BORTE: Onsdag morgen så den nå kjente veggen i Bergen slik ut. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

Listhaug-bildet malt over

Natt til onsdag ble det omstridte gatemaleriet av Sylvi Listhaug malt over. - Kunstneren var forberedt på at dette kunne skje, sier hans samarbeidspartner til VG.

Artikkelen er over ett år gammel

Det mye omtalte gatemaleriet er nå historie, dekket over av et lag med svart maling. Kunstneren selv har ikke vært tilgjengelig for kommentar, men har lagt ut en oppdatering på sin facebook-side hvor han siterer evangeliet etter Matteus.

– Det som skjedde var at noen i løpet av natten krysset over Listhaug. Da AFK ble kjent med dette, gikk han ned og fremhevet teksten i bildet. Men etter det har noen vært og malt over hele bildet med svart maling, sier Petter Nord i Kube i Bergen til VG .

Han og AFK har jobbet sammen på mange forskjellige prosjekter de siste årene.

– Dette er noe som preller av. Det har vært så mye av det, og så mye forskjellig. Det preller av, hvis ikke hadde jeg nok ikke sittet her i dag, sier Sylvi Listhaug i en kommentar til TV 2 i morgentimene onsdag.

Politiet i Bergen sier de ikke har fått noen melding eller anmeldelse i løpet av natten.

– Vi var i kontakt med gårdeieren i løpet av gårsdagen, og da skulle det opprinnelige veggmaleriet tas opp til diskusjon i sameiet. Nå når veggmaleriet er tagget over, må sameiet fortsatt finne ut om de mener noe er tilgriset og om de ønsker å anmelde, sier operasjonsleder Tatiana Knappen til VG.

les også

Kunstanmeldelse AFK - «Making a martyr»: Misforstått martyrdiskusjon

Kraftige reaksjoner

Kunstneren selv har lagt et bilde ut på Instagram natt til onsdag. Der er bildet tagget, men ikke helt overmalt, slik det er onsdag morgen. Her takker han «den ukjente kunstneren» for å ha tilført kunstverket hans en «finishing touch».

– AFK var forberedt på at dette kunne skje - og at det skjedde så raskt, har nok noe med engasjementet dette bildet har skapt. Det vi ser er at samfunnskritisk kunst engasjerer og at kunst har en posisjon til å si ting andre ikke har, sier Petter Nord videre.

les også

Bygd raser mot kunstverk til 400.000 kroner - tas ned etter hærverk

Han presiserer at alt med gatekunst er midlertidig, men synes likevel at det var synd at bildet fikk så kort «levetid».

– Det som er spesielt fint med dette bildet er at det startet med et mediebilde som var i sjokk og harnisk, men at det i løpet av et døgn snudde og ble en konstruktiv debatt om ytringfrihet. Men noen mulighet til å utnytte dette kommersielt er det ikke. Når du lager et bilde og henger det på gaten, da er det gitt bort, sier Petter Nord.

les også

Gatekunstner i Bergen malte korsfestet Listhaug

OMSTRIDT KUNST: Bildet av Sylvi Listhaug som Jesus på korset har skapt heftig debatt. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

les også

Kunstneren om Listhaug-bråket: – Totalt uforberedt

Gatekunsten kom opp natt til 2. påskedag, og har vakt kraftige reaksjoner. Den anonyme gatekunstneren «AFK» har imidlertid presisert at bildet er ment som mediekritikk - og ikke et angrep på den omstridte Frp-representanten.

Kunstneren forteller VG at han stort sett er fornøyd med tilbakemeldingene han har fått på maleriet.

– Jeg er så heldig å bo i en by som Bergen som har omfavnet gatekunsten. Dette er ikke første gang jeg har laget et piece som har vekket reaksjoner, men tilbakemeldinger har vært som nå stort sett positivt fra befolkningen i motsetning til hvordan registrerer at media legger det frem, sier han.

Møte i sameiet

Listhaug selv har ikke ønsket å uttale seg om bildet, men hennes tidligere rådgiver Espen Teigen kommenterer det slik:

«Selvsagt tåler vi det. Er det noen som ikke tåler det?»

Representanter for sameiet uttalte tirsdag at de ikke visste om de ville la maleriet bli, eller om det skulle fjernes. De skulle ta stilling til det etter å ha diskutert fordeler og ulemper ved å ha det der.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at NRK onsdag morgen publiserte et bilde av en person iført hettejakke som sprayer over kunstverket. Ifølge kanalen var bildet tatt ved 02-tiden natt til onsdag. Bildet viste seg å være av gatekunsternen «AFK», tatt tidligere. NRK har nå rettet feilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder