- Jeg lå og sov

Gasset ut etter 40-års feiring

TRØGSTAD/OSLO (VG) Tore Tangerud lå og sov etter 40-års-feiringen, mens syv av gjestene hans ble pågrepet av politiet.

 • Stein Roger Berg

Artikkelen er over 17 år gammel

Også tidligere på kvelden hadde politiet rykket ut til festen fordi det ble avfyrt skudd der.

- Dette er ikke Oslo. Folk her skyter når det er noe å feire, på nyttårsaften og i bursdager, sier Tore Tangerud (40) i Trøgstad.

Åtte personer ble pågrepet etter 40-årslaget hans natt til fredag. Bevæpnet politi omringet huset, hvor de trodde Tangerud hadde forskanset seg.

Amper stemning

Operasjonsleder Knut Jahr ved politiet i Follo uttalte til VG i går at de rykket ut etter melding om bråk. Da de kom dit, ble stemningen amper:

- Politifolkene ble nærmest angrepet, og det endte i et basketak. Fire av festdeltagerne gjorde så stor motstand at de er blitt anmeldt, mens de tre andre ble løslatt utpå morgenen, sa Jahr.

Ifølge festens midtpunkt, Tore Tangerud, brukte politiet gass ute på terrassen.

- Folk gikk ned for full telling. Noen kastet opp. Det var helt kaos. Gassen sved og jeg mistet pusten. Jeg løp i dusjen og vasket av meg, sier han.

Så langt VG har kunnet bringe på det rene, var det festdeltagere inne som ikke oppfattet tumultene på terrassen like etter klokken fire lørdag morgen.

- Da jeg kom ut fra badet, så jeg de to politifolkene på den andre siden av veien. De forsøkte ikke å kontakte meg og jeg forsøkte ikke å kontakte dem. Dessuten hadde de fleste gått, så jeg anså festen som oppløst, sier Tangerud.

- Hørte telefonen

Tore Tangerud sovnet i sin egen seng, mens folk som forlot stedet ble pågrepet av politiet utenfor - uten at de gjenværende i huset registrerte det.

- Jeg skjønner at politiet må reagere i forhold til den meldingen de fikk, men vi hadde ikke peiling på at politiet var der, sier en av de pågrepne.

Flere av festdeltagerne tilbød seg å gå inn og hente Tore Tangerud - men det skal de ikke ha fått lov til av politiet. Tangerud lå i sengen sin og sov. Flere ringte imidlertid inn i huset.

- Jeg hørte telefonen ringe, langt borte, men da hadde jeg lagt meg og orket ikke ta den. Jeg visste jo ikke at politiet forsøkte å få tak i meg. Hadde jeg visst det, skulle jeg gått ut, sier han.

Politiet skal også ha forsøkt å anrope 40-åringen flere ganger i løpet av natten - uten respons. Like før klokken ni søndag morgen slo politiet til.

- Jeg våknet og sto opp for å ta meg et glass vann. Så fikk jeg øye på en maskert politimann og kjente gassen. Da var det bare å komme seg ut, sier 40-åringen.

Røykmaskin

Det startet med tredve gjester; barn, familie og venner. Med innleid partytelt og grillen fyrt opp, begynte festen som ethvert annet 40-årslag.

Men siden utviklet festen seg.

Først med at en av vennene hadde med seg en røykmaskin som røykla annen etasje i huset. Brannvesenet kom, for «brannen» var nemlig avtalt med dem som en fleip med bursdagsbarnet.

- Jeg tok det ikke alvorlig, fordi jeg regnet med at de ville finne på noe, sier Tangerud.

Nå har han kontaktet sin advokat og nektet å forklare seg for politiet i samråd med ham.

- Dette skal jeg gå videre med. Politiet påstod at jeg var bevæpnet, og hadde forskanset meg. Jeg lå og sov, sier 40-åringen.

Han er siktet for trusler og brudd på våpenloven. Politiet beslagla et mindre håndvåpen i aksjonen. Tangerud betegner våpenet som en signalpenn.

Les også

 1. Gasset ut fra eget 40-årslag

  OSLO/TRØGSTAD (VG) Her rykker politiet inn i 40-åringens bolig, etter at han måtte gasses ut fra sin egen bursdagsfest.

Flere artikler

 1. Gasset ut fra eget 40-årslag

 2. Politiet ødela villa for 160.000

 3. Musiker (34) pågrepet for knivangrep i 30-årslag

 4. Hagledesperado tatt

 5. Ville forhindre at toåring våknet - småbarnsfar slått i hjel

Fra andre aviser

 1. Bevæpnet politi arresterte sovende mann etter fest

  Bergens Tidende
 2. Tatt for væpnet ransforsøk i Fana

  Bergens Tidende
 3. To menn pågrepet etter skyting på Nøtterøy

  Aftenposten
 4. Voldtok sovende kvinne, dømt til fengsel i fire år

  Aftenposten
 5. Mann pågrepet etter væpnet aksjon i Tromsø

  Aftenposten
 6. Mann pågrepet etter væpnet aksjon i Tromsø

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder