Siv Jensen langer ut mot Hareide og Raja

Frp-leder Siv Jensen gikk ut av regjeringen og ga plass til to av sine argeste politiske motstandere. Nå reagerer hun på at Erna Solberg slipper Abid Raja (V) og Knut Arild Hareide (KrF) inn i regjeringen.

 • Runa Fjellanger
 • Halvor Bjørntvedt

Mandag ga Siv Jensen (Frp) beskjed om at hun og partiet ville forlate Solberg-regjeringen. Fem dager senere ble den oppdaterte og Frp-frie mindretallsregjeringen presentert på Slottsplassen.

Nå mener Siv Jensen at regjeringen blir litt rødere av at Knut Arild Hareide kommer inn som samferdsminister, og at Abid Raja har et svakt utgangspunkt når han som kulturminister skal søke flertall i Stortinget.

– For kort tid siden ville Knut Arild Hareide felle Erna Solberg for å sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister. Det er ingen samarbeidsinvitasjon til Frp å utnevne han som ny samferdselsminister, sier Siv Jensen og fortsetter:

les også

Hareide stilte ultimatum for å bli statsråd

– Jeg har kritisert regjeringen for å være for grå. Å gjøre den litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring.

På Jensens utspill svarer statsminister Erna Solbergs at enkeltpersoner ikke kan være avgjørende for om politikere samarbeider godt.

– Jeg synes det er en god ting i norsk politikk å tenke at av vi gir alle folk en sjanse til å bevise om de kan samarbeide godt. Det er politikken som er grunnlaget for om man kan samarbeide, ikke enkeltpersoner. Det regner jeg med at også Frp ser, sier hun.

SAMMEN: Kulturminister Abid Raja, kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup, samferdselsminister Knut Arild Hareide, tidligere finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Trine Skei Grande i 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Jensen om Raja: – Svært svakt utgangspunkt

Hareide ledet KrF inn i skjebnehøsten 2018, da han tok opp kampen om KrFs veivalg. Hareide og de «røde» tapte, han gikk av som partileder og «blå» sides gallionsfigur Kjell-Ingolf Ropstad tok over.

Jensen er ikke ferdig med Hareides venstredreining – eller med Rajas anklager om at Frp drev med «brun propaganda» denne høsten. Sjansene hans for vellykket stemmesanking i Stortinget er ikke de beste, mener Jensen.

– Raja har et svært svakt utgangspunkt og en betydelig jobb å gjøre om han ønsker noe form for samarbeid, sier Jensen.

les også

Solberg møter pressen: Tror Hareide kan styrke regjeringens oppslutning

Mens Høyre, KrF og Venstre legger regjeringserklæringen de lagde sammen med Frp til grunn, har Frp varslet en annen tone etter exiten.

– Frp er nå et opposisjonsparti som stemmer ut fra vårt eget partiprogram. Regjeringen velger selv hvilken politisk linje de vil legge seg på, og hvem de vil samarbeide med, avslutter Jensen.

I en pressemelding skriver Frp at partiets stortingsgruppe vil konstitueres i løpet av neste uke. Da vil det bli klart hvilke roller de avgåtte statsrådene Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale vil gå inn i når de returnerer til Stortinget.

Mer om

 1. Politikk
 2. Siv Jensen
 3. Erna Solberg
 4. Kjell Ingolf Ropstad
 5. Abid Raja
 6. Solberg-regjeringen
 7. Knut Arild Hareide

Flere artikler

 1. Solberg møter pressen: Tror på «Hareide-effekt»

 2. Hareide tilbake i Norge: – Kommer hjem på grunn av den politiske situasjonen

 3. Kilder til VG: Abid Raja snudde i Bangkok mandag

 4. Kan ikke lenger skylde på Frp

 5. Frp tilbake på Stortinget – Siv Jensen lover ingen seire

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder