SPILLES INN: Knut Arild Hareide (i midten) blir av flere fylkeslag spilt inn som statsrådkandidat. Tidligere har han vært både partileder i KrF og miljøvernminister i 2004 og 2005. Til venstre: partileder Kjell Ingolf Ropstad og nestleder Olaug Bollestad (halvveis skjult). Foto: Tore Kristiansen

Flere KrF-fylker vil ha Hareide inn i regjering

Når Frp går ut av regjering, blir syv statsrådsposter stående tomme. Men konkurransen om hvem som skal fylle en eventuell KrF-post, kan bli hard.

 • Oda Leraan Skjetne
 • Frank Ertesvåg
 • Eirik Mosveen

– Å få Knut Arild Hareide som KrFs nye statsråd i Solberg-regjeringen hadde betydd et løft for KrF og regjeringen, sier fylkesleder Oluf Maurud i Innlandet.

Hareide gikk av som KrF-leder da han tapte kampen om å få partiet til å bytte side til venstresiden og Arbeiderpartiet i 2018. Han advarte KrF mot å gå i regjering med Frp. Da KrF likevel valgte Høyre og Frp, mente Hareide det var unaturlig for ham å bli statsråd.

Men nå går Frp ut av regjering.

– Hvis han vil dette selv, så vil det bety en samling av partiet og det kunne gitt oss en sårt tiltrengt høyere oppslutning, sier Maurud til VG.

DAGENS KRF-STATSRÅDER: Dagens KrF-statsråder er utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (fra Vestland), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (fra Agder) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (fra Rogaland). Foto: Helge Mikalsen, VG

– Hadde vært helt glimrende

Innlandet-toppen sto i likhet med Hareide på den siden av partiet som ikke ville gå i regjering med Frp under den knallharde KrF-striden.

Husker du? Slik var den rå maktkampen mellom Ropstads og Hareides støttespillere

– Det er jo folk i regjeringssystemet allerede som sto på såkalt rød side i KrF. Men å få Knut Arild Hareide inn i regjeringslaget hadde vært helt glimrende, rett og slett fordi han er en av landets dyktigste politikere, sier Maurud.

Vestland KrF har også lansert bømlingen og hordalendingen Knut Arild Hareide som en kandidat, skriver BT. Det har ikke lyktes VG å få kontakt med Knut Arild Hareide selv tirsdag. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke kommentere saken.

– Vi har lansert ham (Hareide) som en av flere. Han er en dyktig politiker som kan få frem KrFs politikk i regjering, sier fylkesleder Morten Helland til VG. 

KAMP: Knut Arild Hareide trakk seg som KrF-leder da partiet valgte å gå i regjering med Frp, mot hans klare anbefaling. Kjell Ingolf Ropstad tok da over som KrF-leder – og tok partiet inn i regjeringen med Høyre, Venstre og Frp. Foto: Tore Kristiansen

Vestland nevner også Rebekka Ljosland som et godt lokalt navn. Hun er tidligere helsebyråd i Bergen kommune. Vestland trekker også frem den populære KrF-veteranen Hans Olav Syversen fra Oslo og KrF-nestleder Ingelin Noresjø fra Nordland.

– Usikker på om han vil

Møre og Romsdal er også positive til Hareide.

- Hvis han vil bli statsråd, så er det opp til ham selv. Han er en enormt dyktig politiker. Men jeg er usikker på om Hareide vil, sier fylkesleder Randi Walderhaug Frisvoll til VG.

Hun spiller også inn KrF-nestleder Ingelin Noresjø fra Nordland og Møre og Romsdals egen Steinar Reiten.

– Reiten bør virkelig aspirere til posten som fiskeriminister etter avtroppende Harald Tom Nesvik (Frp). Reiten kan dette området bedre enn de fleste, sier KrF-lederen i Møre og Romsdal til VG.

Rogaland har tenkt litt annerledes.

Vil ha Hareide på Stortinget

– Vi har tenkt at det er lurt med en dame og gjerne en yngre, for nå sitter det to menn og ei dame som statsråder for KrF. Også har vi tenkt at det er lurt å få noen fra Østlandet, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy til VG.

Derfor har Rogaland spilt inn tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse, tidligere nestleder Inger Lise Hansen og Hans Olav Syversen.

– Hans Olav er mann, men han er i alle fall fra den delen av landet. Jeg tenker at det er viktig at vi bruker flere deler av landet når vi får statsrådsposter, sier Turøy.

– Hva med Hareide?

– Hareide vil jo gjøre en utrolig god jobb som statsråd, fordi han har politisk tyngde og erfaring. Men han vil være fra Vestlandet, og da må en kanskje bytte ut noen andre, påpeker Rogaland-toppen.

– Jeg tenker at Hareide vil gjøre en god jobb på Stortinget, når vi nå må til Stortinget for å få flertall. Han er god til å bygge broer, så jeg tror han kan gjøre en god jobb der, sier Turøy.

Fornyelse

Fylkesleder Espen Andreas Hasle i Oslo KrF, har stor sans for Hareide, men etterlyser litt fornyelse.

– Knut Arild Hareide kan være aktuell som statsråd hvis han selv vil. Samtidig mener jeg en mann som Oslo KrFs egen Erik Lunde også bør være aktuell. Ettersom Hareide allerede har takket nei til gjenvalg på Stortinget, vil det kanskje være mer fremtidsrettet å få inn en som Lunde, sier Hasle til VG.

Lunde var blant annet med i KrFs team som deltok i fremforhandlingen av Granavolden-erklæringen.

KrF-nestleder Ingelin Noresjø har ikke besvart VGs henvendelse tirsdag.

Les også

 1. Slik var den rå maktkampen mellom Ropstads og Hareides støttespillere

  Før et hittil ukjent møte med Erna Solberg og ledelsen i Høyre, var nestleder Kjell Ingolf Ropstad i villrede om hva han…
 2. Regjeringskilder: Høyre kan få de tre fremste statsrådspostene

  Høyre kan få de tre mest fremtredende posisjonene i den nye regjeringen.
 3. En syltynn regjering står igjen

  Regjerings-exiten må være sur både for Erna Solberg og Siv Jensen.
 4. The Real Frp er tilbake

  Senterpartiets fremganger knuste alle fremskrittshjerter. Nå står de klare for å gjeninnta populisttronen.
 5. Listhaug avviser lederdebatt i Frp

  Frps nestleder Sylvi Listhaug sier det ikke er et tema nå å skifte leder i partiet.
 6. Slik skjedde Frp-exiten: Trodde ikke på brudd

  I to døgn etter at nyheten om å hente en syk femåring og hennes mor til Norge tirsdag forrige uke, mente toppledelsen i…

Mer om

 1. Politikk
 2. Solberg-regjeringen
 3. Knut Arild Hareide
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)

Flere artikler

 1. Fylkestopper i KrF: Gleder seg over mulig Hareide-retur

 2. Hareide stilte ultimatum for å bli statsråd

 3. KrF-topper tror velgerne vil tilgi dobbelt tap

 4. Hareide om sitt vanskelige valg: – Raust av Erna å peke på meg

 5. Galskap eller genistrek?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder