Støre innkaller til nye møter i januar for å behandle Giske-saken

Ap-leder Jonas Gahr Støre innkaller til ekstraordinære møter i partiets sentrale organer i januar i kjølvannet av Giske-saken. – Vi må samle oss, sier Støre.

 • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Støre opplyser til NTB at det blir kalt inn til møte i sentralstyret «rett over nyttår», og sier at han der også vil foreslå et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Landsstyret skal etter planen ikke samles før i mars.

Støre sier følgende om hensikten med sentralstyremøtet.

– Det er en alvorlig situasjon for oss. Jeg innkaller sentralstyret for å oppsummere situasjonen rundt varslene vi har mottatt og vår håndtering av dem. Jeg vil der også gi min vurdering av de valg vi bør ta, sier Støre.

Bakgrunn: Støre har gitt Giske en advarsel: – Han har ikke mye å gå på

Kommenterer ikke

Statsviter Knut Heidar sier til NTB at Arbeiderpartiet er nødt til å veie belastningen varslersaken legger på partiorganisasjonen under sentralstyremøtet i januar.

– Jeg regner med de kaller inn til møte for å diskutere saken internt. Der kan de avgjøre om de skal kalle inn til ekstraordinært landsstyremøte, eller om de skal gjøre et vedtak om hvordan de skal behandle disse sakene videre, sier han.

Støre vil overfor NTB ikke kommentere opplysninger fredag kveld om nye varsler som gjelder nestleder Trond Giske. Han understreker samtidig at partiet ikke kommenterer om og hvilke varsler de mottar av hensyn til de berørte.

– Jeg kan av hensyn til varslerne ikke kommentere enkelthendelser. Jeg understreker at alle som kontakter oss blir tatt på alvor og ivaretatt. Dette er en stor belastning for dem, og de vil bli fulgt opp på en ordentlig måte, sier Støre.

Vil ikke gi ny vurdering nå

Støre vil heller ikke gi noen ny vurdering av Giskes situasjon nå og viser til at nestlederen er sykemeldt.

– Det må vi respektere. Jeg trekker dessuten ingen konklusjoner i mediene, sier Ap-lederen.

Støre sier han har vært i kontakt med sin nestleder «på et personlig plan» etter at sykemeldingen ble kjent.

På direkte spørsmål fra TV 2 lørdag vil partilederen ikke svare ja eller nei på hvorvidt han fortsatt har tillit til Giske, og viser til at nestlederen er valgt av landsmøtet.

– Vi må samle oss

Sentralstyremøtet vil bli fulgt av et ekstraordinært landsstyremøte i slutten av januar. Landsstyret er partiets øverste organ mellom landsmøtene.

– Det er behov for en felles gjennomgang av de retningslinjer som gjelder for oppførsel i politiske verv i Arbeiderpartiet og det ansvaret alle har for å sørge for at det følges, sier Støre.

– Ingen i organisasjonen er uberørt av dette, da er det riktig at vi samler oss og tar ansvar sammen. Også for å understreke de grunnleggende verdiene som gjelder for vårt politiske arbeid og de forventninger vi har til dem som engasjerer seg i politisk arbeid som ledere eller tillitsvalgte, slik at det ikke skal være noen tvil, sier Ap-lederen.

Saken rundt varslene mot Trond Giske har den siste tiden fullstendig dominert alt som sies og skrives om Arbeiderpartiet.

– Ja, dette tar oppmerksomheten bort fra politisk arbeid. Men akkurat nå er det nødvendig. Vi må ta varsler på alvor og bruke nødvendig tid til å behandle dem forsvarlig, sier Støre.

Kritikk

Støre har fått kritikk for håndteringen av varslersakene rundt Trond Giske. For en uke siden sa han at han ikke så at det forelå opplysninger om at Giske hadde opptrådt upassende. I lys av nye varsler gikk Giske selv onsdag ut og beklaget egen oppførsel. Støre sa torsdag at Giske «ikke har mye å gå på».

– Jeg merker meg kritikken. Jeg har også fått støtte for håndteringen. Det viktigste for meg er å ivareta varslerne. Uansett er det viktig at landsstyret kommer sammen og det er viktig at vi håndterer disse sakene skikkelig, sier Støre til NTB.

Torsdag la Giske seg flat etter å ha blitt kalt inn på teppet hos partileder Jonas Gahr Støre som følge av fire varsler til partilederen. Fredag kommenterte nestleder Hadia Tajik for første gang saken, og sa at hun reagerte som menneske og jurist på varslene.

Les også

 1. Støre har fått Giske-varsel om hendelse i år

  Jonas Gahr Støre sier sakene om nestleder Trond Giske som han har blitt varslet om ligger tilbake i tid.
 2. Aps advokat mener Giske sannsynligvis brøt loven

  Arbeiderpartiets egen advokat mente to av varslerne med «stor sannsynlighet» har blitt utsatt for seksuell trakassering…
 3. Trond Giske er sykmeldt

  Trond Giske tar sykmeldingen til etterretning, sier han selv, og understreker samtidig at han har behov for å bestride…
 4. Tajik om Giske-varslene: Reagerer som jurist

  Arbeiderpartiets andre nestleder kommenterer varslene mot sin kollega.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Trond Giske

Flere artikler

 1. Ap-topp før krisemøte: – Må settes punktum nå

 2. Ap får hjelp av eksterne til å håndtere varslersakene

 3. Ap-topp om Giske-fratredelsen: – Ryddig

 4. Støre etter krisemøte om Giske: – Vi tror på varslerne

 5. Støre før dagens krisemøte: Flere nye varsler om Giske

Fra andre aviser

 1. Støre innkaller til nye møter om Giske

  Bergens Tidende
 2. Ap venter på Støres konklusjon

  Bergens Tidende
 3. Full strid i Ap: Mange krever klare svar i landsstyret på mandag

  Aftenposten
 4. Ap-ledelsen samles for å diskutere Giske-varslene

  Bergens Tidende
 5. Støre vil ikke si om han har tillit til Giske

  Aftenposten
 6. Ap i krisemøter på Gardermoen: Skal avklare om Giske kan fortsette i sentralstyret

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no