Toll-tull om kjøttbolle

Hele verden kan spise svenske kjøttboller på Ikea. Bare ikke nordmenn. Norske tollavgifter gjør de svenske kjøttbollene dyrere enn oksefilet.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Den svenske handelsministeren Leif Pagrotsky kaller dette «en raritet som må bort».

Ifølge Aftonbladet traff han i går sine norske kolleger i Utenriksdepartementet for å diskutere de norske tollsatsene på svenske kjøttboller. Selv kaller han det samarbeid - ikke krangling.

- Vi vil være Norges beste kompis, sier han.

Tollfritak

I dag spiser nordmenn norske kjøttboller på Ikea, men de er laget etter en svensk oppskrift.

Etter et mislykket forsøk for noen år siden har Leif Pagrotsky kommet frem til en ny metode for å få nordmenn til å spise ekte svenske kjøttboller:

Han krever ikke lenger at den norske kjøttbolletollen skal senkes. I stedet foreslår han at de første tonnene med kjøttboller som importeres får være tollfrie. På den måten får Ikeas norske kunder nyte de svenske kjøttbollene, samtidig som de norske spesialforretningene hindres fra å kjøpe store mengder av den svenske delikatessen.

- På den måten blander vi oss ikke inn i den norske jordbrukspolitikken, sier han til Aftonbladet.

Ikea er strålende fornøyd med Pagrotskys initiativ, men Karsten Klepsvik, talsmann i Utenriksdepartementet, kan ikke love billigere kjøttboller.

- Vi må ta dette opp med tollmyndighetene. Vi må finne årsaken til at tollsatsene er som de er, og høre hvordan de mener vi skal besvare utspillet fra Pagrotsky, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder