KANTRET: Den 19-fots åpen båten til fiskerne ble funnet kantret ved Måneset tirsdag kveld. Foto: RS DAGFINN PAUST

To turistfiskere funnet døde i sjøen utenfor Senja

To russiske menn i 50-årene er bekreftet omkommet etter at båten deres ble funnet kantret utenfor Senja.

De russiske fiskerne ble meldt savnet i 19-tiden tirsdag, da de ikke kom tilbake fra fisketuren utenfor Senja i Troms. Det ble iverksatt en stor leteaksjon. Klokken 23.45 melder politiet til VG at begge er funnet døde.

– Den første personen ble funnet like nord for Måneneset, mens nummer to ble funnet på sørsiden av odden, forteller operasjonsleder Beate Helberg til VG.

De to mennene var en del av et reisefølge. Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyste tirsdag kveld til Nordlys at reisefølget er fiskernes koner. Konene er informert av Torsken kommune og vil bli ivaretatt.

Fant kantret båt

Alle tilgjengelige ressurser ble satt inn i søket etter de savnede, som drev fiske fra en 19-fots åpen båt utenfor Torsken på Senja.

Mennene dro ut i 10-tiden tirsdag. Fiskernes koner, som var på land, ble oppringt av mennene i 14-tiden, men samtalen ble brutt, sier redningsleder Jakob Carlsen ved HRS til Nordlys.

Telefonforbindelsen var da svært dårlig og kvinnene skal ikke ha klart å høre hva som ble sagt før det ble brutt.

Da de to mennene ikke kom tilbake ble eieren av fiskecampen varslet rundt klokken 17.30. Eieren dro selv ut for å lete, og meldte fra til politiet etter rundt to timer da han ikke kunne finne dem. De ble meldt savnet av utleier like etter klokken 19.

– Sist vi hadde mobilkontakt med dem var i 14-tiden i dag, sa assisterende redningsleder Lars Nedrevåg i Hovedredningssentralen Nord-Norge til VG tidligere tirsdag kveld.

Hovedredningssentralen avsluttet leteaksjonen klokken 23.05.

Klokken 22 ble en kantret båt lokalisert i søkeområdet. Kun baugen stakk opp av vannet.

– Det er ingen andre savnede båter i området, men den fraktes nærmere land for å få en sikker identitet, sier Jan Eskil Severinsen ved HRS.

Hadde problemer

HRS kan ikke si noe om skadeomfanget på båten foreløpig.

– Det har vært et skiftende vær i området med vind. De to har vært ute i området tidligere, så de skal være noe kjent, sa Nedrevåg.

Årsaken til båtkantringen er ukjent. Operasjonsleder Beate Helberg sier til NTB at det ble meldt at fiskerne hadde problemer.

– Men melder visste ikke hva problemene var. Det er vårt ansvar å bringe på det rene hva som har skjedd, sier Helberg.

Tre redningsskøyter, NH90 og redningshelikopter ble satt inn i leteaksjonen og søkte i et større området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder