MOSKEEN: Ingen ble alvorlig skadd under angrepet i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum, hvor kun tre personer befant seg da gjerningsmannen ankom. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Personer som «heiet» på Manshaus på nett oppga å være norske

I timene etter moskéangrepet deltok 26 personer som oppga å være norske på et høyreekstremt diskusjonsforum. Noen uttrykte skuffelse over utfallet av angrepet.

NTB

Det viser en kartlegging Aftenposten har gjort av en tråd på et av diskusjonsforumene der den terrorsiktede Philip Manshaus deltok.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) sier til avisen at antallet personer som uttrykker ekstremistiske uttalelser i slike forumer, er så stort at det i seg selv bidrar til å gjøre politiets arbeid vanskeligere.

TERRORSIKTET: Philip Manshaus ble etter angrepet latterliggjort på nett av personer som fleiper med hans inkompetanse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Overraskende mange

– Det er ikke slik at det er mange hundre mennesker. Men det er overraskende mange i Norge som sympatiserer og uttrykker støtte for den typen handlinger, sa seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl til Filter Nyheter mandag.

I tråden som Aftenposten har lest, hylles først angrepet av en amerikansk bruker som håper på «et solid drapstall».

Medelever var bekymret for siktedes holdninger: – Jeg skjønte at noe sånt kunne skje

Etter hvert logger flere som oppgir å være nordmenn seg på. De har fått med seg hendelsen og uttrykker skuffelse over at ingen i moskeen ble drept, samtidig som en angivelig nordmann skryter over at Breivik «har rekorden» med 77 drepte.

Undervurderer

Forsker Lars Erik Berntzen ved Senter for ekstremismeforskning C-REX mener man har undervurdert betydningen av slike diskusjonsforumer.

– Vi har ikke helt forstått i hvor stor grad denne sosialiseringen på nett erstatter møter mellom mennesker. Man egger hverandre, oppmuntrer hverandre og gir hverandre følelsen av å bli sett, sier han til Aftenposten.

les også

Bistandsadvokat om terrorsiktedes familie: – Tar sterkt avstand fra handlingene

Alle brukerne på det nevnte forumet er anonyme, og det er derfor usikkert om de er norske eller bare bruker et system som gjør at det ser ut som de publiserer fra Norge.

Politiet etterforsker forumsinnlegg«Valhall venter»

På en pressekonferanse mandag bekreftet PST at de for et år siden fikk tips om Philip Manshaus, men at han ikke ble sett på som en trussel.

PST vil ikke si om de visste at Philip Manshaus hadde tilgang til våpen, men innrømmet tirsdag overfor NTB at de trolig ville ha reagert annerledes om de hadde mer informasjon.

Latterliggjøres i etterkant

I ettertid av moskéangrepet har den siktede blitt latterliggjort blant likesinnede som fleiper om hans inkompetanse. Ifølge Dagsavisen blir Manshaus kalt en amatør og ledd av fordi han ble overmannet av en «gammel mann». «Tenk å dra til en moské på en lørdag. Kan han ingenting om islam?» spør en annen og sikter til at bygningen var nesten tom da gjerningsmannen ankom.

les også

Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17) ble funnet drept i terrorsiktedes bolig

Terrorforsker Tore Bjørgo sier til NRK at mange som deltar i slike forum ønsker anerkjennelse, og at målet er å bli udødeliggjort – enten man overlever eller ikke.

– Han klarte ikke å få laget en livestream eller videooverføring av sin handling. Han er ikke dyktig nok på det teknologiske. Og han klarte ikke å drepe noen da han angrep moskeen. Dermed blir han sett på som en taper, sier Bjørgo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder