SIER STOPP: Leder Liz-Mari Vangsvik i Kvæfjord Arbeiderparti i Troms, mener den pågående tvangs- sammenslåingen av Troms og Finnmark må stoppes. Foto: Privat

Finnmark-opprøret sprer seg til Troms – ser ikke poenget med sammenslåing

Den massive motstanden i Finnmark mot å slå seg sammen med Troms, sprer seg. Nå sier også Ap-lag i Troms nei til nytt fylke.

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

– På bakgrunn av problemene med å slå sammen de to store fylkene, er det best at hele prosessen blir stoppet, sier leder Liz-Mari Vangsvik i Kvæfjord i Arbeiderparti i Troms til VG.

les også

Soleklart nei fra Finnmark til avtalen om tvangsekteskap med Troms

Hun har et samlet lokalt Ap-lag i ryggen. Kvæfjord kommune ligger i Sør-Troms, og Vangsvik må reise over 100 mil dersom hun i fremtiden skal delta på et politisk møte i Vadsø, som nå er hovedsete for Finnmark fylke.

les også

Protesterer mot sammenslåing av Finnmark og Troms

– Jeg ser ikke poenget med denne tvangssammenslåingen, legger Vangsvik til. Hun og lokallaget hennes har også foreslått at det arrangeres en lokal folkeavstemning både i Troms og Finnmark – for å forankre enten en sammenslåing eller en reversering av sammenslåingen.

les også

Fylkes-bråket: Full Ap-strid i nord

– Hovedproblemet er stortingsflertallet i sin iver etter sammenslåing bare legger vekt på folketall, og ikke på de enorme avstandene i disse to fylkene, sier hun.

Folket sier nei

Samtidig er motstanden mot sammenslåingen enorm også blant innbyggerne i begge fylkene.

I en undersøkelse som Sentio har utført for NRK, svarer 86 prosent av de spurte i Finnmark og 73 prosent i Troms nei til et sammenslått Troms og Finnmark.

Ap-ordfører Marianne Bremnes i Harstad (Troms) har tidligere vært tilhenger av sammenslåing av Troms og Finnmark. Nå lurer hun på om det er på tide å stoppe opp litt.

– Slik det er nå, kan det minne om borgerkrig-lignende tilstander i Finnmark. Når folk mobiliserer en slik motstand, da blir også jeg litt betenkt. Kanskje vi skal stoppe opp litt og ta et par magadrag før vi går videre, sier Bremnes til VG.

Hun fastholder imidlertid sitt utgangspunkt – at to så ressurssterke fylker bør kunne få til mye bra for nordområdene sammen.

les også

Finnmark-nei til sammenslåing: Grov hets mot Ap-topper som sa ja til Troms/Finnmark-avtale

Tirsdag ble det klart at Arbeiderpartiet i Finnmark stemmer sammen med Sp og SV i fylkestinget og sikrer dermed flertall for å arrangere en folkeavstemning.

Fylkestinget i Finnmark skal stemme over både sammenslåingsavtalen og forslaget om en folkeavstemning under møtet i Vadsø torsdag.

Det har vært klart siden fylkesårsmøtet i Finnmark Ap forrige helg at sammenslåingsavtalen blir nedstemt. Torsdag blir det også vedtatt å gå til en lokal folkeavstemning i Finnmark.

Folkeavstemning i Finnmark

– Den bør arrangeres før sommeren, her har vi virkelig muligheten til å høre folkets røst om sammenslåingen, sier fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark til VG.

Fylkestinget i Finnmark også har tidligere sagt et klart nei til å bli slått sammen med naboen i sør til et nytt storfylke som vil dekke en firedel av Norges areal.

– Vi har så langt ikke nådd fram i de demokratiske prosessene. Vår folkevilje er blitt avvist av Stortinget to ganger, som dermed ønsker å tvinge oss sammen. Med en folkeavstemning har vi muligheten til å sende en tungtveiende beskjed om hvor sterk motstanden faktisk er, sier Vassvik til NTB.

les også

Helga Pedersen: Finnmark må si nei til avtalen med Troms

Hun mener en folkeavstemning er finnmarkingenes siste mulighet til å gi en klar beskjed til kommunalminister Monica Mæland (H), regjeringen og deres støtteparti KrF.

les også

Mæland uten nye løfter til Finnmark

Kommunalministeren har sagt til VG tidligere, og gjentok det i Stortingets spørretime forrige onsdag – at sammenslåingen for lengst er vedtatt av Stortinget.

les også

Full fyr i Stortinget om Finnmark-striden

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har imidlertid bekreftet overfor NTB at det ikke er noen formelle hindre i veien for å holde en folkeavstemning i Finnmark om fylkessammenslåing.

Mer om

 1. Finnmark
 2. Troms
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Monica Mæland
 5. Regionreform
 6. Fylkessammenslåing

Flere artikler

 1. Flertall for folkeavstemning i Finnmark om sammenslåing med Troms

 2. Finnmark fylkesting sa nei til avtalen om sammenslåing - og ja til folkeavstemning

 3. Mæland uten nye løfter til Finnmark

 4. Storberget i gang med mekling mellom Finnmark og Troms: Blir en vrien nøtt

 5. Regjeringen utnevner megler i fylkeskonflikten Troms/Finnmark

Fra andre aviser

 1. Rungende nei i Finnmark: – Vi har et resultat, og det er godt, det er veldig godt

  Bergens Tidende
 2. Full splid mellom Finnmark Ap og Troms Ap

  Aftenposten
 3. Finnmark nekter å møte Mæland

  Aftenposten
 4. Sammenslåingen av Troms og Finnmark må trolig opp i Stortinget igjen

  Aftenposten
 5. Mæland frykter for konsekvensene for befolkningen av Finnmark-nei

  Aftenposten
 6. Mæland kaller inn Finnmark og Troms til nytt møte om sammenslåing

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no