Skadet under salutt: Fikk armen revet av

En mann i 50-årene mistet armen etter at ammunisjon gikk av for tidlig under salutt-avfyringen på Høytorp fort i Mysen i Østfold. En annen mann er lettere skadet.

Begge er sendt til sykehus, opplyser politiet. Det er én mann i 50-årene som fikk armen revet av i ulykken.

– Det er en avrivning. Jeg har ikke detaljer om skadene, men armen er borte, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til VG.

– Blødningene ble stoppet på stedet av helsepersonell, og han var ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus, sier Samuelsen.

Mannen er sendt til Ullevål sykehus med luftambulanse, og ved 14.30-tiden var han fortsatt på operasjonsbordet.

VG var i kontakt med medievakten ved Oslo Universitetssykehus i 21-tiden. Pressevakt Ivar Greiner kunne da ikke gi noen ytterligere oppdateringer på den skadedes tilstand.

I tillegg til mannen i 50-årene er en mann i 20-årene lettere skadet. Ifølge politiet har han splintskader og er sendt til sykehus med ambulanse.

– De skadede skal ha vært de som håndterte ammunisjonen. De befant seg dermed trolig i umiddelbar nærhet til den. Vi har ingen opplysninger om at publikum skal ha vært i fare, sier oppdragsleder Halvor Andersen.

Uhell under lading

Politiet har kontaktet Forsvaret, som nå skal avdekke hvordan ammunisjonen skal håndteres videre. Området er sperret av, og det vil gjennomføres kriminaltekniske undersøkelser.

– Det vi foreløpig vet er at det har skjedd et uhell under lading av en salutteringskanon, sier Andersen.

Politiet opplyser at hendelsen betraktes som et uhell.

Talsmann ved Forsvarets operative hovedkommando, Ivar Moen opplyser til VG at de har mottatt en bistandsanmodning fra politiet på to forhold.

– Det ene er å bistå med å se hvor saluttammunisjonen kommer fra. Det andre er å sikre området og å fjerne resterende ammunisjon som er på området. Vi har et team på vei til Mysen nå, opplyser Moen til VG kort tid før klokken 14.

– Det har vært en ulykke i forbindelse med saluttering. Ammunisjonen gikk av før den ble satt i kanonen. En person som er skadet blir tatt hånd om av ambulansepersonell på stedet, sier leder av foreningen på Høytorp fort, Jostein Flåøien til VG.

Marly Jesus Cortes var på stedet for å ta bilder for Foreningen for Høytorp fort, og så avfyringen som gikk galt. Han forteller at 50-åringen som mistet armen skulle avfyre salutt fra en av kanonene.

– Jeg hadde ikke tid til å reagere, og jeg trodde først det var en dramatisering. Jeg tror ikke noen ble sjokkert der og da, sjokket kom først etterpå, sier Cortes til VG.

– Folk ble redde

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas, forteller til VG at markeringen har vært en del av 17.mai-programmet de siste seks årene.

– Markeringen gikk bra i starten, men det skjedde noe midtveis. Vi vet ikke helt hva som skjedde, men det virker som om en salutt eksploderte, sier Unaas.

Ordføreren forteller at det var 60–70 personer til stede under markeringen.

– Folk ble redde. Dette er en liten by, og mange kjenner hverandre. Miljøet her er veldig preget.

– Dette vil prege 17.mai-feiringen i byen i dag, sier han.

– Skal ikke skje

Høytorp fort er Norges største innenlandsfestning, og ble bygget i perioden 1912 til 1918. Det salutteres med 21 skudd med kanoner fra fortet den 17. mai. Det er Foreningen for Høytorp fort som står for salutteringen.

Det blir ingen videre salutt, og politiet er på stedet for å hindre nye lignende hendelsen, opplyser politiet på Twitter.

– Vi har det ikke så godt akkurat nå. Dette er sånt som ikke skal skje, sier foreningsleder Jostein Flåøien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder