SMILER: Gode nyheter for partileder Siv Jensen, som slår tilbake etter en svært dårlig Frp-måling i mai. Foto: Frode Hansen

Frp fosser frem i ny VG-måling, mens Høyre og Ap faller

Høyre og Arbeiderpartiet mister til sammen nesten 6 prosentpoengs oppslutning i VGs ferske partibarometer for juni. Fremskrittspartiet gjør samtidig et stort hopp.

 • Eirik Røsvik

– Det er hyggelig når det går bedre på meningsmålinger, men det er fortsatt lenge igjen til valget. Etter en periode hvor det ikke har vært mulig å drive partipolitikk, kan vi nå være tydeligere og mer synlige på FrPs politikk. Det skal vi fortsette å være fremover, noe jeg tror velgerne setter pris på, skriver partileder Siv Jensen i Frp i en e-post til VG.

Frp går frem hele 3 prosentpoeng i VGs partibarometer for juni. Oppslutningen øker fra 9,4 til 12,4 prosent. Målingen er utført av Respons Analyse.

les også

Krisemåling for Frp: Mister over halvparten av 2017-velgerne

Riktignok var oppslutningen i VGs maimåling svært dårlig for det tidligere regjeringspartiet, sier Johan Giertsen i pollofpolls.no. Han er valgekspert, jusprofessor ved Universitetet i Bergen og Høyremedlem.

– Hva skyldes fremgangen?

– Frp lekker mye mindre enn før. Særlig lekkasjen til Senterpartiet har de lukket nesten helt. I mai var lojaliteten til Frp-velgerne nede på 40-tallet. Da var mer enn halvparten av Frps 2017-velgere enten borte eller usikre. Men nå er lojaliteten på 66 prosent. Da har to av tre 2017-velgere kommet tilbake til partiet, noe som gir en fin fremgang, sier han til VG.

Høyre og Ap faller

Begge de to store, statsbærende norske partiene går klart tilbake i VGs ferske måling. Regjeringspartiet Høyres oppslutning faller med 2,3 prosentpoeng og de ender på 24,2 prosent. Det betyr at de likevel ville vært Norges største parti om det var valg i morgen, ifølge målingen.

Arbeiderpartiet mister 3,5 prosentpoeng og får 23,5 prosents oppslutning i VGs junimåling. De to styringspartienes oppslutning faller dermed med 5,8 prosentpoeng til sammen.

Nestleder Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet tolker hans eget partis nedgang i et større internasjonalt bilde.

– Vi er aldri fornøyd med å gå tilbake, men jeg velger å se det store bildet. Det største regjeringspartiet har styrket seg gjennom krisen, som i andre land. Høyre går litt ned nå. I de aller fleste land har det største opposisjonspartiet falt som en stein gjennom krisen, men Arbeiderpartiet har holdt stand, sier Skjæran til VG. 

NESTLEDERE: Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran i Arbeiderpartiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

De tidligere regjeringspartnerne Ap, Sp og SV ville fått 82 mandater til sammen, ifølge målingen. For flertall i Stortinget trenger man 85 representanter. Det betyr i praksis at partiene fra Stoltenberg II-regjeringen måtte hatt støtte fra enten Rødt eller MDG.

– Jeg mener at Høyrepolitikken abdiserte under krisen. Da styrket Høyre seg. Men nå kommer den tilbake, blant annet med kutt i formuesskatten. Da vil også norsk politikk gå tilbake til normalen, sier han. 

– Ser vi en normalisering i det politiske landskapet nå etter corona-krisen?

– Ja, det tror jeg, sier han.

NESTLEDER: Bent Høie i Høyre. Foto: Vidar Ruud

Basert på junimålingen fra VG ville dagens regjeringspartier Høyre, Venstre og KrF fått 48 stortingsrepresentanter. I tillegg får deres tidligere regjeringspartner Frp 22 mandater.

Nestleder Bent Høie i Høyre sier at man må regne med svingninger mellom meningsmålinger.

– Det viktigste for Høyre er å styre Norge trygt gjennom coronakrisen. Vi vil holde smitten nede, få folk i jobb og ta hverdagen tilbake. Vi har akkurat lagt frem ny politikk som skal bidra til å ta Norge trygt ut av coronakrisen gjennom å skape mer og inkludere flere, skriver han i en e-post til VG.

– At det er litt svingninger må man regne med. Men jeg tror velgerne i 2021-valget vil ønske seg Ernas lederskap og en politikk for å skape flere jobber i privat sektor. Det er tross alt det som finansierer velferden vi er så avhengig av, sier han.

– Mindre krisemodus

Både Høyre og Arbeiderpartiet styrket oppslutningen sin under corona-krisen. Nå peker pilene feil vei for begge to.

Valgekspert Johan Giertsen spør seg om corona-utslagene kan være i ferd med å dempe seg.

– Det virker som det er mindre krisemodus blant velgerne nå enn det var i april og mai. Dette er bare én måling. De neste målingene vil gi oss flere svar, men det er verdt å spørre om noen av corona-utslagene på målingene nå er i ferd med å dempes ned, sier Giertsen til VG. 

PROFESSOR: Johan Giertsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Les også

 1. Ap-Raymond om Ap-ja til E18: Bare trist

  Ap går inn for en slankere E18 gjennom Bærum, og sikrer flertall på Stortinget.
 2. Ap godtar regjeringens iskant

  Ap går god for regjeringens forslag til ny grense for oljeaktivitet i nord, men vil i tillegg ha sterkere vern et stykke…
 3. SV hopper av forhandlinger om krisehjelp til oljenæringen

  SV valgte tirsdag kveld å bryte forhandlingene med regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og…
 4. Krisemåling for Solberg-regjeringen

  VGs ferske partibarometer er et absolutt bunnivå for Erna Solbergs mannskap.

Mer om

 1. Meningsmålinger
 2. Politikk
 3. Bjørnar Skjæran
 4. Bent Høie

Flere artikler

 1. Krisemåling for Frp: Mister over halvparten av 2017-velgerne

 2. Jonas vil overta skuta etter Erna: – Jeg er klar

 3. Derfor gir Røe Isaksen seg i toppolitikken

 4. Enig og tro til Erna faller?

 5. SV stiller tre krav til ny, rød-grønn regjering

Fra andre aviser

 1. Framgang for Høyre på TV 2-måling – Frp stuper

  Fædrelandsvennen
 2. Høyre er Norges største under koronakrisen. Minipartiene sliter.

  Aftenposten
 3. Rødt og Frp opp på VG-måling

  Fædrelandsvennen
 4. Ny meningsmåling: Ingen biotek-gevinst for KrF

  Aftenposten
 5. Frp i fritt fall under koronaen

  Aftenposten
 6. Høyre jubler for kjempemåling i Bergen: – Jeg vil takke Erna og Monica

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder