Salt-sjokk i ferdigmat

EU og Norge til aksjon mot salt i maten

LILLEHAMMER (VG) En liten pakke nudler inneholder like mye salt som en voksen person maksimalt anbefales pr. dag.

Alexander Nordby
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

VG har sjekket noen vanlige matvarer. Populære produkter som nudler, varmdrikker og posesupper havner helt på toppen når det gjelder saltinnhold.

Dobbel dose

I gjennomsnitt får vi nordmenn i oss ca. 10 gram salt daglig. Norske ernæringsmyndigheter anbefaler bare et samlet inntak på rundt 5 gram salt, og for barn bør det være enda mindre.

Til sammenligning inneholder en suppepose fra Toro alene hele 9 gram salt.

For høyt saltinntak er assosiert med økt blodtrykk og økt risiko for hjerteinfarkt og slag. Ved siden av overvekt, regnes nå saltinntaket som en av de alvorlige truslene mot folkehelsen.

- Vi har satt et anbefalt totalt inntak på ca. 5 gram salt. Antagelig er dette for høyt, og folk burde egentlig få i seg enda mindre salt. Kroppen trenger nemlig svært små mengder, sier professor i ernæringslære Jan Pedersen ved Universitetet i Oslo.

Ferdigmat

Pedersen deltar i et ekspertpanel som utreder nye kostholdsanbefalinger som skal gjelde for alle de nordiske landene. Ifølge professoren kommer 60-70 prosent av saltet vi får i oss, fra ferdigmat og halvfabrikkert mat. 20-30 prosent av saltet tilsetter vi selv, mens bare 10 prosent er naturlig til stede i råvarene.

- Det viser seg at konsumenter venner seg til saltsmak. En person som vanligvis salter maten rikelig, vil reagere dersom maten ikke er saltet. Tilsvarende vil man reagere på sterkt saltet mat dersom man har vent seg til lite salt, sier han.

Den felles erklæring fra ernæringsmyndigheter i EU-landene og Norge ble offentliggjort denne uken. Ett av tiltakene som foreslås, er å innføre en felles merking av matprodukter slik at forbrukerne selv kan sjekke hvor mye salt det enkelte produktet inneholder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder