TRUET: Etter et festarrangement i Klepp ble ordfører Ane Mari Braut Nese møtt med dette synet på en kollegas bil. Ifølge Braut Nese ble bildet delt på sosiale medier i etterkant.

TRUET: Etter et festarrangement i Klepp ble ordfører Ane Mari Braut Nese møtt med dette synet på en kollegas bil. Ifølge Braut Nese ble bildet delt på sosiale medier i etterkant. Foto: Privat

Klepp-ordføreren følte seg ikke trygg: – Vi sov ikke hjemme

Ordfører i Klepp kommune, Ane Mari Braut Nese (H) sier hun over lengre tid har mottatt sjikanerende meldinger og følt seg truet av bompengemotstandere. I en periode gikk det så langt at familien unnlot å sove hjemme.

Under et kommunestyre i Klepp i går kveld tok Braut Nese et oppgjør med den sterke motstanden mot bompenger i hennes hjemkommune, som hun forteller at har gått så langt som trusler og sjikane.

– La det være helt klart: Man kan ikke true ordfører eller andre folk til å stemme sånn som man vil selv, sa Braut Nese fra talerstolen i går.

les også

Erna Solberg går hardt ut mot netthets: – Gjør Norge til et dårligere sted å vokse opp i

Politikontakt Asgeir Jakobsen i Klepp kommune bekrefter at en person etterforskes for å ha truet ordføreren på Facebook, men henviser til juristen på saken for flere opplysninger.

Politiet har vært til stede i forkant av alle politiske møter der bompenger har vært et tema siden august i fjor.

– Det skyldes hovedsaklig de mange demonstrasjonene som har vært i Rogaland, men også de tingene som ordføreren fortalte om i talen sin i går. Vi har vært til stede i forebyggende øyemed og for å være i beredskap, sier Jakobsen til VG.

Politikontakten har selv hatt en tett dialog med Ane Mari Braut Nese.

– Vi har vært tilgjengelige for å gi råd og veiledning og for å skape trygghet for henne, sier Jakobsen.

– Har det vært satt inn sikkerhetstiltak retten mot ordføreren privat?

– Det er noe politiet har vurdert forløpende, uten at jeg vil gå inn på hvilke vurderinger som er gjort.

UTRYGG: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese sier hun er blitt sjikanert som følge av bompengesaken. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

Klistremerker på bil og postkasse

Da statsminister Erna Solberg i fjor høst var på besøk i Klepp for å delta på et arrangement i regi av kommunen, satte politiet inn ekstra ressurser da det ble varslet at det samtidig ville foregå en demonstrasjon mot bompenger. Ifølge Stavanger Aftenblad ble Solberg møtt med demonstranter som viste ryggen til da statsministeren gikk på talerstolen.

Etter arrangementet oppdaget Braut Nese at bilen hun hadde sittet på med var full av klistremerker med påskriften «I don’t need sex, the government fucks me every day» og «Nok er nok, nei til bompenger».

– På Facebook ble det lagt ut bilder, og delt løgner om at dette var min bil, som bare var tull. Det er bilen til en kollega, sier hun.

Ville ikke la barna være alene hjemme

Braut Nese har vært ordfører i Klepp siden 2011. Det politiske flertallet for en lokal bomløsning med nabokommunen Time har vekket et sterkt engasjement, og det eskalerte i fjor høst, ifølge ordføreren.

I en periode mellom september og januar var det ekstra ille.

– Jeg fikk masse meldinger. På e-post, SMS, og Messenger, og alt fra sleivspark, som jeg selvfølgelig må tåle, til sjikanering og ufyselige ting. Når de skriver på sosiale medier at det «blir blodbad neste valg», at «det blir spennende drapssaker», eller oppfordrer til å spre kuskitt på huset mitt, blir man usikker på om dette bare er galskap bak tastaturet eller om de faktisk kan finne på noe, sier Braut Nese.

HØY TEMPERATUR: I september tok politiet kontakt med en Facebook-bruker etter en oppfordring om å spre møkk over huset til ordfører Ane Mari Braut Nese. Foto: Skjermdump / Politiet i Sør-Vest

Etter at saken dukket opp i mediene, har det imidlertid rast inn med positiv respons.

– Det har kokt. Folk tar kontakt på alle mulige måter fra hele landet, med meldinger som «jeg kjenner deg ikke, men vil at du skal vite at dette er uakseptabelt. Det er godt å se at folk reagerer, sier Braut Nese til VG.

– Det er vanvittig mange positive meldinger, men også noen negative, sier hun.

les også

På tide å roe litt ned

Til tider gikk det så langt at hun ikke følte seg trygg hjemme. Hun fant klistremerker på postkasse og garasje.

– Det er ubehagelig å vite at noen har vært der, og når hele familien må ta forholdsregler har det gått altfor langt. I en periode på noen uker sendte jeg ungene til noen andre etter skolen, for at de ikke skulle være alene hjemme. I rundt en måned sov vi ikke hjemme, sier hun.

Tirsdag er Braut Nese på en konferanse for hverdagsdemokrati i Randaberg, og på spørsmål om hun frykter for livet svarte hun bekreftende.

– Ja, jeg har lurt på hvor langt folk er villige til å gå, sier Braut Nese på konferansen, ifølge et liveopptak på Stavanger Aftenblads nettsider.

Ekstra oppmerksom

Braut Nese har tidligere sagt til VG at hun syns det ville være synd dersom bompengefinansiering ble stemt ned. Hun forklarte det med at det er et stort behov i lokalmiljøet for å få på plass bedre veiløsninger.

Men hver eneste gang bompengesaken har kommet opp, må hun være ekstra oppmerksom.

Under et formannskapsmøte i fjor høst brukte bompengedemonstranter ifølge Braut Nese megafoner og alarmer, og hamret løs på vinduene i en time.

les også

Her står bom-omkampene: Drammen, Jæren og kanskje Tromsø

– Min egen parkeringsplass ble fjernet fra rådhuset, og jeg har fått råd om å parkere andre steder. Noen ganger har jeg også unnlatt å kjøre egen bil, sier hun.

– Har du følt deg presset til å trekke deg?

– Jeg hadde allerede blitt nominert da dette skjedde, så valget var tatt. Men det er klart at det får meg til å tenke over hva jeg utsetter meg selv og ungene for, sier Braut Nese.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder