Det er Ina Svenningdal, kjent fra NRK-serien «SKAM», som spiller i Vipps nye video. Foto: Skjermdump fra Facebook

Raser mot Vipps nye «sjekkereklame»

Flere mener betalingstjenesten oppfordrer til stalking i sin nye Facebook-video. Vipps mener filmen er misforstått.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

«Du trodde kanskje Vipps bare var en betalingsapp? Det er faktisk også en sjekkeapp!»

Slik lanserer betalingstjenesten Vipps sin nye Facebook-video, som har vakt sterke reaksjoner etter at den ble publisert mandag.

I videoen demonsterer Vipps hvordan appen kan brukes for å få kontakt med noen du vil sjekke opp: Under dekke av å ha glemt lommeboken din, spør du ukjente om de kan betale for kaffen din, mot at du vippser dem penger. Når de har gitt deg telefonnummeret sitt, foreslås det i videoen at dette kan brukes til å få kontakt med personen.

Vipps er en tjeneste som gir deg muligheten til å overføre penger til folk uten at du må vite kontonummeret deres. Det eneste du trenger, er vedkommendes telefonnummer.

I kommentarfeltet under videoen er det flere som reagerer. En av dem er Magnus Bernhardsen.

– Jeg synes det er et problem med Vipps at det kan brukes som en arena for «stalking», uten at du har noen mulighet for å blokkere den som plager deg. Dermed er det usmakelig at de oppfordrer til å utnytte folk som er hjelpsomme, sier Bernhardsen.

Han mener folk må få ha muligheten til selv å bestemme om telefonnummeret deres skal kunne brukes til sjekking.

– Hva skjedde med å være hyggelig og flørte? Skal man heller sjekke opp noen ved å være manipulerende, spør Bernhardsen.

PROBLEMATISK: Magnus Bernhardsen synes ikke noe om videoen der Vipps skriver at appen også kan brukes til sjekking. Foto: PRIVAT

– Useriøst

En annen som reagerer, er Torbjørg Jevnaker. Hun mener stuntet er useriøst.

– De oppfordrer jo folk til å lure seg til å få et telefonnummer. Ville du gått på date med en som lyver deg opp i ansiktet, spør Jevnaker.

Hun mener Vipps reklamerer for at appen deres kan brukes til «stalking».

– Har du først fått en stalker på Vipps, er vedkommende vanskelig å bli kvitt, sier Jevnaker.

REAGERER: Torbjørg Jevnaker synes det er ille at Vipps oppfordrer folk til å være uærlige. Foto: PRIVAT

– Ikke greit

Her er noen flere av reaksjonene som har kommet:

«Hva er dette her for noe sinnsyke saker? Hvis man "sjekker" på denne måten, så legger man til grunn at de man ønsker å sjekke i utgangspunktet ikke er interessert i kontakt og at man derfor må lure seg til det. Og slik ikke bare bifaller, men oppfordrer dere folk til å bruke appen deres? Det er overhodet ikke greit.»

«Oj, dette var kleint, definitivt ikke noe som gir meg lyst til å fortsette å bruke vipps.»

«Dette er en direkte oppfordring til å lure andre til å gi fra seg telefonnummer uten samtykke. Hvis det er sånn dere vil at folk skal bruke appen, bør dere iallefall gjøre det mulig å blokkere folk i Vipps. Personvernet er allerede nok utsatt som det er i vår digitale kultur.»

FREMMEDE: I videoen fremstår det som om Ina Svenningdal spør fremmede om hjelp til å betale for en kaffe, slik at hun kan vippse dem, og dermed få nummeret deres. Foto: Skjermdump fra Facebook

Christoffer (30) om Tinder-dating: – Tror alltid det finnes en bedre match der ute


Kommunikasjonssjef i Vipps, Hanne Kjærnes, sier videoen var ment for å vise frem personligheten til tjenesten, og at det skulle være en historie med glimt i øyet.

– Det er jo veldig mange gode tilbakemeldinger i kommentarfeltet også, men vi skjønner at folk kan ta budskapet i filmen litt bokstavelig, sier Kjærnes.

– Dere oppfordrer folk til å lure til seg telefonnumre, og bruke appen til sjekking?

– Det er ikke vår mening. Budskapet er satt på spissen. Sett i etterkant synes jeg vi burde vært flinkere til å kommunisere hva budskapet var, sier hun.

Ta kommentarfeltene tilbake!

– De som har lastet ned Vipps, må de nå godta at Vipps også er en arena hvor de kan bli sjekket opp?

– Nei, vi vil jo helst at folk skal bruke Vipps til hva det er ment for. Samtidig synes vi det er veldig hyggelig at Ole Jacob, som Ina møter i starten av denne filmen, faktisk har møtt kjæresten sin via Vipps, sier Kjærnes.

Det finnes ingen mulighet i appen til å blokkere folk som plager deg, men Kjærnes sier at det finnes måter å løse slike situasjoner på.

– Om noen opplever trakassering i appen, har vi noen tiltak vi kan gjøre. Vi oppfordrer dem som opplever dette til å ta kontakt med oss direkte, så vi kan finne en løsning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder