ISKALD UKE: Isdekke har lagt seg på planter og steiner ved Neuchatel-sjøen i Sveits mandag. Sentrale deler av kontinentet er rammet av kuldebølgen. Foto: Laurent Gillieron / TT / NTB Scanpix

Norge fryser - strømprisene har økt over 30 prosent i februar

Norske strømpriser har økt med over 30 prosent i løpet av februar måned - både på grunn av kulde her i landet, men også på grunn av at Europa kjøper strømmen vår.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Nå ser det likevel ut til at vi kan kjøpe noe billig strøm tilbake!

– Årsaken til at prisene går i været nå, er de lave temperaturene i Norge og i våre naboland Danmark og Sverige, men ikke bare det. Vi har også hatt lite vind i Tyskland noen dager, og nå har vi en kuldebølge som gjør at strømprisene er enda høyere på Kontinentet, forklarer kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy, et selskap som leverer fremtidsanalyser for kraftmarkedet.

les også

Staten håver inn: Derfor vokser strømregningen

Hele Norden eksporterer strøm

Han snakker om spotprisen på strøm - råprisen om du vil - som idag utgjør omlag halve strømregningen for folk. Resten består av avgifter, nettleie og moms. Spotprisen varierer fra dag til dag - mest på grunn av været.

HØYE PRISER: Strømprisene ligger på 40-tallet i Norge, men høyere i nord enn i sør. Både Sverige og Danmark har høyere priser enn Norge. Legg merke til Finland med 90 øre. Nordnorge og Midt-Norge importerer strøm fra Sverige, og det gir svenske priser, mens Sør-Norge er bra forsynt. England - har onsdag 71 øre kilowattimen. Tyskland faller fra over 48 øre tirsdag til under 38 øre onsdag på grunn av mer vind- og solkraft. Frankrike lå tirsdag på hele 83 øre per kWh. Foto: Kart: Nordpool

Brottemsmo viser til at Frankrike har dobbel så høy strømpris som vi har nå, og Tyskland, som baserer seg på mye vindkraft, har måttet kjøpe mye strøm blant annet fra Norden.

– Vi har hatt en periode med lite vind i Tyskland, og det merkes. Da går prisene opp, og dermed settes det i gang eksport fra Danmark, Sverige og Norge.

les også

OBS-varsel: Advarer mot sibirkulde og sterk vind

Har vært mye høyere

Han peker på at denne råprisen på kraft ikke er historisk høy:

– At vi reagerer nå, skyldes vel at vi har hatt milde våte vintre og lave priser i flere år. Men går vi tilbake til vinteren 2010–2011, var prisen 76 øre per kilowattime desember, og holdt seg på 60-tallet ut mars.

Situasjonen denne vinteren er at vi har nesten normalt med vann i norske kraftmagasiner, noe som gjør at kraftprodusentene kan øke produksjonen når det trengs.

– I tillegg har vi svært mye snø i fjellet, som vil smelte og fylle opp i kraftmagasinene til våren. Og svensk kjernekraft går med nesten full kapasitet. Kraftsituasjonen er således nokså god, sier Brottemsmo.

les også

Sesongvarslene: Kjøligere vår-signaler, håp om varme i april

Norge kjøper tysk strøm

Seksjonsleder Stein Erik Iversen hos kraftprodusenten BKK mener at kraftutvekslingen med Europa vil bidra til å dempe prisene denne uken:

– Mandag hadde vi lite vind og lite sol i Tyskland, som ga høye priser og dermed eksport ut fra Norden. Men for onsdagen er det ventet mer vind og mer sol, og dermed lavere priser enn i Norge, som igjen vil føre til at det handles tysk kraft inn til Norge.

Prisen i Tyskland onsdag falt til under 38 øre, mens den norske steg til nesten 48 øre. Det betyr at Norge kommer til å importere tysk kraft.

les også

Bitende kulde: Slik tar du vare på huset, bilen, husdyrene og kroppen

Pluss content

Ikke veldig høye priser

Han mener at prisnivået er moderat i Norge tatt i betraktning den strenge vinterperioden vi har.

– Hvis det nå skulle bli tørr stabil vinter i ukevis nå, vil det heller kunne få effekt på strømprisen til sommeren. Da vil produksjonsbehovet hos vannkraftprodusentene være mindre gjennom sommeren, og man vil magasinere vann til kommende høst og vinter, sier Iversen.

les også

Ekstremvarme i Arktis – verdens nordligste målestasjon har varmegrader

Norske kraftmeglere har likevel liten tro på at sprengkulda kommer til å vare særlig lenge.

– Når vi ser på strømprisene på kontinentet, faller de allerede denne uken, og i Norge er forventningen at strømprisene faller i neste uke, til rundt 38 øre. De har ikke tro på at den veldig sterke kuldeperioden kommer til å vare lenge, men at vi er tilbake til en mer normal vær- og kraftsituasjon om et par uker, sier John Brottemsmo i Kintect Energy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder