Erna om søsterpartiet i Sverige: – Jeg blander meg ikke inn i den typen spørsmål

Statsminister Erna Solberg (H) ønsker ikke å kommentere hvilket valg Høyres søsterparti i Sverige burde ta når det kommer til et eventuelt samarbeid med Sverigedemokraterna (SD).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mandag telles stemmene fra den dramatiske valgnatten fortsatt opp i Sverige.

Resultatet mellom høyre og venstre-blokken er så jevnt at det endelige resultatet muligens ikke er klart før onsdag. Da kommer flere titusen stemmer fra svensker i utlandet inn.

les også

Stefan Löfven på talerstolen – trekker seg ikke nå

les også

Valgdagsmåling i Sverige: Dødt løp mellom blokkene, Sverigedemokraterna kan bli nest størst

SVT anslår at 50–60.000 stemmer fortsatt skal telles.

Den svenske Alliansen, bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna og Centerpartiet, kan være avhengig av støtte fra SD om de skal få dannet en mindretallsregjering.

Les også: Dette avgjør hvem som vinner

Om SD skal støtte Alliansen, uten å få noe tilbake, må de overtales. Det er to av partiene i Alliansen, Liberalerna og Centerpartiet, veldig skeptiske til.

Mange er nå svært spente på hvordan Sveriges regjering egentlig vil se ut når de siste stemmene er talt opp, ettersom hverken høyre- eller venstresiden har flertall i den svenske Riksdagen.

De rødgrønne partiene lå mandag morgen an til 144 representanter, mens Alliansen ville få 143.

VIL IKKE KOMMENTERE: Statminister Erna Solberg (H) besøkte mandag Bjørnholt videregående skole i Oslo, der hun også møtte pressen for å kommentere valget i Sverige. Foto: Tore Kristiansen, VG

– Jeg blander meg ikke inn i den typen spørsmål

Statsminister Erna Solberg (H) beskrev den politiske situasjonen i Sverige som veldig krevende og vanskelig for svenske politikere, da hun møtte pressen mandag.

– Det er veldig tett, men det er deres jobb å finne ut av dette - å finne en løsning som gjør at man kan styre i fremtiden, sier Solberg.

Til spørsmålet om hvorfor hun tror at SD har fått så stor oppslutning som de har under dette valget, mener hun innvandringsspørsmålet står sentralt.

– Diskusjonen har kanskje ikke avspeilet det folk har følt har vært utfordrende, og det har jo vart en stund:

– I Danmark har det vært en veldig hard debatt, mens i Sverige har det kanskje vært et røykteppe som har blitt lagt over denne debatten. Det er aldri sunt, I Norge har vi fått en mer nyansert innvandringsdebatt, og det har vi hatt i mange år, understreker Solberg.

Henrik Asheim og flere i Frp har uttalt seg om at Moderaterna, deres søsterparti i Sverige, ikke kan ignorere Sverigedemokraterna lenger. Hva tenker du om det?

– Jeg er statsminister i Norge og jeg blander meg ikke inn i den typen spørsmål i andre land, sier statsministeren til VG.

FARLIG Å OVERSE VELGERNE: Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, tar til orde for at den svenske høyre-siden burde åpne for et samarbeid med Sverigedemokraterna etter valget søndag. Foto: Frode Hansen, VG

– Det er farlig å overse velgerne

Flere politikere i Fremskrittspartiet mener Høyres søsterparti i Sverige ikke burde stenge dørene helt for et samarbeid med Sverigedemokraterna (SD).

De fire Allianselederne skal møtes mandag klokken 13 for å diskutere sin strategi for å få i stand en ny regjering, melder Omni.

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi, uttaler til NRK mandag morgen at han mener høyresiden burde se til SD om de skal danne regjering.

– Det ser jeg som helt naturlig hvis man skal klare å etablere et styringsdyktig regjeringsalternativ, sier Limi.

Videre understreker han at det kan være farlig for den svenske høyresiden å overse velgerne.

Ifølge den siste målingen fra SVT har SD nå en oppslutning på 17,6 prosent, en økning fra 12,8 prosent under forrige valg i 2014.

– Jeg mener det er riktig fordi vi snakker om et parti som har nesten 18 prosent av velgerne bak seg, og det er veldig farlig i politikken å overse velgerne:

– Det betyr at de som har stemt på SD, og som ønsker den politikken de står for, også må få respekt av de etablerte politiske partiene. Og de må på en måte bli hørt. Det er ikke noe alternativ per i dag, uten at man også tar med Sverigedemokraterna, sier Limi.

les også

Forbereder seg på SD-sjokk: – Frp har alltid vært et forbilde for oss

– Man bør ikke stenge dører

Tidligere samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen så seg heller ikke uenig med sin partikollega da opptellingen av stemmene i Sverige var i full gang søndag.

– Man bør ikke stenge dører for samarbeid som gir flertall. Men jeg skal ikke forsøke å gi råd om hvor kompromissene eventuelt bør gå, uttalte han til VG.

BØR IKKE STENGE DØRENE: Ketil Solvik-Olsen (Frp) mener Høyres søsterparti i Sverige, Moderaterna, ikke burde stenge dørene for et eventuelt samarbeid med Sverigedemokraterna når en ny regjering skal dannes etter valget. Foto: Frode Hansen, VG

– SD-velgere stemples som rasister og ignoreres

Leder av finanskomiteen på Stortinget, Henrik Asheim (H), mener også at den svenske høyresiden burde se på muligheten for å etablere et styringsdyktig regjeringsalternativ.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, har flere ganger uttalt at han ikke ønsker å inngå noen dialog med SD, på tross av at SD en rekke ganger har anbefalt ham å gjøre nettopp dette.

– De vil ikke forhandle med dem, de vil ikke snakke med dem. Moderaterna prøver nå å stille som en blokk og samtidig presse SD til å avgjøre om de vil stemme for eller imot en borgerlig regjering. Det er selvfølgelig en strategi for å danne regjering, men ikke en strategi for hvordan de bør styre landet, sier Asheim til VG.

PROTESTVALG: Henrik Asheim (H), tror mye av årsaken til at mange svensker nå har stemt på SD er partiets strenge innvandringspolitikk. Foto: Tore Kristiansen, VG

les også

Utrolig jevnt i svensk valgthriller – dette avgjør hvem som vinner

Han understreker at Moderaterna og Socialdemokraterna har mistet store mengder velgere til SD, og mener både høyre og venstresiden dermed ignorerer sine gamle velgere ved å ikke ville samarbeide med SD.

– SD-velgere stemples som rasister og ignoreres. Det er problematisk fordi de svenske partiene ikke tar den tilbakemeldingen mange velgere ga under dette valget på alvor, sier Asheim.

Svenske politikere har hatt berøringsangst for SD grunnet partiets røtter i nynazistiske og høyreradikale bevegelser. Kan man overse disse røttene fordi partiet får stor oppslutning?

– Det er veldig vanskelig. Vi har ikke et parti som SD i Norge, men jeg tror samtidig at det blir en unnskyldning for å ikke ta dem på alvor. De fikk nesten 18 prosent oppslutning på tross av denne bakgrunnen. Jeg har stor forståelse for at de ikke ønsker et regjeringssamarbeid, men samtidig må de nå ta SD på alvor og snakke med dem, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder