Eksplosjon på hydrogenstasjon i Sandvika: – Svært overrasket

SANDVIKA (VG) To personer ble skadet da airbager ble utløst av trykket fra den kraftige eksplosjonen. Politiet jobber fortsatt på stedet tirsdag morgen.

 • Øystein David Johansen
 • Siri Eggen
 • Oda Leraan Skjetne
 • Kari Spets
 • Jørn Pettersen
 • Marthe S. Lien
 • Trond Solberg (foto)
 • Endre Alsaker-Nøstdahl
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg hørte et lynkraftig smell, aldri i livet hørt noe kraftigere, sier Kawa Ihsan, som var rundt 50 meter unna da det smalt.

Politiet fikk de første meldingene om eksplosjonen på den ubetjente hydrogenstasjonen ved Sandvika Storsenter i Bærum kommune ved 17.30-tiden mandag ettermiddag.

Skapte køer: E18 og E16 åpnet igjen

Situasjonen ble i starten beskrevet som «kaotisk», og politiet satte opp en sikkerhetsavstand på 500 meter, men denne er sent mandag kveld på omtrent 300 meter.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe på stedet gjennom natten, men målet er å bli ferdig til i morgen tidlig, slik at alle veier kan bli åpnet før morgenrushet, sa operasjonsleder Cathrine Silju til VG mandag kveld.

I 04.30-tiden tirsdag morgen forteller oppdragsleder Rune Hekkelstrand til VG at eksperter fortsatt jobber på stedet.

– Vi har fortsatt som mål å bli ferdige så fort som mulig, sier han.

Vegtrafikksentralen øst melder tirsdag morgen at både avkjøring mot E16 og påkjøring fra E16 i retning Oslo er stengt. Også fylkesvei 618 Sandviksveien er stengt ved Kadettangen:

Rundt klokken halv seks sier han til VG at eksperter skal vurdere om det er mulig å lette på trykket i tankene, slik at de kan gå inn i området og jobbe.

Klokken seks er dette arbeidet i gang.

– Et foreløpig anslag fra de som jobber på stedet er at dette vil ta en time. Veien vil ikke bli åpnet før dette er gjennomført, skriver Oslo-politiet på Twitter.

To lettere skadet

Brannvesenet fryktet lenge flere eksplosjoner, men trappet sent mandag kveld ned innsatsen på stedet. For å slukke brannen og kjøle ned hydrogentankene brukte de en beltegående robot med kamera, i tillegg til en brannlift med vannkanon.

Les også: Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

Et politihelikopter og en drone bistod også i arbeidet. Politiets innsatsleder Magnus Strande sier at de så langt ikke kjenner årsaken til eksplosjonen.

– Vi har ingen opplysninger om at det var noen på stasjonen da det eksploderte. To personer er sendt til legevakt med mindre skader.

Ifølge politiet ble de skadet da airbager ble utløst som følge av trykket etter eksplosjonen. Flere vitner har også fortalt om dette.

BRANN: Dette bildet ble tatt bare sekunder etter smellet. En bil (som er sladdet på bildet) sto da svært nær deler av hydrogenstasjonen, som ble blåst ut over. Foto: 2200-tipser

– Hydrogen er en av de mest eksplosive gassene vi har. Det er klart at det er alvorlig når en slik ulykke skjer. På den annen side har jeg aldri hørt om at at ulykke som dette har skjedd tidligere. Jeg er svært overrasket, og det er derfor viktig at myndigheten nå finner ut av årsaken.

Det sier Sindre Østby Stub, rådgiver for hydrogen i Zero til VG.

– Hydrogen er lagret under svært høyt trykk. Men på grunn av at hydrogen er mye lettere enn luft vil en hver lekkasje og flamme gå rett til værs. Og et hvert slikt lager er jo designet med tanke på uønskede hendelser, sier Stub videre.

SLUKKEROBOT: Her er brannvesenets beltegående robot i aksjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sigmund Østtveit Størset forskningsleder ved SINTEF og ekspert på hydrogen har heller ikke hørt om lignende eksplosjoner som den som skjedde i Sandvika mandag ettermiddag.

– Hydrogen er en gass som brukes i stor skala i mange sammenhenger industrielt over hele verden og man har god erfaring med å håndtere hydrogen i likhet med andre ting som også kan være farlig. Men jeg vet jo ikke hva som har skjedd i dette tilfellet, sier Størset til VG.

– Ble livredde

VG har snakket med flere vitner som forteller om en kraftig eksplosjon, og at det kom masse røyk fra stedet i etterkant. Sverre Wang satt i bilen og hadde nettopp passert stasjonen da det smalt.

– Jeg trodde jeg skulle bli drept. Bilen ristet voldsomt, og bilen, en Outlander på 2.2 tonn, ristet voldsomt på veien. Bikkja mi ble livredd. Det var et voldsomt trykk, sier han.

– Ekstremt høyt smell og vinduene lagde høy lyd. Det var brann og massevis av røyk, sier en nabo med utsikt til stedet til VG.

Brita Brynestad (61) var sammen med hunden Chase og mannen, Svein Hagen, på sin daglige tur i parken rett i nærheten av stasjonen.

– Vi var rundt 60 meter unna da vi plutselig hørte en rar og fresende lyd. Den var helt merkelig. Det hørtes ut som gass som lakk ut av noe. Så smalt det noe så voldsomt bare sekunder senere.

Hun forteller at det kom mer og mer røyk, i tillegg til store flammer.

– Det gikk i hele kroppen min. Man blir jo redd. Det var helt surrealistisk alt sammen, sier 61-åringen, som forteller at det etter hvert kom en brannmann løpende etter dem.

– Han sa vi ikke kunne gå der, og at vi hadde hatt kjempeflaks. Jeg føler vi hadde englevakt.

UnoX satte krisestab på Lysaker, og fagpersonell bistod mandag kveld brannvesenet med å finne årsaken til eksplosjonen.

Daglig leder Jens Haugland sier til VG at han ikke ønsker å spekulere i hva som har skjedd, og at selskapet først og fremst ønsker å hjelpe nødetatene som er på stedet med spesifikk fagkompetanse.

– Selvsagt er vi også opptatt av å sikre situasjonen og sørge for at omgivelsene har det trygt og godt, sier han.

Mer om

 1. Brann
 2. Bærum
 3. E18
 4. E16
 5. Politiet
 6. Uno-X Hydrogen

Flere artikler

 1. Hunden Lulu (1) ble skremt av hydrogeneksplosjonen: – Hoppet ned ni meter

 2. Kraftig eksplosjon i Sandvika

 3. Full fyr i plasthall - vil trolig brenne gjennom natta

 4. Eksplosjon i Tyskland: En person død

 5. Fyrverkeri-kaos: T-banestans og skremte hester

Fra andre aviser

 1. Liten fare for ny eksplosjon ved hydrogenstasjonen

  Aftenposten
 2. Ti hydrogenstasjoner stenges midlertidig etter eksplosjon

  Aftenposten
 3. Foreløpig rapport: Lekkasje var årsaken til eksplosjon på hydrogenstasjon i Sandvika

  Aftenposten
 4. Bilprodusenter stopper hydrogenbil-salg i Norge

  Aftenposten
 5. Da det store smellet kom, trodde de først det var torden.

  Aftenposten
 6. Uno-X legger alle planer for nye hydrogenstasjoner på is

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder