PASS: I deler av landet er ikke disse nødvendigvis enkle å få fornyet for tiden. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Fortsatt lange passkøer – sjekk ventetiden

Siden årsskiftet har ventetiden for å få nytt pass på Østlandet vært lang. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener «passkrisen» er et symptom på et overarbeidet politi, samtidig med ombygging og nedleggelser. Vi har sjekket når ulike passkontorer har ledig.

– Nå har vi fått enda en ny justisminister fra Frp, og hans første jobb må bli å rette opp i feil begått av de fem foregående, sier Vedum til VG.

VG omtalte den pågående «passkrisen» i februar, og en ny gjennomgang viser at bedringene lar vente på seg. I skrivende stund opplyser kun 24 av landets passkontorer at de har ledige timer i april.

Se fullstendig oversikt over ventetiden på landets passkontor nederst i saken

Vedum mener de lange passkøene, også utenfor den normale passesongen, er et symptom på at politiet har for mye å gjøre.

Les også: Slik blir de ny passene

– Regjeringen har nå gjennomført en enorm politireform, som har blitt en sentraliseringsreform og skapt mye unødvendig byråkrati. Samtidig har de kommet med nye rutiner for pass. Politiet blir overbelastet, og det er dyrt og krevende, mener Vedum.

Må gi politiet pusterom

Han forteller at regjeringen har gjort bestemmelser som om hele Norge var en storby. Vedum forteller at det er et gjennomgående problem i politiet, at de har for mye å gjøre.

KLAR TALE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier regjeringen må legge inn mer penger til politiet i budsjettet, sånn at politiet får mer pusterom. Foto: Frode Hansen, VG

– Nesten uansett hvem i politiet og hvor du spør dem, så vil de si det samme: Det er et enormt arbeidspress på politifolk. De fleste av oss er ikke i kontakt med politiet annet enn når vi skal ha pass, men hvis du blir utsatt for kriminalitet, viser statistikken at også der er politiet presset og at flere saker blir henlagt på grunn av mangel på ressurser.

Polititopper slakter politireformen: Oslo-politiet har ikke kraft til gjengbekjempelse

les også

Voldtektssaker lider etter politireformen: Flere erfarne etterforskere slutter

Derfor er beskjeden fra Vedum klar:

– Regjeringen gjør nå finpussen på det reviderte budsjettet, som de skal legge frem i mai. De er nødt til å legge inn mer penger til politiet, sånn at politiet får mer pusterom.

Gjør flere tiltak

Justisministeren er uenig med Vedum, og sier at de lange ventetidene ikke skyldes ombyggingsprosessen for ny utstedelse av pass, men av stor pågang.

– I Oslo har det ikke vært noen strukturendringer, og i Øst er endringene gjennomført. I begge disse distriktene er ombygginger fullført og nytt utstyr rullet ut. At det likevel har vært lang ventetid, skyldes stor pågang, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til VG.

STOR ETTERSPØRSEL justisminister Jøran Kallmyr sier årsaken til de lange ventetidene er stor pågang av folk som vil ha nytt pass. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han forteller at han har stor forståelse for at folk er frustrert over situasjonen, og at det gjøre tiltak for å forbedre kapasiteten.

– På kort sikt håndteres dette med økt bemanning og utvidede åpningstider. På lang sikt arbeider vi med å få på plass nytt system som gjør at folk får varsling på SMS før passet går ut, og samtidig tilbud om en time. Det skal vi etter planen klare å ha på plass i løpet av neste år, sier han.

les også

Altfor lang passkø

Kallmyr mener det nye systemet vil være med på å gjøre etterspørselen mer jevnt fordelt utover året, og at man på den måten vil unngå perioder der etterspørselen er ekstra stor, som igjen gir de store køene.

– For å håndtere den høye etterspørselen etter pass på Østlandet har det blitt ansatt 30 nye medarbeidere i Oslo, Øst og Sør-Øst politidistrikt, både faste og vikarer. I tillegg er det i en periode åpnet for timebestilling 150 dager frem i tid. Fra mars til august i år er det blitt lagt ut 200.000 passtimer i de nevnte distriktene. Politidirektoratet mener at de med dette vil klare å møte etterspørselen, sier den ferske justisministeren.

Se fullstendig oversikt over ventetiden på landets passkontor her:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder