Her kan du fortsatt se «Skrik»

(VG Nett) På Nasjonalgalleriet i Oslo henger et av Edvard Munchs fire «Skrik». Men du skal opp mange trapper og gjennom mange rom for å finne det.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Men «Det sovende barn» hadde vært vanskeligere å bære. «Madonna» og «Skrik», som er de mest verdifulle bildene, er også de minste av Munch-maleriene på Nasjonalgalleriet. Hvor mye de er verdt vil ikke Sissel Helliesens uttale seg om. Men at det er mye, er det ingen tvil om.

Sjokkert

Helliesen er sjokkert over ranet på Munch-museet. Men tyveriet for 10 år siden er heller ikke glemt.

- Tyveriet av «Skrik» fra Nasjonalgalleriet i 1994 er langt fra glemt. Turister spør og graver fortsatt for å høre mer om det frekke tyveriet.

Men i dag har de enda mer å snakke om. Og at gårsdagens ran skjedde i et åpent museum med turister tilstede gjør det hele enda større.

- Et væpnet ran er noe helt annet enn et simpelt tyveri, sier Sissel Helliesen.

Sikkerheten bedret

Sikkerheten på Nasjonalgalleriet er betydelig bedret etter at «Skrik» ble stjålet i «et simpelt tyveri» for 10 år siden. Nå henger alle bildene i 2. etasje med alarm, i tillegg er de viktigste, mest verdifulle bildene dekket med glass.

Alle bager må låses inn i skap før de besøkende får lov å gå opp, og i hvert rom sitter en Falck-vekter og holder øye med dem.

Munch-bildene er de mest populære, forteller Helliesen. Og de har blitt enda mer kjente etter tyveriet for 10 år siden. Alle vet hvem Munch er.

- «Skrik» er helt klart det mest kjente, og mest skandalomsuste, sier Helliesen.

«Skrik»-bildet som henger på Nasjonalgalleriet (og var på forsiden av VG mandag 23. august) er ikke helt identisk det som ble stjålet i går.

- Dette er det første bildet han malte, det originale av de originale. Fargene er litt annerledes. Ansiktet er mye grønnere på det stjålne bildet, forklarer konservatoren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder