KIRKEPOLITIKER: Trond Giske sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, som også behandler kirkesaker. Her er han fotografert i stortingssalen 22. mars bak Per Espen Stoknes (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt). Foto: Helge Mikalsen, VG

Ap-damer ut mot Giske-comeback på Debatten: For tidlig

Avgått nestleder Trond Giske gjorde comeback som Ap-frontfigur da han torsdag kveld diskuterte kirkepolitikk i Debatten på NRK. Ap-veteran Grethe Fossum (72) mener Giske burde ha holdt seg borte.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er første gang siden sykmeldingen og metoo-varslene mot ham at Giske deltar i en rikspolitisk TV-debatt.

Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Grethe Fossum, gjorde det på forhånd krystallklart overfor VG at hun ikke skulle se programmet.

– Det er altfor tidlig at Giske deltar i en offentlig debatt som dette på vegne av Arbeiderpartiet. Dette er ikke greit. Husk, det sitter jenter der ute som fortsatt har det vanskelig etter varslingssakene, sier Fossum til VG.

les også

Giske: – Det føles viktig å være tilbake i jobb

– Når mener du tiden er moden for at han kan delta, da?

– Jeg mener rett og slett at han ikke bør gjenvelges til verv i partiet, svarer Fossum.

Ap-byråd for helse i Oslo, Tone Tellevik Dahl, er langt på vei enig med Fossum om at Giske bør holde en lav profil med varslersakene i så nær fortid.

– Jeg synes det er tidlig å representere Ap i et TV-program som dette. Jeg håper det er avklart med partiledelsen, sier Dahl til VG.

Hun minner om at varslersakene er alvorlige og fortsatt friskt i minnet for flere av kvinnene som var involvert.

– FOR TIDLIG: Grethe Fossum mener Trond Giske bør holde seg borte som Ap’s utsending fra offentlige TV-sendte debatter enda en stund. Foto: Privat

Partisekretær Kjersti Stenseng skriver i en tekstmelding at hun ikke har vært involvert i vurderingen rundt å bruke Giske som Aps deltager i landets mest populære TV-debatt.

les også

Ekspert roser Giske-tale: – Betyr at han snart er «back in business» igjen

– Jeg har vært på reise i Møre og Romsdal i hele dag, og har ikke vært involvert i dette. Utover det har jeg ingen kommentar, skriver Stenseng til VG.

Partiveteran og tidligere byråd i Oslo, Gro Balas, vil ikke mene om Giske burde delta eller ikke i et program som Debatten.

– Men det er alltid lurt å gå i seg selv og forstå det selv, sier Balas.

– TIDLIG: Tone Tellevik Dahl var inntil nylig utdanningsbyråd i Oslo for Ap. Nå er hun helsebyråd. Hun mener også det er tidlig for Trond Giske med et comeback i NRKs debattmanesje. Foto: Frode Hansen, VG

Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen, er overrasket over Giskes tilbakekomst i en TV-debatt på NRK:

– Jeg er overrasket over at Giske gjør dette allerede nå. Jeg opplever at han har holdt en lav profil i offentligheten, og ikke ønsket mye medieoppmerksomhet, sier Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen til NRK.

les også

Støre: Nei, han leder ikke reformutvalget. Trøndelag AP: Han får en sentral rolle

I Debatten møtte han Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Jon Helgheim (Frp) for å diskutere kirkepolitikk og bevilgninger til trossamfunn i Vår Frue kirke i Trondheim. Giske fikk plass i familie- og kulturkomitéen da han kom tilbake på Stortinget etter #metoo-sakene i Arbeiderpartiet. Denne komitéen har også ansvar for å behandle kirkesaker, som er tema under Debatten i Trondheim torsdag kveld.

– En del av jobben

Både VG og NTB har spurt Arbeiderpartiet om en kommentar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til Giskes comeback på TV-skjermen, men uten respons.

les også

Giske skal lede fornyingsarbeid i Trøndelag Ap

I stedet er det partiets fraksjonsleder i familie- og kulturkomitéen, Kari Henriksen, som svarer.

– Trond Giske er tilbake i sitt verv som stortingsrepresentant. En del av dette arbeidet er å delta i debatter, og Giske har lang erfaring på dette politikkområdet, sier Henriksen til NTB.

Giske har hatt det politiske ansvaret for kirkesaker som statsråd i to perioder, senest som kulturminister mellom 2005 og 2009.

les også

Giskes comeback

Trond Giske har foreløpig ikke svart på VGs henvendelser om saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder