDLERTIDIG LY: Bildet er fra lobbyen Randi og familien befinner seg på Scandic Hotel Kokstad. Foto: Privat

– Det går foreløpig greit med ungene, men det var litt panikk da vi fikk beskjeden. Det var nok min egen blanding av redsel og panikk som smittet over på resten, forteller hun.

Da Randi fikk beskjed om å evakuere, befant mannen Bjarte Våge seg i Trondheim.

– Jeg skulle selvfølgelig ønske at han var her med oss, men vi har god telefonkontakt, og så har vi hverandre her.

De har fått utdelt hotellrom, men vet utover dette ikke hvor lenge de kommer til å måtte bli der.

HUSET: Bildet er av eiendommen til familien Våge i juni 2017, da de holdt på å skifte kledningen på huset i Jordalsveien som nå er evakuert. Foto: Privat

På et møterom har kommunen etablert seg, der familien får løpende informasjon og sjekker for siste nytt.

– Akkurat nå sitter vi litt på vent for å vite hva som skjer. Vi snakker litt med naboer, og går egentlig bare litt rundt i lobbyen.

Randi forteller hun en stund var bekymret for naboen sin, men fikk senere vite av politiet at han var OK.

LITT PANIKK: – Akkurat nå sitter vi litt på vent for å vite hva som skjer. Vi snakker litt med naboer, og går egentlig bare litt rundt i lobbyen, forteller Randi. Foto: Privat

Tok med seg kattene og dro til kusinen

Henrik Birkeli (33) bor vanligvis med samboeren i Eidsvågbakken som er den andre av de to veiene som ble evakuert.

– Akkurat nå er vi i min kusines leilighet, forteller han til VG.

I sekstiden banket det på døren.

– Jeg sto og holdt på med noe helt annet. Da jeg åpnet døren sto tre politimenn som spurte om jeg hadde fulgt med på nyhetene om demningen de fryktet skulle brase. Det kom litt overraskende på, så det var litt småpanikk, forteller han.

I likhet med til Randi, fortalte politiet Henrik at han måtte pakke de viktigste tingene sine og komme seg vekk så fort som mulig.

De gjorde som politiet sa og hev ut tingene fra en koffert de nylig hadde brukt på ferie.

FIKK POLITIET PÅ DØREN: Henrik Birkeli fikk politiet på døren i sekstiden. De to kattene var de første som skulle med da de ble bedt om å evakuere fra Eidsvågveien. Foto: Privat

– Kattene var selvfølgelig de viktigste å få med seg. Og så måtte vi selvfølgelig ha med ladere til telefon så vi kunne følge med på hva som foregikk. Ellers var det bare noen enkle klær som ble med, siden vi begge skal på jobb i morgen tidlig.

Det hele tok fem minutter.

– Så var det bare å komme seg bort, sier Henrik og forteller hvordan foreldrene, som også er naboene hans og selv måtte evakuere, kjørte ham og samboeren til en kusine.

– Først var jeg litt i panikk og engstelig. Politiet snakket på en veldig seriøs og alvorlig måte, så jeg tenkte at det er alvorlig. Med en gang var det derfor litt panikk.

DE VIKTIGSTE: – De mjauet og pep hele veien til vi kom til leiligheten og de skjønte at det ikke var så farlig, sier Henrik om innekattenes reaksjon på kveldens hendelse. Foto: Privat

Henrik har ikke personlig blitt ytterligere informert av politiet i løpet av kvelden, men har fulgt med på nyhetene.

– Nå ser det ut til at alt gikk bra med huset. Jeg håper på å komme meg tilbake dit. Det haster jo ikke, men det er alltid deilig å komme seg hjem.

De som kanskje hadde det verst var kattene:

– Det er to innekatter, så de er ikke vant til noen ting. De ble veldig redde siden vi ble litt stresset. De mjauet og pep hele veien til vi kom til leiligheten og de skjønte at det ikke var så farlig.

Bergen kommune skriver i en pressemelding like før 01 natt til torsdag at kriseledelsen vurderer at alt vannet fra demningen da var kommet ned og at de vurderer situasjonen som under kontroll, men en geolog må undersøke området før lokal tilførselsvei kan åpnes og de evakuerte kan flytte hjem.

Mer om

  1. Bergen
  2. Trafikk
  3. Ekstremvær

Flere artikler

  1. Demning i Bergen brast: E39 ble stengt og 133 personer er fortsatt evakuert

  2. Måtte evakuere fra Sokndalsbrannen: – Man blir jo urolig og redd

  3. Politiet: Over 70 personer evakuerte i Lofoten

  4. Hundrevis evakueres i Lofoten etter snø- og skredkaos

  5. Øystein ble evakuert etter brannen: – Veldig skremmende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder