Spiderman får konkurranse

(VG Nett) For første gang har forskere klart å lage spindelvev uten hjelp av edderkoppen.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Men det som er lettest å tenke seg er kanskje forbedringer i klær og annet utstyr. Med edderkoppens hemmelighet avslørt kan det lages enda bedre skuddsikre vester og forbedrede sytråder og implantater som kirurgene bruker for å reparere kropper.

Supersterke edderkoppfibrer kan nok også veves sammen til tau eller fallskjermer - ja til og med til klær, skriver forskning.no.

Det er tyske og israelske forskere som har klart mesterstykket etter flere års forskning. Til slutt fant de ut at de kunne lage kulturer av insektceller til å fremstille fibrene. Men veien dit var lang.

Spiser hverandre

I begynnelsen trodde forskerne at de kunne holde edderkoppene som husdyr på samme måte som silkeormer. Problemet er at edderkoppene ikke er lette å ha med å gjøre og at de gjerne spiser hverandre om de får lyst til det.

- Folk har prøvd I årevis å få frem edderkoppgenet i et annet element, sier Professor Uri Gat fra Hebrew Universitetet i Jerusalem.

Han er en av forskerne i teamet som har klart mesterstykket.

- De har prøvd alt, planter, viruser, men ingen av delene fungerte. Nå har vi klart å gjøre det, forteller han stolt til den israelske avisen Globes Online.

To muligheter

- Vi brukte et virus kjent for å infisere insekter. Fra et laboratorium som har forsket på edderkopper i årevis, skaffet vi oss et gen kjent for å produsere de proteinene som er nødvendig for fiber-produksjon. Vi fikk dette genet innplantet i viruset, og sørget for at det ble infisert. Da så vi at fiberet plutselig ble laget av seg selv inne i cellen, forklarer Gat.

Han forteller videre at forskerne nå har to muligheter. De kan finne en måte å infisere et levende insekt med viruset og ale opp en farm med vev-spinnende insekter. Eller de kan simulere det kjemiske miljøet i den indre cellen i et laboratorie, og dermed produsere vevet fullstendig kunstig.

Begge metodene har sine fordeler. Produksjon med insekter er raskt og effektivt. Og med kunstig produksjon er det ingen begrensning på lengden av fiberet.

Det betyr at det ikke lenger bare er edderkoppene og Spiderman som kan utnytte de sterke trådenes muligheter. Nå når også forskerne har funnet hemmeligheten vil det ikke være lenge før flere industrier melder sin interesse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder