Babill Stray-Pedersen døde 76 år gammel 24. april. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Var kongefamiliens lege: Babill Stray-Pedersen er død

Hun var kongefamiliens lege, og Norges første ukebladlege: Babill Stray-Pedersen døde 24. april. Hun ble 76 år gammel.

NTB

Stray-Pedersen arbeidet med kvinnehelse siden starten av 70-tallet og jobbet blant annet på kvinneklinikken på Rikshospitalet. En jobb hun ifølge Uniforum forlot i 1996 da hun ble tilbudt en heltidsstilling som professor ved Universitetet i Oslo, hvor hun hadde ansvaret for undervisningen om kvinnesykdommer og fødselshjelp.

les også

Hertuginnens ekstreme svangerskapskvalme: Dette må Kate holde seg unna

KONGE-LEGEN: Babill Stray-Pedersen på vei til slottet i april 2004. Hun var tilstede under fødselen til både kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise, og var kronprinsesse Mette Marits gynekolog. Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

les også

Uenighet om jenteaborter i Norge

Kvinnehelse

Stray-Pedersen er også kjent som landets første ukebladlege.

Det startet med en artikkelserie i Alle kvinner, etterfulgt av over 20 år med ansvaret for legespalten i ukebladet Hjemmet.

Hennes virksomhet som helsejournalist og forskningen rundt kvinnehelse sikret henne i 1985 både Kong Olavs gullmedalje ved Universitetet i Oslo og Helsedirektoratets utmerkelse, Karl Evangs pris for folkeopplysning.

les også

Norsk studie avslører: Tror jentefostre blir valgt bort

Kongefamiliens livlege

I april 2014 ble hun hedret som ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, ifølge Aftenposten.

Da hun jobbet som professor ved Rikshospitalet, ble hun også kongefamiliens «livlege» og var på sykehuset både da kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise ble født. Hun er også kjent som kronprinsesse Mette-Marits fødselslege og dronnings Sonjas fortrolige kvinnelege.

Ifølge Stray-Pedersens minneside ble hun gravlagt fredag 3. mai.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder