VIL TIL NORGE: Makaveli Lindén har innrømmet drapet på Majorstuen, og ønsker å bli utlevert til Norge. Bildet er fra da han ble ført ut av retten i Dijon onsdag forrige uke. Foto: Tomm W. Christiansen / VG

Makaveli Lindén erkjenner straffskyld: – Har vært rus inne i bildet

DIJON (VG) 20 år gamle Makaveli Lindén erkjenner straffskyld for forsettlig drap, og har i dagens avhør forklart at Heikki Bjørklund Paltto (24) var et tilfeldig offer.

Det sier 20-åringens norske forsvarer Øystein Storrvik til VG på vei ut av forhørsretten i Dijon i Frankrike tirsdag ettermiddag.

– Han erkjenner grovt ran ved den første anledningen, og forsettlig drap ved den andre anledningen. Det er i samsvar med siktelsen, sier Storrvik.

– Han fremstår som angrende og sterk preget av situasjonen.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792088655.

ANKOM RETTEN: Like etter halv ni tirsdag morgen kom kortesjen med drapssiktede Makaveli Lindén til forhørsretten i Dijon. Foto: Ola Haram / VG

Vinningsmotiv

20-åringen er siktet for drapet på Heikki Bjørklund Paltto på Majorstuen mandag for to uker siden. Han er også siktet for et grovt ran av en mann tidligere samme dag.

Lindén har tirsdag blitt avhørt med den norske etterforskningsledelsen til stede for første gang. Her skal han ha forklart at Paltto og mannen var tilfeldige ofre.

Politiadvokat Christian Hatlo sier at Lindéns forklaring underbygger det politiet har av beviser.

– Han har forklart at vinning var motivet for både ranet og drapet. På flukt fra politiet etter ranet, endte han opp i en bakgård. Siktede forklarer at han tok seg inn i leiligheten i vinnings hensikt, og at dette endte med drap.

Flere personer i Palttos omgangskrets har tidligere sagt til VG at drapsofferet skal ha tjent et millionbeløp på bitcoin.

– Dette er et spor som jeg ikke tror har noe med drapet å gjøre. Per nå fremstår det som et sidespor, sier Hatlo.

FORLATER RETTEN: Lindén blir ført tilbake til fengselet tirsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Rus inne i bildet

Lindén skal i tirsdagens avhør ha innrømmet å ha brukt rusmidler samtidig som han var i Oslo.

– Vi har hatt med oss en rettspsykiater i avhøret, da vi ser for oss at spørsmålet om tilregnelighet kan bli et tema, sier Hatlo.

Siktede takket ja til en samtale med rettspsykiater Synne Sørheim etter avhøret. Etter samtalen ble han ført tilbake til fengselet.

Var etterlyst over hele verden

Lindén ble pågrepet av fransk spesialpoliti da han ankom togperrongen i Dijon forrige tirsdag. Han hadde da vært på flukt i ni dager, og var etterlyst av Interpol over hele verden.

På spørsmål om Lindén bevisst forsøkte å unndra seg politiet, sier forsvarer Storrvik:

– Det ligger i kortene. Han dro fra Sverige og havnet her i Frankrike, så det er helt opplagt en flukt.

Politiet skal søndagen i forveien ha fått signal fra 20-åringens mobiltelefon, noe som gjorde at de kunne spore bevegelsesmønsteret hans. Dermed fulgte de hans togreise mot den franske byen.

BESLAG: Norske etterforskere med beslag som de skal ta med seg tilbake til Norge. Foto: Ola Haram / VG

Positiv til utlevering

Etter pågripelsen var Lindén lite samarbeidsvillig og aggressiv, ifølge fransk politi.

– Det har ikke vært tilfellet i dag – tvert imot. Det har vært veldig god kontakt, sier Storrvik til VG. Hatlo sier siktede var rolig og høflig.

Lindén har vært varetektsfengslet siden pågripelsen, og er begjært utlevert til Norge. Storrvik sier til VG at hans klient er positiv til dette, og ønsker at det skjer så raskt som mulig.

– Det er vanskelig for meg å vite eksakt når dette vil skje. Den franske advokaten har heller ikke et tydelig svar, sier Storrvik.

LINDÉNS NORSKE FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik ønsker foreløpig ikke å si noe om hvorfor Lindén var i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder