URFOLKS-DAG: En festdeltaker feirer amerikanske urfolks dag - som en mot-feiring til Columbus-feiringen på Randalls Island, New York. Bruken av betegnelsen indianer fjernes nå fra Stor norske leksikon.
URFOLKS-DAG: En festdeltaker feirer amerikanske urfolks dag - som en mot-feiring til Columbus-feiringen på Randalls Island, New York. Bruken av betegnelsen indianer fjernes nå fra Stor norske leksikon. Foto: Eduardo Munoz Reuters

«Indianer» ut av leksikonet

Publisert: Oppdatert: 19.11.17 18:14

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Store norske leksikon fjerner ordet «indianer» fra oppslagsordene sine. Inn kommer urbefolkningen i Amerika.

Hvite europeere har gitt urfolkene i Amerika mange navn gjennom årene, skriver Dag og Tid. Vikingene syntes de var så tynne og kalte dem «skrælinger», Christofer Columbus trodde han var i India og kalte dem «indianere» og andre har ment at de var røde i huden og gitt dem navn deretter. Nå rydder Store norske leksikon vekk alle disse ordene fra alt annet enn historiske sammenhenger.

– Begrepet har en rasistisk undertone, sier ekspert på amerikanske urfolk, Lars Kirkhusmo Pharo, til Dag og Tid.

Oppslagsordet «indianer» er nå definert som «et vanlig, men misvisende begrep for urbefolkningen i Amerika». Hovedartikkelen i leksikonet heter nå « den amerikanske urbefolkningen ».

- Indianer absurd

- Ordet «indianer» er jo absurd i historisk perspektiv, og må bort. Men det er nok så innarbeidet at det vil ta tid å få det ut av språkbruken i Norge, mener urfolkekspert og førsteamanuensis i antropologi Gro Ween ved Universitetet i Oslo.

- Det har også med språkøkonomi å gjøre - hvis vi skal bruke mer korrekte og respektfulle betegnelser, må vi bruke flere ord. I USA har de forlengst løst dette ved å ta i bruk betegnelsen «native american», som heller ikke er helt uproblematisk. Det oversettes gjerne med ordet «innfødt», som også er et problematisk ord. Men «native» korresponderer med andre uttrykk som «african american» og «latin american», og får på den måten en plass i språket.

Hun viser til at «native», eller «innfødt» også har en koloniell opprinnelse, slik ordet «indianer» har det.

Helst stamme-navn

- I den nåværende rettferdighetsutviklingen har vi et prinsipp nemlig at det ikke er opp til en majoritet å definere hva som er OK for en minoritet. Det handler om å tilrettelegge for en respektfull omgang med andre. Dette er litt slitsomt for majoritetsbefolkninger i overgangsperioder, men idag klarer de fleste fint å unngå negervitser, sier Gro Birgit Ween.

- Men den amerikanske urbefolkningen selv, ville nok helst ha blitt omtalt med den stamme de har sin herkomst fra, enten det er cree, eller dakota eller mohawk, for eksempel, sier hun.