Det er Ina Svenningdal, kjent fra NRK-serien «SKAM», som spiller i Vipps nye video. Foto: Skjermdump fra Facebook

Raser mot Vipps nye «sjekkereklame»

Flere mener betalingstjenesten oppfordrer til stalking i sin nye Facebook-video. Vipps mener filmen er misforstått.

«Du trodde kanskje Vipps bare var en betalingsapp? Det er faktisk også en sjekkeapp!»

Slik lanserer betalingstjenesten Vipps sin nye Facebook-video, som har vakt sterke reaksjoner etter at den ble publisert mandag.

I videoen demonsterer Vipps hvordan appen kan brukes for å få kontakt med noen du vil sjekke opp: Under dekke av å ha glemt lommeboken din, spør du ukjente om de kan betale for kaffen din, mot at du vippser dem penger. Når de har gitt deg telefonnummeret sitt, foreslås det i videoen at dette kan brukes til å få kontakt med personen.

Vipps er en tjeneste som gir deg muligheten til å overføre penger til folk uten at du må vite kontonummeret deres. Det eneste du trenger, er vedkommendes telefonnummer.

I kommentarfeltet under videoen er det flere som reagerer. En av dem er Magnus Bernhardsen.

– Jeg synes det er et problem med Vipps at det kan brukes som en arena for «stalking», uten at du har noen mulighet for å blokkere den som plager deg. Dermed er det usmakelig at de oppfordrer til å utnytte folk som er hjelpsomme, sier Bernhardsen.

Han mener folk må få ha muligheten til selv å bestemme om telefonnummeret deres skal kunne brukes til sjekking.

– Hva skjedde med å være hyggelig og flørte? Skal man heller sjekke opp noen ved å være manipulerende, spør Bernhardsen.

PROBLEMATISK: Magnus Bernhardsen synes ikke noe om videoen der Vipps skriver at appen også kan brukes til sjekking. Foto: PRIVAT

– Useriøst

En annen som reagerer, er Torbjørg Jevnaker. Hun mener stuntet er useriøst.

– De oppfordrer jo folk til å lure seg til å få et telefonnummer. Ville du gått på date med en som lyver deg opp i ansiktet, spør Jevnaker.

Hun mener Vipps reklamerer for at appen deres kan brukes til «stalking».

– Har du først fått en stalker på Vipps, er vedkommende vanskelig å bli kvitt, sier Jevnaker.

REAGERER: Torbjørg Jevnaker synes det er ille at Vipps oppfordrer folk til å være uærlige. Foto: PRIVAT

– Ikke greit

Her er noen flere av reaksjonene som har kommet:

«Hva er dette her for noe sinnsyke saker? Hvis man "sjekker" på denne måten, så legger man til grunn at de man ønsker å sjekke i utgangspunktet ikke er interessert i kontakt og at man derfor må lure seg til det. Og slik ikke bare bifaller, men oppfordrer dere folk til å bruke appen deres? Det er overhodet ikke greit.»

«Oj, dette var kleint, definitivt ikke noe som gir meg lyst til å fortsette å bruke vipps.»

«Dette er en direkte oppfordring til å lure andre til å gi fra seg telefonnummer uten samtykke. Hvis det er sånn dere vil at folk skal bruke appen, bør dere iallefall gjøre det mulig å blokkere folk i Vipps. Personvernet er allerede nok utsatt som det er i vår digitale kultur.»

FREMMEDE: I videoen fremstår det som om Ina Svenningdal spør fremmede om hjelp til å betale for en kaffe, slik at hun kan vippse dem, og dermed få nummeret deres. Foto: Skjermdump fra Facebook

Christoffer (30) om Tinder-dating: – Tror alltid det finnes en bedre match der ute


Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, sier videoen var ment for å vise frem personligheten til tjenesten, og at det skulle være en historie med glimt i øyet.

– Det er jo veldig mange gode tilbakemeldinger i kommentarfeltet også, men vi skjønner at folk kan ta budskapet i filmen litt bokstavelig, sier Kjærnes.

– Dere oppfordrer folk til å lure til seg telefonnumre, og bruke appen til sjekking?

– Det er ikke vår mening. Budskapet er satt på spissen. Sett i etterkant synes jeg vi burde vært flinkere til å kommunisere hva budskapet var, sier hun.

Ta kommentarfeltene tilbake!

– De som har lastet ned Vipps, må de nå godta at Vipps også er en arena hvor de kan bli sjekket opp?

– Nei, vi vil jo helst at folk skal bruke Vipps til hva det er ment for. Samtidig synes vi det er veldig hyggelig at Ole Jacob, som Ina møter i starten av denne filmen, faktisk har møtt kjæresten sin via Vipps, sier Kjærnes.

Det finnes ingen mulighet i appen til å blokkere folk som plager deg, men Kjærnes sier at det finnes måter å løse slike situasjoner på.

– Om noen opplever trakassering i appen, har vi noen tiltak vi kan gjøre. Vi oppfordrer dem som opplever dette til å ta kontakt med oss direkte, så vi kan finne en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder