Passasjerer må sove på tog etter snøskred på Bergensbanen

115 passasjerer på ettermiddagstoget fra Oslo har kjørt inn i et skred som hadde gått rett etter Gravhalstunnelen på Bergensbanen. De har blitt der over natten, og toget er nå flyttet til Myrdal stasjon.

Det er kommunikasjonssjef Nina Schage i Vy som bekrefter beslutningen over Bergensavisen.

– Det tryggeste er at passasjerene forblir i toget, hvor det er strøm, lys og varme. Det er altfor store snømengder til at vi kan flytte dem inn på et hotell, sier hun natt til søndag.

Søndag morgen melder Vest politidistrikt at toget nå er fraktet ned til Myrdal stasjon. Passasjerene er fortsatt ombord og ivaretas av Vy og BaneNor.

Meldingen om skredet ved Upsete stasjon i Aurland kommune kom inn klokka 23.42.

Ettermiddagstoget med 115 personer om bord på vei fra Oslo til Bergen var tre timer forsinket og kjørte inn i snømassene like etter tunnelen, cirka 200 meter øst for Upsete.

Toget skal først fås løs fra skredet, så trekkes tilbake til stasjonen og stå der. Ved 5-tiden natt til søndag melder politiet at toget endelig er løst fra snømassene.

– Står nå i Gravhalstunellen. Vi har nå hunder som er i gang med overflatesøk, tvitrer politiet.

Søndag morgen er området der skredet har gått søkt gjennom, og det er ikke tegn til at noen er tatt av raset.

Fått med deg denne? Se video under:

Hytter og skur tatt

Vest politidistrikt bekrefter natt til søndag at to hytter og ett skur er tatt av skredet, begge hyttene skal være ubebodd. Bergensbanen er nå stengt.

Politiet undersøker fremdeles om noen er tatt av skredet, og politi og redningsmannskap er både på østsiden og vestsiden av raset. Det er ikke meldt om personskader, og brannvesenet opplyser at det jobbes med å få løs toget og dra det østover slik at det kommer fri fra raset.

Det er ikke meldt om personskader eller materielle skader på toget, ifølge Bane Nor.

De opplyser at de har mobilsert beredskapsledelse i Bergen og rykket ut med beredskapstoget fra Voss. Der var det politi, brannbil, snøskutere, lavinehunder og fagfolk på jernbane ombord. De har også rykket ut fra øst med politi og Røde Kors, jernbanemannskap og maskiner.

– Vår første prioritet er sikkerheten til passasjerer, personale og redningsmannskap. Deretter gjelder det å få toget ned fra fjellet, sier pressevakt Liv Tone Otterholt.

Bergingslokomotiv

Planen er at et bergingslokomotiv skal trekke toget ut av rasområdet mot øst slik at mannskapene kan klargjøre sporet og kontaktledningen.

Deretter kan passasjertoget kjøre forbi rasstedet og videre vestover.

– Dette er en veldig lei situasjon for kundene som først opplevde en forsinket avgang fra Oslo og deretter en trøblete avslutning på turen. Vi forstår godt at folk er både slitne og frustrerte. Våre mannskaper jobber på spreng for å få alle trygt ned fra fjellet, sier pressevakten.

Bergensbanen er stengt fra Geilo til Mjølfjell inntil videre. Det er store snømengder fra Geilo og opp mot høyfjellet.

Flåmsbanen ble stengt lørdag ettermiddag på grunn av et ras mellom Blomheller og Berekvam som rev ned kontaktledningen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder