TIDLIGERE DRAPSDØMT: John Edvin Lie til høyre (da Johnny Olsen) i fengslingsmøte i 2004 sammen med sin forsvarer Fridtjof Feydt. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Dømt for Hadelandsdrapene - nå er han siktet for drap igjen

OSLO TINGRETT/MARIDALEN (VG) Mannen som er siktet for drap og likskjending i Maridalen er den tidligere nynazisten John Edvin Lie (55). Han ble i 1982 dømt for Hadelandsdrapene som skjedde året før.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En død person ble funnet i Maridalen i Oslo onsdag, omtrent klokken 15.00, etter at brannvesenet først fikk melding om skogbrann.

Da politiet kom frem til stedet brant liket fremdeles. Torsdag kveld visste ikke politiet hvem den avdøde personen er. De kjenner hverken alder, kjønn eller etnisitet. Etterforskerne har sjekket med savnet-gruppen, men foreløpig har det ikke dukket opp noe relevant.

les også

Politiet om drapssak i Maridalen: – Vi aner ikke hvem offeret er

Et par hundre meter unna liket ble John Edvin Lie påtruffet til fots.

– Han forklarte at han bor i et telt i skogen, og at han har gjort det i en lengre periode, i umiddelbar nærhet av åstedet, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til VG.

Lie ble pågrepet av politiet på stedet. Han nekter straffskyld for drap og likskjending.

– Alt er basert på løgn, alt er løgn, sa Lie til pressen på tilhørerbenken.

Politiet ba retten om to ukers isolasjon, fordi de er på et tidlig stadie av etterforskningen. Retten satte tiden i isolasjon til en uke.

BRANT: Liket brant fremdeles da politiet kom til funnstedet i Maridalen onsdag. Politiet er ikke sikre på om funnstedet og drapsstedet er det samme. Foto: Odin Jæger, VG

Holder muligheten åpen for selvmord og uhell

55-åringen ble torsdag varetektsfengslet i fire uker med brev-, medie- og besøksforbud. Retten mener at det er sannsynlig at siktede har drept eller medvirket til drap av den avdøde og senere tente på liket, eller medvirket til dette.

– Vi holder mange muligheter åpne. Vi har en hovedteori om drap, men holder muligheter åpne for selvmord og uhell. Slik omstendighetene er mener vi det er mer sannsynlig med drap og likskjending, sier Kraby.

Kjennelsen ble anket på stedet.

I kjennelsen fra Oslo tingrett drar retten frem at den siktede tidligere er domfelt for drap, selv om det er mange år siden. I tillegg legger retten vekt på at han er domfelt for vold flere ganger etter dette, senest i 2014.

HADELANDSDRAPENE: Her føres siktede John Edvin Olsen (da Johnny Olsen) ut av retten den 4. januar 1982. Foto: NTB/SCANPIX

Dobbeltdrapet som rystet Norge

Som 18-åring ble Lie dømt til 18 års fengsel for Hadelandsdrapene, som sjokkerte Norge i februar 1981.

Sammen med en annen mann tok han med seg to menn ut på kjøretur på Hadeland.

De fire mennene stanset opp ved en bro i et øde skogsområde, og gikk ut av bilen. Uten forvarsel skjøt Lie to av mennene i nakken. Da pistolen hans kilte seg fikk han panikk, og hans medsammensvorne kom til og fyrte løs med maskinpistol.

De to ofrene ble liggende igjen på broen, gjennomhullet av 29 kuler, etter et mislykket forsøk på å kaste likene i en råk i elven. Drapsmennene satt seg inn i bilen igjen, og kjørte videre, uvitende om at politiet ventet like i nærheten.

les også

John Edvin Lie: Angrer sine synder

Tilhørte et høyreekstremt miljø

De fire mennene var alle med i «Norges Germanske Armé» - en liten høyreekstrem organisasjon som hadde som målsetning å kaste ut alle fremmedarbeidere i Norge. Sammen med gruppens fører, som ble dømt for medvirkning til dobbeltdrapet, hadde de tidligere stjålet våpen fra et av Heimevernets våpenlager.

Bakgrunnen for dobbeltdrapet var at de to ofrene krevde betaling for tyveriet. I tillegg skal lederen ha fryktet at de ville gå til politiet.

Lies forsvarer Fridtjof Feydt understreker til VG at Lie har brutt med nynazistmiljøet for mange år siden.

– Han brøt med det miljøet det refereres til for over 30 år siden. Det er en mannsalder, sier Feydt til VG.

Den siktede har tidligere også hatt navnet Johnny Olsen.

Se fotospesial: Hadelandsdrapene i 1981

Lie ble prøveløslatt i 1993 etter å ha sonet i tolv år.

Dømt for vold

I 1998 ble Lie dømt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter ved at han skjøt en person i hånden. Han ble også dømt for en rekke trusler med skytevåpen.

les også

Tidligere drapsdømt siktet: Fant død og forbrent person i Oslo

Straffen ble satt til fengsel i 6 år, hvorav 4 ble gjort betinget med 3 års prøvetid. Årsaken til dette var en restid etter drapsdommen fra 1982. Isolert sett mente retten at en straff på ubetinget fengsel i 2 år hadde passet.

I dommen heter det videre at etter det retten har fått opplyst, og ikke har grunn til å tvile på, har tiltalte nå kommet seg ut av det nynazistiske miljøet.

Han ble i 2004 dømt til fengsel i fem måneder for å ha stukket sin samboer med kniv samt besittelse av våpen og ammunisjon.

MARIDALEN: Politiet jobbet med teknisk og taktisk etterforskning i Maridalen torsdag ettermiddag. Foto: Odin Jæger, VG

Frelst

Lie gikk i 2004 offentlig ut med at han hadde blitt frelst. Han tilsto samtidig to bombeattentat mot Blitz-miljøet på 90-tallet, noe han ifølge seg selv gjorde fordi han ble inspirert etter å ha sett kinofilmen «Passion of the Christ».

Lie ble siktet etter mordbrannparagrafen, samt for ulovlig oppbevaring av våpen og sprengstoff etter tilståelsen. Men bare en måned senere ombestemte han seg og trakk tilståelsen, uten å oppgi noen grunn.

Året etter, i august 2005, innstilte både politiet og Oslo statsadvokatembete på henleggelse.

Religiøs krangel

Den siste voldsdommen er en betinget dom fra 2014.

les også

Drapssiktede ville bryte med nynazistfortiden - sto frem som frelst

Lie ble da dømt for å ha slått en person i hodet med en full ølflaske. Foranledningen skal ha vært at Lie førte samtalen inn på religiøse spørsmål, noe offeret ba han stoppe med.

I dommen fra 2014 ble det lagt vekt på hans alvorlige voldsdommer. Han ble da dømt til seksti dagers betinget fengsel, med to års prøvetid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder