KIRKEPOLITIKER: Trond Giske sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, som også behandler kirkesaker. Her er han fotografert i stortingssalen 22. mars bak Per Espen Stoknes (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt).
KIRKEPOLITIKER: Trond Giske sitter i Stortingets familie- og kulturkomité, som også behandler kirkesaker. Her er han fotografert i stortingssalen 22. mars bak Per Espen Stoknes (MDG) og Bjørnar Moxnes (Rødt). Foto: Helge Mikalsen, VG

Ap-damer ut mot Giske-comeback på Debatten: For tidlig

INNENRIKS

Avgått nestleder Trond Giske gjorde comeback som Ap-frontfigur da han torsdag kveld diskuterte kirkepolitikk i Debatten på NRK. Ap-veteran Grethe Fossum (72) mener Giske burde ha holdt seg borte.

Publisert: Oppdatert: 12.04.18 22:59

Det er første gang siden sykmeldingen og metoo-varslene mot ham at Giske deltar i en rikspolitisk TV-debatt.

Tidligere stortingsrepresentant for Ap, Grethe Fossum, gjorde det på forhånd krystallklart overfor VG at hun ikke skulle se programmet.

– Det er altfor tidlig at Giske deltar i en offentlig debatt som dette på vegne av Arbeiderpartiet. Dette er ikke greit. Husk, det sitter jenter der ute som fortsatt har det vanskelig etter varslingssakene, sier Fossum til VG.

– Når mener du tiden er moden for at han kan delta, da?

– Jeg mener rett og slett at han ikke bør gjenvelges til verv i partiet, svarer Fossum.

Ap-byråd for helse i Oslo, Tone Tellevik Dahl, er langt på vei enig med Fossum om at Giske bør holde en lav profil med varslersakene i så nær fortid.

– Jeg synes det er tidlig å representere Ap i et TV-program som dette. Jeg håper det er avklart med partiledelsen, sier Dahl til VG.

Hun minner om at varslersakene er alvorlige og fortsatt friskt i minnet for flere av kvinnene som var involvert.

Partisekretær Kjersti Stenseng skriver i en tekstmelding at hun ikke har vært involvert i vurderingen rundt å bruke Giske som Aps deltager i landets mest populære TV-debatt.

– Jeg har vært på reise i Møre og Romsdal i hele dag, og har ikke vært involvert i dette. Utover det har jeg ingen kommentar, skriver Stenseng til VG.

Partiveteran og tidligere byråd i Oslo, Gro Balas, vil ikke mene om Giske burde delta eller ikke i et program som Debatten.

– Men det er alltid lurt å gå i seg selv og forstå det selv, sier Balas.

Adresseavisens kommentator Tone Sofie Aglen, er overrasket over Giskes tilbakekomst i en TV-debatt på NRK:

– Jeg er overrasket over at Giske gjør dette allerede nå. Jeg opplever at han har holdt en lav profil i offentligheten, og ikke ønsket mye medieoppmerksomhet, sier Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen til NRK.

I Debatten møtte han Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Jon Helgheim (Frp) for å diskutere kirkepolitikk og bevilgninger til trossamfunn i Vår Frue kirke i Trondheim. Giske fikk plass i familie- og kulturkomitéen da han kom tilbake på Stortinget etter #metoo-sakene i Arbeiderpartiet. Denne komitéen har også ansvar for å behandle kirkesaker, som er tema under Debatten i Trondheim torsdag kveld.

– En del av jobben

Både VG og NTB har spurt Arbeiderpartiet om en kommentar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til Giskes comeback på TV-skjermen, men uten respons.

I stedet er det partiets fraksjonsleder i familie- og kulturkomitéen, Kari Henriksen, som svarer.

Trond Giske er tilbake i sitt verv som stortingsrepresentant. En del av dette arbeidet er å delta i debatter, og Giske har lang erfaring på dette politikkområdet, sier Henriksen til NTB.

Giske har hatt det politiske ansvaret for kirkesaker som statsråd i to perioder, senest som kulturminister mellom 2005 og 2009.

Trond Giske har foreløpig ikke svart på VGs henvendelser om saken.

Her kan du lese mer om