FERDIG: Makaveli Lindén på vei ut fra retten i Dijon.

FERDIG: Makaveli Lindén på vei ut fra retten i Dijon. Foto: Tomm W. Christiansen

Majorstuen-drapet: Pågrepet av spesialpoliti på perrongen

Makaveli Lindén ble pågrepet på togstasjonen i Dijon i går etter ni dager på flukt. Til Aftonbladet sier politiet at Lindén er aggressiv og lite samarbeidsvillig.

Politiet i Dijon opplyser til Aftonbladet at han blir fremstilt for varetektsfengsling klokken 14 onsdag. Dagbladet skriver at forhandlingene om fengsling vil foregå for lukkede dører i Dijon tingrett.

– Han er ikke samarbeidsvillig. Han er aggressiv, opphisset og nervøs, sier Olivier Dupas, visepolitimester i Dijon til Aftenposten.

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin sier til Dagbladet at han har hatt saken mot Lindén siden onsdag morgen.

– Jeg har forberedt siktelsen. Jeg vil begjære ham fengslet i 40 dager, som er perioden norske myndigheter har på å sende over dokumenter. Det er europeisk standard, sier Labonne-Collin.

les også

To av Makaveli Lindéns kamerater siktet for drap i august

Pågrepet av spesialstyrke

Politiet skal søndag formiddag ha fått signal fra mobiltelefonen til 20-åringen, og dermed sporet 20-åringens bevegelsesmønster. I realtid fulgte de tirsdag hans togreise mot Dijon i Frankrike.

På perrongen ble Lindén pågrepet av franske spesialstyrker klokken 16.30 idet han gikk av toget i den franske byen Dijon, sentralt i Frankrike. Lindén hadde da vært på flukt i ni dager.

Til Aftonbladet sier visepolitimester i Dijon, Olivier Dupas, at det var spesialstyrken BRI som håndterte hele aksjonen, fra de første opplysningene om at Lindén befant seg i Frankrike og til han ble pågrepet.

FENGSLINGSMØTE: Med bind for øynene blir Makaveli Lindén bragt inn til retten av fransk spesialpoliti. Foto: Nikolai Jakobsen, Aftonbladet

BRI er en nasjonal innsatsstyrke som fokuserer på blant annet organisert gjengkriminalitet og de er spesialister på å overvåke og spane på sine mål før de går til pågripelse.

– På BRIs hovedkontor i Paris visste de at han var om bord på toget og det ble sendt ut bilder og beskrivelser av ham, sier Olivier Dupas.

Når det aktuelle regiontoget fra Reims ankom perrong F i Dijon klokken 16.32 sto en aksjonsgruppe fra BRIs avdeling i Dijon og ventet.

– I samme øyeblikk som han satte sin fot på perrongen, ble han overmannet av et stort antall politifolk som deltok i denne operasjonen, sier Olivier Dupas.

PÅGREPET: Det var på denne togstasjonen i Dijon at Makaveli Lindén ble pågrepet av fransk politi tirsdag ettermiddag. Foto: Nikolai Jakobsen / Aftonbladet

Lindén var ubevæpnet og hadde bare med seg en ryggsekk før han ble satt på glattcelle i Dijon.

– Det har vært en veldig tøff natt på cellen. Han er veldig opprørt og på ikke på noe vis samarbeidsvillig, sier Olivier Dupas.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

les også

Majorstuen-drapet: Her kan politiet ha mistet bevis

FENGSELSFOTO: Her er Makaveli Lindén fotografert av svensk politi etter at han ble tatt for et ran med kniv i et kollektiv i Uppsala i 2017. Foto: Politiet Foto: Politiet

Første avhør uten norsk politi

Norsk politi jobber nå med en rettsanmodning, hvor de vil begjære den drapssiktede utlevert til Norge.

– Hvor lang tid det vil ta, vil først og fremst avhenge av hans samarbeidsvilje. Hvis han samtykker kan det gå relativt raskt, hvis ikke kan det ta måneder, sier Hatlo. Et team fra Oslo skal sendes til Frankrike for å delta på avhørene, sa politiadvokat Christian Hatlo til VG tirsdag kveld.

De rekker ikke fram til det første avhøret som vil bli gjort av fransk politi onsdag, opplyser fransk politi.

– Hadde det vært norsk politi på vei til Dijon hadde jeg visst om det. De første avhørene med denne mannen kommer til å holdes av fransk politi, sier Olivier Dupas.

DREPT: Heikki Bjørklund Paltto ble drept i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Foto: PRIVAT

Drapssiktet

Makaveli Lindén var etterlyst og siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24). Paltto ble knivdrept i sin egen leilighet på Majorstuen mandag 15. oktober.

Lindén er også siktet for ranet som skjedde i Essendrops gate samme morgen.

Politiet har tidligere opplyst at deres teori om at begge ofrene var tilfeldige er styrket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder