I RETTEN: Makaveli Lindén føres inn til et rettsmøte i franske Dijon i fjor høst. Foto: Tomm W. Christiansen

Makaveli Lindén fengslet i fire uker: – Jeg har stukket ham ihjel

OSLO TINGRETT (VG) Drapssiktede Makaveli Lindén ble onsdag varetektsfengslet i fire uker.

Fengslingsmøtet varte en drøy halvtime i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

På spørsmål fra tingrettdommer Åsa Gjesdal Bech om hvorvidt han erkjenner drapet på Heikki Bjørklund Paltto svarte Lindén:

– Jeg har stukket ham ihjel.

20-åringen samtykket til fengslingen og godtok rettens kjennelse på stedet.

Lindén møtte i retten i brune bukser, rød collegegenser med adidaslogo på og sandaler. Da han ble ført inn kikket han seg grundig rundt i rettssalen.

Det er som hovedregel referatforbud fra fengslingsmøter, men retten har opphevet dette etter begjæring fra VG.

Den svenske statsborgeren har sittet fengslet i Frankrike i påvente av utlevering til Norge.

I RETTEN: Politiadvokat Christian Hatlo (t.h.) og forsvarer Øyvind Storrvik i retten i dag. Foto: Terje Bringedal

les også

Opplysninger til VG: Drepte og dro hjem til pappa

Politiadvokat Christian Hatlo sier at etterforskningen har kommet langt og at det viktigste som gjenstår er en utredning av siktedes tilregnelighet.

– Nå er det to sakkyndige som skal gjøre en jobb og erfaringsmessig tar det noe tid, kanskje måneder. Men jeg regner med å ha en innstilling klar før sommeren, sier Hatlo.

Makaveli Lindén vil bli sittende fengslet på Ila, som ifølge Hatlo er det stedet som er best egnet til å ivareta Lindéns helsemessige behov.

I nitiden onsdag fortalte Storrvik til VG at han hadde vært og møtt sin klient her i Norge.

– Vi har snakket om hva som skal skje i dag. Han har det etter forholdene bra og er i fin form. Han har hele tiden ønsket å komme til Norge, så han er glad for at han nå har kommet hit, sier forsvareren.

Flyktet

Lindén ble pågrepet av fransk spesialpoliti da han ankom togperrongen i Dijon i oktober i fjor. Han hadde da vært på flukt i ni dager, og var etterlyst av Interpol over hele verden.

Norsk politi mener han reiste fra landet bare timer etter at han skal ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto som bodde i et kollektiv sammen med kamerater på Majorstuen.

Lindén har erkjent straffskyld for drapet og har i avhør forklart at 24-åringen var et tilfeldig offer.

Lindén er også siktet for ran, og er mistenkt for å ha drept belgiske Johanna Jostemeling mens han var på flukt.

Belgisk politi bekrefter onsdag til VG at Lindén fremdeles er mistenkt i saken, men opplyser at han ennå ikke er formelt siktet. Det er uklart hvordan Lindén stiller seg til mistanken i Belgia.

– Vi snakker selvsagt om alt, men det er ingen grunn for meg til å uttale meg om det som ikke inngår i fengslingsgrunnlaget her i Norge, sier Storrvik.

Ble funnet bevisstløs

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin i Dijon opplyser til VG at årsaken til at det har tatt lengre tid enn ventet å få Makaveli Lindén utlevert er todelt.

– Dels har selve prosessen tatt lang tid, dels skyldes det hans helsetilstand, sier Labonne-Collin.

Assisterende statsadvokat Pascal Labonne-Collin i Dijon. Foto: Tomm W. Christiansen

Det er kjent at Lindén ble funnet bevisstløs på cellen i Dijon i slutten av januar. Han ble deretter fraktet til Lyon, der han etter hvert ble overført til et spesialsykehus.

– Han har slitt med rusavhengighet siden svært ung alder og er preget av det. Det er også usikkerhet rundt hans mentale helse, opplyser Labonne-Collin.

Etter at Lindén ble erklært frisk ble han overført til et fengsel i byen Chalon-sur-Saône, som ligger mellom Lyon og Dijon.

– Her har han tilbrakt de siste ukene frem til utlevering. Uten hans helseproblemer ville han nok vært utlevert så tidlig som rundt 15. februar, sier Pascale Labonne-Collin.

Foreldrene til drepte Heikki Bjørklund Paltto var varslet på forhånd om at Lindén skulle komme til Norge.

Bistandsadvokat for moren, Gunhild Lærum, roser politiet, men sier samtidig at hennes klient har det veldig vanskelig.

– Det er en stor sorg og et umistelig tap. Det er vanskelig å være pårørende i en sak der det er så ubegripelig at noen blir revet fra deg, sier Lærum.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder