1169 nordmenn sporløst borte

Til tross for omfattende søk, leteaksjoner og politietterforskning er pr. i dag 1169 menn og kvinner i Norge fremdeles sporløst borte.

De kommer ikke hjem til avtalt tid. De forsvinner på sjøen. Eller blir borte etter store ulykker. Noen etterlater seg ingen spor.

Bare i fjor ble 13 nye navn oppført i Kripos' register over savnede personer.

Tre personer ble strøket fra listen - enten fordi de selv kom til rette, eller fordi levningene deres ble funnet og identifisert.

- Alle i registeret er personer vi har grunn til å tro at vil bli funnet i Norge, sier Gerd Nilsen, førstekonsulent i Kripos.

Uten spor

Den eldste meldingen som er registrert, er fra 1934. Da ble en mann meldt savnet fra Gudbrandsdalen politidistrikt. 70 år senere er han ennå ikke funnet.

Historien føyer seg inn i rekken av flere forsvinningssaker der politiet er uten spor:

Sommeren 1989 forsvant en 16 år gammel gutt fra Stordalen på Sunnmøre. Han hadde vært på dans på kommunehuset. Store mannskaper lette etter gutten, uten hell. 16-åringen står fremdeles oppført i Kripos' register.

I 1995 forsvant en 57 år gammel kvinne fra Oslo. Hun ble sist sett på en pub i hovedstaden.

En 33 år gammel russisk sjømann ble vinteren 2000 meldt savnet i Båtsfjord. Han var om bord på en båt som la til kai, forlot skipet og kom aldri tilbake.

Kripos' savnetregister omfatter alle personer som ikke er kommet til rette - uavhengig om forsvinningen kan skyldes en kriminell handling, en ulykke eller naturlige forhold.

Ifølge Nilsen er uhell på havet en av de vanligste årsakene til forsvinninger i Norge:

Sjøulykker

- En stor del av savnetmeldingene skyldes ulykker, og veldig mange skyldes uhell på sjøen. For eksempel at en person har falt over bord, sier Nilsen.

Ennå er 30 personer savnet etter «Alexander Kielland»-katastrofen i Nordsjøen 27. mars 1980. Også personer som ikke er funnet etter «Sleipner»-forliset, er registrert hos Kripos.

- Vi lagrer blant annet opplysninger om alder, øyenfarge, hårfarge, høyde, arr, kjennemerker, tatoveringer og tannopplysninger. Ved likfunn kan vi søke i registeret og se om personen er registrert hos oss, sier Nilsen.

Bare 121 av de totalt 1169 savnede personene er kvinner. Grunnen er trolig at flere menn enn kvinner arbeider på sjøen, og at de største ulykkene - med flest savnede personer - har skjedd nettopp der.

Dessuten er menn oftere ivrige jegere. Flere av savnet-meldingene skyldes at personer ikke kommer tilbake som avtalt etter tur i fjell og skog.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder