NED OG OPP: Venstre forblir under sperregrensa, medan SV går kraftig opp på nytt partibarometer i VG. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Venstre under sperregrensa - SV kraftig fram på ny måling

Venstres oppslutning kryp igjen under sperregrensa på VGs desembermåling. Samtidig får SV sitt beste resultat sidan stortingsvalet.

 • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over ett år gammel

– Det viser at det å gå inn i dagens regjering definitivt ikkje er ein mirakelkur for Venstre, seier SV-leiar Audun Lysbakken, som jublar over VG sitt nyaste partibarometer.

Hadde det vore stortingsval i dag, ville det nemleg blitt raudgrønt fleirtal, med overvekt på eitt mandat. Målinga er gjennomført av Respons Analyse for VG.

Venstre mindre enn Raudt

På målinga får Venstre 3,4 prosent og er eit mindre parti enn Raudt. Hadde dette vore resultatet ville partiet ha mista seks av sine åtte stortingsrepresentantar.

Dette er den fjerde målinga der Venstre ligg under sperregrensa i VG sidan juni.

Venstre-leiar Trine Skei Grande hadde ikkje høve til å kommentere målinga, det gjer derimot stortingsrepresentant Guri Melby (V);

IKKJE NØGD: Venstres Guri Melby seier partiet må bli meir synlege på sine gjennomslag. Foto: Mattis Sandblad / VG

– Dette er ei måling vi ikkje er nøgd med, seier ho.

Meiner folk har fått nok av skattelette til dei rikaste

SV får 8,8 prosent på målinga, og går opp 2,8 prosentpoeng frå november-målinga og lhar ike mykje vekst frå stortingsvalet i 2017 der SV fekk 6 prosent.

– Det er råsterke tal for oss, som er inspirerande før eit nytt valår, seier Lysbakken. Han meiner regjeringa sin økonomiske politikk er årsaka.

– Den siste tida har vi sett gode døme på at regjeringa sin skattepolitikk gir milliardar til ein liten økonomisk elite, pengar som kunne blitt brukt på velferd. Den aukande ulikskapen er noko vi snakkar mykje om, seier han.

Han trur korkje Venstre eller KrF har godt av regjeringssamarbeidet med Høgre og KrF, men vil ikkje samanlikne det med SV sin situasjon i den raudgrøne-regjeringa.

Venstre: – Nøgd med borgarleg samarbeid

Melby støttar ikkje Lysbakken sin analyse om regjeringsslitasje.

– Vi er nøgd med våre gjennomslag i det borgarlege samarbeidet, men vi har ein større jobb å gjere for å vise meir av dette fram og byggje tillit hos veljarane.

Ho meiner Venstre har dratt partiet i ei grønare, rausare og meir sosialliberal retning.

FULL KONFLIKT: Venstres Abid Raja er sjukmeld etter ein konflikt med partileiar Trine Skei Grande. Foto: Frode Hansen / VG

Konflikt mellom Grande og Raja

Tysdag kunne VG vise innhaldet i ein telefonsamtale der Venstre-leiar Trine Skei Grande skal ha snakka ned stortingsrepresentant Abid Raja (V). Samtalen var sett på høgtalar med representantar frå andre parti til stades. Grande har beklaga hendinga.

Målinga vart gjort før konflikten mellom dei to vart kjend.

les også

Liten, mindre, minst

– Fryktar du at saka mellom Grande og Raja kan svekkje tilliten til Venstre ytterlegare?

– Det er bra at Trine bad om orsaking. Eg har tillit til at Trine og Abid ordnar opp seg imellom. Dei er begge svært viktige for partiet, seier Melby.

– Venstresida vann abortsaka

Partia på venstresida, særleg SV, har mobilisert kraftig i motstanden mot Erna Solberg si opning for å endre dagens abortlov, i regjeringsforhandlingar med KrF. Lysbakken er likevel varsam med å slå fast at det er denne saka åleine som sørgjer for vekst.

– Det er ingen tvil om at vi har folket med oss i den saka, og at venstresida vann debatten, men det er nok sjeldan ei enkeltsak som gir utslag på målingane åleine.

Han meiner dette har svekkja tilliten til statsminister Erna Solberg, men peikar samtidig på at Høgre går noko opp sidan valresultatet i 2017.

Partiet har sidan stortingsvalet hatt fleire gode målingar som ligg over valresultatet.

– Det handlar nok om langsiktig arbeid for å byggje tillit. Vi er tydelege på to ting som er det viktigaste for oss; rettvis fordeling og miljø, seier Lysbakken.

Mer om

 1. Venstre (V)
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 3. Audun Lysbakken
 4. Politisk barometer
 5. Meningsmålinger
 6. Regjeringen

Flere artikler

 1. Venstre snur om innsyn i PR-kundelister frå regjeringsmedlemmar

 2. Protestpartiet har skapt ordførartrøbbel i Kristiansand

 3. KrF-forslag i Rogaland: Vil ta ekteskapslova inn i regjeringsforhandlingane

 4. Overraskande Hareide-støtte på medlemsmøte i Møre og Romsdal

 5. Staten ikkje i mål med mål-mål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder