Telefonstorm mot dyremishandling

(VG NETT) Bilder av dyr som blir plaget under transport og på slakterier i Europa har den siste uken preget nyhetsbildet, men er egentlig forholdene så mye bedre i Norge?

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Etter at TV2 i forrige uke viste bilder av dyr som ble mishandlet, har dyrebeskyttelsen i Norge opplevd en telefonstorm fra personer som ønsker å protestere mot de uverdige forholdene.

Ifølge Dyrebeskyttelsen blir også dyr i Norge mishandlet. De siste offesielle tallene fra 1997 viser at 52670 dyr omkom under transport i Norge.

Samme regler

- Vi har ingen dokumentasjon for å kunne si at forholdene er bedre i Norge enn i de fleste andre land i Europa. Vi har de samme reglene, bruker det samme utstyret, vi har ikke bedre opplæring og har heller ikke bedre kontroller, sier juridisk rådgiver Live Kleveland Karlsrud, i Dyrebeskyttelsen til VG Nett.

-Betyr det at hendelser all av bildene fra Europa, hvor dyr blir mishandlet, like gjerne kunne forekommet i Norge?

- Det kan absolutt ikke utelukkes. Tvert imot tyder mye på at det også skjer i Norge. Vi får inn en rekke tips fra insidere i bransjen, men dessverre er det mange av disse som ikke tør å stå frem, sier Karlsrud.

Brukket ben

Hun forteller at det ikke er mer enn en uke siden det kom inn et konkret eksempel på at en okse ble transportert med brukket ben.

- Tenk deg en 500 kilos okse som må stå på et brukket ben. Den må ha opplevd en utrolig smerte, fortsetter hun.

Den lokale dyrevernsnemnda nektet å politianmelde forholdet, så det endte med at distriktsveterinæren gjorde dette på eget initiativ. Saken ble henlagt av politiet

- Dette er et eksempel på et klart lovbrudd, og en åpenbar svikt i systemet, sier Karlsrud.

Og det er ikke bare kuer og okser som lider. Fjørfe, som er fellesbetegnelsen på kylling, høne og kalkun, har det muligens enda verre.

Smerter

- Forskningrapporter viser at disse dyrene, og spesielt kylling, har store smerter under transport. Disse avlsdyrene har meget dårlig benstruktur og opplever trolig en enorm smerte bare ved å løftes på.

Hun er likevel optimistisk med tanke på fremtiden.

- Det siste halve året har vi fått inntrykk av at både regjering og stortinget har fått øynene opp for dyrevern. Vi har derfor store forhåpninger for fremtiden, avslutter hun.

- Helt urimelig

Direktør i Norsk Kjøtt, Knut Framstad, mener det er helt urimelig av Dyrebeskyttelsen å sammenligne forholdene i Norge med resten av Europa.

- Dette er helt urimelige beskyldninger, og det vet Dyrebeskyttelsen. I EU fraktes dyrene i opptil fem dager og på tvers av landegrenser. Til og med fra Sverige fraktes dyr nedover i Europa til steder som kan tilby bedre pris. Det ville aldri forekommet i Norge, sier han til VG Nett.

Framstad er bekymret for medias ensporete holdning i denne debatten.

Skuffet over pressen

- Jeg er skuffet over at blant annet dere i VG har hatt en tendens til alltid å velge kritikernes standpunkt. Det bekymrer meg. I Norge har vi en dyrevelferd som jeg absolutt kan gå god for, sier han, samtidig som han understreker at de fortsatt kan bli bedre på enkelte områder.

- Vi kan ikke si at alt er i orden, det er alltid noe som kan forbedres. Men vi kjenner oss ikke igjen i Dyrebeskyttelsens svartmaling av norske forhold, sier Framstad.

Han deler ikke Dyrebeskyttelsens bekymring rundt transport-dødstallene fra 1997.

- Veldig få

- Av de 52000 dyrene som omkom under transport var nesten samtlige fjørfe. Årlig omkommer det rundt 20 storfe, 150 sau og lam og 700 gris. Av 3 millioner slaktedyr dør kun 0.5 promille under transport, forteller han.

Framstad sammenligner dette med tall fra Tyskland der så mange som 5 promille dør under transport.

- Vi ligger veldig godt an i forhold til resten av Europa, avslutter han

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder