UT MOT DOMMEN: Eirik Jensen kaller i brevet dommen for «Leiviks dom». Foto: Tore Kristiansen, VG

Eirik Jensen langer ut mot dommen i brev

I et mange sider langt notat forteller Eirik Jensen for første gang fra fengselscellen hva han mener om dommen mot ham.

 • Sindre Camilo Lode
 • Andreas Løf

Eirik Jensen mener i brevet at dommerne hadde bestemt seg på forhånd, skriver Dagbladet.

– Min konklusjon er at jeg ble dømt på bestilling. Domstolen hadde på et tidlig tidspunkt bestemt at de ville komme med en fellende dom, hevder Jensen i notatet, ifølge avisen.

Han sier han ble sjokkert over dommen selv om han visste at det var det mest sannsynlige utfallet. Samtidig går han til kraftig angrep mot begrunnelsen.

– Jeg må si vi ble opprørte og forbannet! Dommer Leirvik valgte den enkleste og feigeste utveien, psykisk medvirkning. Dette var den enkleste «rømningsveien» for dommeren i saken, skal Jensen ha skrevet i brevet.

Jensen sitter i dag i Kongsvinger fengsel etter å ha blitt pågrepet umiddelbart etter at han ble dømt til lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

I brevet kaller Jensen også dommen for «Leirviks dom». Det var lagdommer Halvard Leirvik som leste opp dommen mot Jensen.

Borgarting lagmannsrett ønsker ikke å kommentere innholdet i Jensens brev, utover å presisere at det ikke var «Leirviks dom», men at den ble avsagt av et kollegium på syv dommere.

I en tekstmelding til VG skriver direktør i Borgarting lagmannsrett Mari Fjærtoft Trondsen:

– Lagmannsretten presiserer at dommen er avsagt av et kollegium på sju dommere, som er enstemmige i sitt syn på skyldspørsmålet. Omtalen av dommen som «Leirviks dom» er derfor misvisende. Lagmannsretten har som praksis ikke å kommentere dommer, og har derfor ingen ytterligere kommentarer.

Har forståelse for Jensen

Advokat til Eirik Jensen, John Christian Elden har ikke selv sett brevet som Jensen har skrevet. Det skriver Elden i en tekstmelding til VG.

Elden skriver videre:

– Jeg har stor forståelse for hans frustrasjon over manglende drøftelser i dommen av argumentene som støtter hans sak. Dette vil vi komme tilbake til i anken.

ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Frode Hansen

Dommen mot Eirik Jensen

I dommen mot Eirik Jensen mente Borgarting lagmannsrett at det er bevist at Jensen, mot økonomisk godtgjørelse, informerte Gjermund Cappelen om ressurssituasjonen i politiet og om interne prioriteringer. I tillegg fikk han oppgave med å fjerne eventuell oppmerksomhet fra politiet eller tolletaten bort fra Cappelen.

I tillegg til Cappelens forklaring, mente domstolen det er en rekke bevis som bygger opp under dette.

Totalt sett konkluderte lagmannsretten med at Jensen har mottatt verdier for totalt 1.418.000 kroner som motytelse. Disse er han nå dømt til å betale tilbake.

Videre mente lagmannsretten at Cappelen betalte for oppussingen av Jensens bad på Århus gård på Fenstad i Akershus i 2005.

Lagmannsretten mente også at kommunikasjonen mellom Cappelen og Jensen skjedde som en del av et avtalt samarbeid om innføring av hasj.

Et stort antall tekstmeldinger sendt mellom Cappelen og Jensen har vært et sentralt bevistema i straffesaken. Ordlyd og tegnsetting er diskutert i detalj i det Cappelen mener er meldinger om hasjimport, men som Jensen har hevdet handlet om Cappelens arbeid som informant for Jensen.

– Basert på kommunikasjon i sms og e-post, [...] er det bevist at Jensen ga Cappelen inntrykk av at han fulgte hasjimporten tett og at han så langt han kunne, reduserte risikoen for at Cappelen skulle bli oppdaget, skrev retten i dommen.

– Samlet sett mener lagmannsretten etter dette at Jensen utvilsomt hadde en sentral rolle i innføringen av hasj i hele tiltaleperioden, skrev retten videre i dommen.

Les også

 1. Derfor ble Eirik Jensen dømt

  BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) En gang før 1. januar 2004 ble den daværende politimannen Eirik Jensen en del av Gjermund…
 2. Eirik Jensen pågrepet i rettssalen

  BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Halvannen time etter at Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel, ble han møtt av…
 3. Eirik Jensen løslates ikke

  I kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett står det at Jensen har undergravd politiets samfunnsoppdrag, og handlingene han…

Mer om

 1. Eirik Jensen
 2. Krim
 3. Gjermund Cappelen
 4. John Christian Elden

Flere artikler

 1. Derfor ble Eirik Jensen dømt

 2. Eks-politimannen Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel – anker til Høyesterett

 3. I dag faller dommen mot Eirik Jensen: – Han håper å kunne være ferdig med dette marerittet

 4. Pluss content

  Jensens seks år lange kamp

 5. Forsvareren til VG: – Cappelen anker dommen

Fra andre aviser

 1. Borgarting lagmannsrett: Eirik Jensen blir ikke løslatt

  Aftenposten
 2. Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel

  Aftenposten
 3. Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel og pågrepet i salen

  Fædrelandsvennen
 4. «Eirik Jensen var ikke superpurk. Han var en korrupt løpegutt.»

  Bergens Tidende
 5. Eirik Jensen: – Jeg har gruet meg til denne dagen i flere måneder

  Bergens Tidende
 6. Eirik Jensen pågrepet inne i rettssalen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no